Skip to content

Οι Ασφαλιστές “σκοτώνουν” τις γυναίκες τους;

Successful_Women_in_Business_mentoring_program-e1383188728132Παγκόσμια έρευνα στις γυναίκες που εργάζονται στα χρηματο-οικονομικά διεξήγαγε η PwC*, προκειμένου να μάθει τη γνώμη τους για το περιβάλλον εργασίας τους.

Για την ασφαλιστική αγορά τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που εργάζονται στις ασφαλιστικές δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες.

Και αυτό γιατί ο χώρος είναι κατά πολύ ανδροκρατούμενος.

Παρότι στην θεωρία όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υπέρ της ισότητας και της …δημοκρατίας, στην πράξη οι ευκαιρίες δεν είναι καθόλου ίσες για όλους.

Αυτό ισχυρίστηκε το 80% των γυναικών, λέγοντας ότι στην πράξη, οι εργοδότες δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν την ισότητα και όταν έρχεται η ώρα για προαγωγή, είναι όλοι τους, προκατειλημμένοι υπέρ των αντρών.

Έτσι, η ασφαλιστική αγορά απέκτησε τη φήμη ότι περιορίζει την εξέλιξη των γυναικών και οι «καλές θέσεις» είναι ανοιχτές μόνο για τους άντρες!

Με συνέπεια, οι νέες γυναίκες να αποφεύγουν την εργασία στην ασφάλιση ενώ όσες εισέρχονται στο χώρο, να τον εγκαταλείπουν λίγο αργότερα, ειδικά η γενιά της χιλιετίας, δηλαδή όσες έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 και 1995.

Αυτό, τη στιγμή που στην Αμερική τουλάχιστον, οι γυναίκες συρρέουν στην αγορά εργασίας. Το 47% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού είναι γυναίκες.   Το 70% όλων των αμερικανίδων γυναικών είναι επαγγελματικά ενεργό όμως στην πλειοψηφία του δεν κατευθύνεται προς τα εργοστάσια, τις γραμματείες και τα σχολεία όπως συνέβαινε στον παρελθόν.

Πλέον οι γυναίκες έχουν φιλοδοξίες και απαιτήσεις εφάμιλλες των αντρών – το ήμισυ σχεδόν όλων των νέων δικηγόρων και γιατρών στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι γυναίκες.

Αλλά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η αγορά είναι πολύ πίσω και τα νούμερα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:

Μόνο το 21% των εργαζομένων στα χρηματοοικονομικά είναι γυναίκες ενώ στις κορυφές της ιεραρχίας, στο 85% των ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα βρει κανείς μια γυναίκα. Στις μεσαίες διοικητικές θέσεις το ποσοστό των γυναικών φτάνει περίπου το 12%.

 

ar124768956034676Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Τα επίσημα στοιχεία της Πολιτείας δείχνουν ότι στις συνολικές εκδοθείσες άδειες Ασφαλιστικών Συμβούλων τα γυναικεία ονόματα καταλαμβάνουν το 43%.

Αυτό σημαίνει ότι το δυναμικό είναι μοιρασμένο ανάμεσα στα δύο φύλα, αίσθηση που άλλωστε έχει και όποιος παρακολουθεί στενά τα δρώμενα της αγοράς, ιδιαίτερα δε τα αποκλειστικά δίκτυα των Ασφαλιστικών εταιρειών.

Ενδιαφέρον όμως έχει και το ποσοστό εξ’ αυτών που επιθυμούν και τελικά το πράττουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή στο μάνατζμεντ Ασφαλιστικών Συμβούλων.

Εκεί τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, αλλά ίσως αναμενόμενα. Η εικόνα ανατρέπεται και μόλις το 23% περνά στο επόμενο στάδιο – αν βέβαια κοιτάξει κανείς γύρω του βλέπει ότι αυτές που τελικά παραμένουν και κάνουν καριέρα στον τομέα αυτό, είναι ακόμη λιγότερες.

Φυσικά, όσο η πυραμίδα της ιεραρχίας στενεύει τόσο λιγότερες γυναίκες ανεβαίνουν.

Στη χώρα μας, στις θέσεις ανώτερης Διοίκησης (CEO, Διοίκηση Πωλήσεων) οι γυναίκες είναι λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού:

Η Σοφία Ρατσιάτου Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων της ΝΝ, η Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Das Hellas και προσφάτως, η Φιλίππα Μιχάλη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz. (κεντρική φωτογραφία)

6a00d8341c639653ef00e54fc6c3198833-800wiΩστόσο όποιος γνωρίζει την αγορά γνωρίζει επίσης ότι οι γυναίκες δεν υπολείπονται ούτε σε προσόντα, ούτε σε ικανότητες, ούτε σε φιλοδοξία σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Γιατί λοιπόν παραμένουν κολλημένες στη βάση της ιεραρχίας;

Η αγορά εργασίας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.

Στην Αμερική, προάγγελο των εξελίξεων, το 85% όλων των νέων υποψήφιων Συμβούλων “εξανεμίζεται” τα επόμενα 4 χρόνια. Αποτέλεσμα είναι η μέση ηλικία του Ασφαλιστικού Συμβούλου αυτή τη στιγμή να είναι 57 ετών!

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά σε δέκα χρόνια θα μείνει χωρίς…καύσιμα μιας και η πλειοψηφία των ανθρώπων της θα περάσει στη σύνταξη!

Πώς θα μπορέσει όμως να ανεφοδιαστεί αν δεν είναι ελκυστική στις νέες γενιές και ειδικά στο ήμισυ εξ αυτών που αποτελείται από γυναίκες;

Τη στιγμή που η καριέρα του Ασφαλιστικού Συμβούλου εμπεριέχει μοναδικά πλεονεκτήματα για αυτές, με κυριότερο το ελαστικό ωράριο.

Το ωράριο τους επιτρέπει να βολεύουν ταυτόχρονα και άλλους ρόλους που παραδοσιακά επωμίζονται όπως τη φροντίδα των παιδιών και τη φροντίδα του νοικοκυριού.

Είναι ανεκτίμητο δώρο, τα εβδομαδιαία ραντεβού να αφήνουν χώρο για παρουσία στη σχολική γιορτή, για την επίσκεψη στον παιδίατρο, για την παραλαβή του παιδιού από το σχολείο.

Δεν είναι τυχαίο που σε όλο τον δυτικό κόσμο οι γυναίκες κάνουν καριέρα στα κτηματομεσιτικά!

Οι νέες τεχνολογίες επίσης, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα και θα διαμορφωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, δίνουν στην κυριολεξία «φτερά» στους εργαζόμενους και ελαχιστοποιούν την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε ένα γραφείο.

Οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλου κουβαλούν, στην κυριολεξία, το γραφείο τους στην τσέπη τους αυτές τις μέρες, με όλες αυτές τις εφαρμογές για κινητά που καθιερώνουν οι εταιρείες και οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και σε όλη την ενημέρωση που μπορεί να χρειαστούν 24 ώρες το 24ωρο.

Το ελαστικό ωράριο και η ψηφιακή τεχνολογία είναι μεγάλα ατού. Δυστυχώς όμως πολλοί, κυρίως βετεράνοι μάνατζερ της αγοράς, επιμένουν να ταυτίζουν ακόμη το meeting στις 9 το πρωί της Δευτέρας και την καθημερινή παρουσία στο γραφείο, με την αφοσίωση και την εργατικότητα.
Ακόμη και αν αυτό στραγγαλίζει την αποδοτικότητα, μιας, κατά τα άλλα ικανότητας και φιλόδοξης νεαρής μητέρας.

Αν συμφωνήσει κανείς ότι ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος του μέλλοντος θα πρέπει για να επιβιώσει, να έχει ποιότητα και να προσφέρει αξία, τότε δεν θα πρέπει σήμερα το επάγγελμα να περιορίζει οποιαδήποτε δυνατότητα στις γυναίκες.

Διότι τα νούμερα, οι έρευνες και οι…φήμες, μαρτυρούν ότι το κάνει!

Όμως οι ικανοί εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι που κάθε εταιρεία ποθεί να έχει στην παραγωγή της, συνήθως έχουν, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, βλέψεις και φιλοδοξίες!

Η έγκυρη και έμπιστη, για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά Limra, πάντως, έχει δηλώσει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που προωθούν γυναίκες σε υψηλές θέσεις, συνεχώς ξεπερνούν σε απόδοση τους ανταγωνιστές τους!

cropped-holding

Η  PwC’s  που έκανε την έρευνα, σχολίασε τα εξής: “Η έρευνα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για τις ασφαλιστικές, να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τους και να χτίσουν ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες να μπορούν να διαπρέψουν. Η τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις ηγεσίας θα δείξει στους εργαζόμενους και τους υποψήφιους εργαζόμενους ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε όλους, και οι προοπτικές το ίδιο.”

Γυναίκες, θεωρείτε ότι οι φιλοδοξίες σας γίνονται πραγματικότητα στο χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης; Στείλτε μας τη γνώμη και τις εμπειρίες σας στο hello@underwriter.gr (εχεμύθεια εγγυημένη).

* Η Price Waterhouse Cooper, παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων, διεξήγαγε έρευνα με τίτλο “Νέες γυναίκες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: στρατηγικές για μια νέα εποχή ταλέντων”. Στην έρευνα συμμετείχαν 10,105 γυναίκες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *