Skip to content

Οι ασφαλιστικές δεν κάνουν όσα πρέπει για την κλιματική αλλαγή

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τους συστημικούς κινδύνους, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας, ωστόσο πέντε ασφαλιστικές των ΗΠΑ συγκαταλέγονται σε αυτές που κατατάσσονται στην χαμηλότερη βαθμίδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό ShareAction.

Πρόκειται για έναν οργανισμό με έδρα το Λονδίνο ο οποίος εργάζεται για να καταστήσει τις επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο βιώσιμες.

Ειδικότερα, το ShareAction δίνει τη χαμηλότερη βαθμολογία (βαθμίδα E) σχεδόν στο ήμισυ (46%) των 70 μεγαλύτερων ασφαλιστικών στους κλάδους Περιουσίας / Ατυχημάτων και Ζωής / Υγείας για τις πρακτικές βιωσιμότητάς τους.

Πέντε ασφαλιστικές των ΗΠΑ στους κλάδους Περιουσίας / Ατυχημάτων – Nationwide, Genworth Financial, American International Group, Allstate και Chubb εμφανίζονται στις τελευταίες δέκα θέσης της κατάταξης, η κάθε μια λαμβάνοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία, αναφορικά με τα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές επιδόσεις τους (ESG).

Δύο ασφαλιστικές της Κίνας – ο Όμιλος People’s Insurance Co. (PICC) και η China Pacific Insurance Company (CPIC) βρίσκονται επίσης στην τελευταία δεκάδα.

Οι άλλες τρεις ασφαλιστικές σε αυτό το γκρουπ των… ουραγών, με τη χαμηλότερη κατάταξη ESG, είναι οι R + V Versicherung, Sony Financial Holdings και Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU).

Από την άλλη πλευρά, τρεις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες – AXA, Allianz και Aviva – ηγούνται της κατάταξης των ασφαλιστικών εταιρειών στους κλάδους Περιουσίας / Ατυχημάτων, η κάθε μια λαμβάνοντας βαθμολογία Α για τις επιδόσεις σε ESG από το ShareAction.

Αλλά ακόμη και αυτές οι τρεις εταιρείες πήραν… κάτω από τη βάση (λιγότερο από 50%) στη συνολική τους βαθμολογία και όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός «καμία ασφαλιστική δεν έδειξε ότι έχει ηγετικό ρόλο σε ολόκληρο το φάσμα αυτού που λέμε υπεύθυνη επένδυση και υπεύθυνη ασφαλιστική προσέγγιση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9 από τις 10 κορυφαίες ασφαλιστικές στους κλάδους Περιουσίας / Ατυχημάτων που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους σε όρους ESG, είχαν έδρα την Ευρώπη: AXA, Allianz, Aviva (όλες με βαθμολογία Α), NN Group (με βαθμολογία BB), Καναδάς Desjardins Insurance (B). Generali (Β); Zurich Insurance (CCC); Swiss Re (CC); Re Munich (CC) και Achmea (CC).

«Η ισχυρότερη απόδοση των Ευρωπαίων ασφαλιστών πιθανότατα οφείλεται στα ισχυρά ρυθμιστικά σήματα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση εντός της Ευρώπης», ανέφερε η έκθεση. Ωστόσο, καμία ασφαλιστική εταιρεία που αξιολογήθηκε δεν έλαβε βαθμολογία AAA ή AA.

Πράγματι, η έκθεση υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να βελτιωθεί το επίπεδο των υπεύθυνων επενδύσεων και των ασφαλίσεων, αν και ορισμένες ασφαλιστικές φαίνεται να επιδεικνύουν ηγετικό ρόλο σε συγκεκριμένους τομείς.

«Η κλίμακα και ο επείγων χαρακτήρας των τρεχουσών οικολογικών και κοινωνικών κρίσεων απαιτούν πολύ περισσότερο από μια συνηθισμένη επιχειρησιακή προσέγγιση από τις ασφαλιστικές», τόνισε η έκθεση.

«Οι ασφαλιστικές είναι σε καλύτερη θέση από οποιονδήποτε άλλο τύπο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για να ασκήσουν πίεση σε μη βιώσιμες εταιρείες, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ασφάλιση. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Felix Nagrawala.

«Παρά την υποτιθέμενη τεχνογνωσία του τομέα στη διαχείριση κινδύνων, οι ασφαλιστικές συνεχίζουν να αγνοούν τους συστημικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας», πρόσθεσε.

Περιορισμοί στην ανάληψη ασφαλιστικής ευθύνης για τον Άνθρακα

Στο δελτίο τύπου, η ShareAction ανέφερε ότι η χρηματοδότηση δράσεων γύρω από τον Άνθρακα είναι ένα από τα λίγα ζητήματα που άπτονται του ESG που οι ασφαλιστές αρχίζουν να προσπαθούν να επιλύσουν.

«Σχεδόν οι μισές ασφαλιστικές με κλάδους Περιουσίας / Ατυχημάτων βρέθηκαν να έχουν πολιτικές που περιορίζουν την ασφαλιστική κάλυψη για τη βιομηχανία άνθρακα», ανέφερε η ShareAction.

«Αυτές οι πολιτικές αρχίζουν να έχουν πραγματικές επιπτώσεις: ο Όμιλος BMD παραδέχτηκε αυτόν τον μήνα ότι δεν μπόρεσε να λάβει ασφάλιση για το έργο του στο αμφιλεγόμενο ανθρακωρυχείο Adani στην Αυστραλία», δήλωσε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, κανένας από τις αξιολογημένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχει περιορισμούς στην ασφάλιση εξόρυξης συμβατικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και μόνο το 19% εξαιρεί την άμμο πίσσας, το σχιστολιθικό πετρέλαιο ή το πετρέλαιο από την Αρκτική.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι μόνο το 45% των αξιολογημένων ασφαλιστικών εταιρειών με κλάδους Περιουσίας / Ατυχημάτων χρησιμοποιούν δείκτες ασφάλισης που σχετίζονται με το κλίμα, ενώ μόλις το 19% θέτει στόχους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *