Skip to content

Οι Βορειο-ευρωπαίοι εργάζονται περισσότερο από όλους στην Ευρώπη

Και οι Ελληνίδες (μαζί με τις Ιταλίδες και τις Πολωνέζες), λιγότερο από όλους!

Οι σημερινοί 15χρονοι στην Ευρώπη αναμένεται να περάσουν, ανά μέσο όρο, περί τα 36 χρόνια εργαζόμενοι. Το νούμερο αυτό αυξάνεται σταθερά από το 2001 (εξαιρουμένων των χρόνων της πανδημίας). Ενδιαφέρον όμως έχει να δει κανείς πόσο διαφέρει η διάρκεια του εργασιακού βίου από χώρα σε χώρα.

Έτσι λοιπόν περισσότερο απο όλους φαίνεται ότι εργάζονται οι Ισλανδοί (44,6 χρόνια), οι Ολλανδοί, (42,5 έτη), οι Ελβετοί, οι Σουηδοί (42,3 έτη), οι Δανοί (40,3 έτη) και οι Νορβηγοί (41,2).

Αντιθέτως, η μικρότερη διάρκεια εργασιακού βίου καταγράφεται στη Ρουμανία (31,3 έτη), την Ιταλία (31,6 έτη) και την Ελλάδα (32,9 έτη). Ακολουθούν Βουλγαρία (33,1 έτη) και Κροατία (33,5 έτη).

Ως προς τα φύλα, οι ευρωπαίοι άνδρες εργάζονται κατά μέσο όρο για 38 χρόνια ενώ οι ευρωπαίες γυναίκες 34 χρόνια. Οι Ιταλίδες και οι Ρουμάνες δουλεύουν λιγότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαίες, με μέσο όρο τα 27 χρόνια εργασίας.

Στη Ρουμανία (27,4 ετών), στην Κροατία (31,4 ετών) και στη Βουλγαρία (31,5 ετών) οι γυναίκες συνήθως εργάζονται επίσης τα λιγότερα χρόνια στη ζωή τους. Επιπλέον, οι γυναίκες στην Ιταλία (26,9 ετών), την Ελλάδα (29,2 έτη) και την Πολωνία (31,7 έτη) αναμένεται επίσης να εργάζονται λιγότερο από 32 χρόνια στη διάρκεια της ζωής τους.

Αν και οι άνδρες αναμένεται γενικώς να εργάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, το χάσμα μεταξύ των φύλων έχει μειωθεί στην ΕΕ με την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας: Το 2001 οι γυναίκες εργάζονταν ανά μέσο όρο 7+ χρόνια λιγότερο, ενώ τώρα η διαφορά έχει πέσει στα 4,5 χρόνια.

Εξαίρεση η Λιθουανία, όπου οι γυναίκες εργάζονται συνήθως 1,3 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες! Η Εσθονία η Λετονία και η Φινλανδία (+1,1 έτη) είχαν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ των φύλων.

Η Λιθουανία ήταν το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ όπου το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν αρνητικό, με τις γυναίκες να εργάζονται συνήθως 1,3 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. . Αντίθετα, οι χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής ήταν η Ιταλία (9,1 έτη), η Μάλτα (8,4 έτη), η Ρουμανία (7,6 έτη), η Κύπρος (7,5 έτη) και η Ελλάδα (7,1 έτη)!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *