Skip to content

Οι σημαντικότερες δεξιότητες δεν απαιτούν πτυχίο

Καθώς η αγορά εργασίας συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει, το ίδιο συμβαίνει και με τις δεξιότητες που ζητούνται από τους επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους. Πολλές από τις ικανότητες που έχουν σήμερα οι υποψήφιοι εργαζόμενοι διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που διέθεταν πριν από 30 χρόνια και σίγουρα δεν εξαρτώνται από την απόκτηση ενός πτυχίου – είναι οι περίφημες “soft skills” για τις οποίες γίνεται τόσο ντόρος τελευταία! Η γνώση γύρω από τις “soft skills” που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να διεκπεραιώσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις μπορεί να τον βοηθήσουν να είναι πιο επιτυχημένος στην καριέρα του. Διαβάστε τις δεξιότητες του 21ου αιώνα καθώς και παραδείγματα και συμβουλές για την βελτίωση τους.

Ποιες είναι οι δεξιότητες του 21ου αιώνα;

Είναι ικανότητες που μπορούν να ισχύουν για διάφορους ρόλους, για εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας και για διάφορους κλάδους. Σου επιτρέπουν να διαχειρίζεσαι την πληροφορία, να χρησιμοποιείς υπάρχουσα και μελλοντική τεχνολογία και να προωθείς τη συνεργασία αντί να δουλεύεις αυτόνομα. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να προωθήσεις ένα πιο διαφοροποιημένο εργασιακό περιβάλλον και να αναγνωρίσεις τις διαφορετικές κουλτούρες που υπάρχουν στο χώρο εργασίας. Συνήθως, το να έχεις αυτές τις δεξιότητες στέλνει το μήνυμα στον εργοδότη ή στον μάνατζερ ότι μπορείς να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες στη δουλειά, καθώς επικεντρώνονται στην προώθηση της ομαδικής δουλειάς και της επιμονής.

Παραδείγματα δεξιοτήτων

Δικτύωση

Η δικτύωση είναι μια δεξιότητα που σε βοηθά να συναντάς ανθρώπους και να χτίζεις επαγγελματικές σχέσεις. Το να είσαι ικανός να αναπτύξεις ένα δίκτυο επαφών και να τις μετατρέψεις σε σχέσεις είναι αναγκαίο για να πετύχεις σε πολλούς κλάδους. Είτε το δίκτυό σου είναι στο χώρο εργασίας σου, είτε εκτείνεται πέρα απ’ αυτό σε διάφορους οργανισμούς, ένα δίκτυο μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να λάβεις προαγωγές, ή ακόμα και να βρεις μια καλύτερη δουλειά. Το να έχεις ένα ισχυρό δίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία, συνεπώς μπορείς να εργαστείς για να αναπτύξεις το δίκτυό σου μέσα από επιχειρηματικά ταξίδια, συνέδρια ή ακόμα και κάθε μέρα ενώ βρίσκεσαι στη δουλειά.

Ψηφιακός γραμματισμός

Καθώς η τεχνολογία είναι μια σημαντική πτυχή σχεδόν κάθε επαγγέλματος, το να είσαι ψηφιακά εγγράμματος μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις στην τωρινή σου θέση. Ψηφιακός γραμματισμός σημαίνει να μπορείς να κατανοήσεις και να προσαρμοστείς σε νέες τεχνολογίες καθώς εισέρχονται στο χώρο εργασίας. Μπορεί να είναι νέο λογισμικό, hardware, ή ακόμα και νέες διαδικασίες για να κάνεις κάποια παλιότερη εργασία. Κάποιες επιχειρήσεις επιτρέπουν στους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι χρησιμοποιώντας εργαλεία που περιλαμβάνουν τις βίντεο-συνεδριάσεις, τις πλατφόρμες διαμοιρασμού αρχείων και ένα ψηφιακό περιβάλλον εργασίας. Χωρίς ψηφιακό γραμματισμό είναι δύσκολο να προοδεύσεις σ’ ένα επάγγελμα, συνεπώς το να είσαι ανοιχτός να μάθεις και να χρησιμοποιήσεις νέα τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την επιτυχία σου στη δουλειά.

Πολιτισμική συνείδηση

Είναι σημαντικό να είσαι ενήμερος και να στέκεσαι με σεβασμό απέναντι σε όλες τις κουλτούρες και τις νοοτροπίες στο χώρο εργασίας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να σέβεσαι τις πεποιθήσεις των άλλων και τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνουν τις αρμοδιότητές τους στο γραφείο. Να είσαι ανοιχτός να μάθεις άλλους ανθρώπους και τις συνήθειες τους και να καταλάβεις για πιο λόγο εκτελούν κάποιες εργασίες με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο ευαίσθητος και να δείχνεις σεβασμό ως μέλος της ομάδας και να συμβάλλεις περισσότερο στο χώρο εργασίας. Εργαζόμενος για να κατανοήσεις τους άλλους, μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να κάνεις το χώρο εργασίας σου πιο συμπεριληπτικό και φιλόξενο.

Αυτονομία

Η αυτονομία είναι η ικανότητα να εργάζεσαι μόνος σου ή με λίγη ή και καθόλου επίβλεψη. Αν ένας χώρος εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι. Για παράδειγμα, κάποιες φορές αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εργάζεσαι μόνος σου ή μόνο με μια εβδομαδιαία βιντεοκλήση ως επίβλεψη. Οι εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους που μπορούν να εμπιστευτούν ότι θα εργαστούν μόνοι τους διατηρώντας υψηλή ποιότητα απόδοσης. Το να είσαι αυτόνομος στην εργασία σου μπορεί επίσης να σου επιτρέψει να είσαι καλύτερος στο να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση ή να αναπτύξεις νέες ευκαιρίες στην τωρινή σου δουλειά.

Κριτική σκέψη

Η κριτική σκέψη αναφέρεται στο να μπορείς να μελετήσεις αντικειμενικά δεδομένα ή μια κατάσταση και να ανακαλύψεις την καλύτερη λύση στο πρόβλημα. Το να έχεις ισχυρή κριτική ικανότητα σημαίνει να μπορείς να προσφέρεις ανάλυση εις βάθος και χρήσιμες πληροφορίες όταν οι άνθρωποι στο ζητούν. Αυτά τα συμπεράσματα μπορεί να σου επιτρέψουν να κατανοήσεις καλύτερα τη δουλειά σου, να σε βοηθήσουν να πάρεις προαγωγές και να σου επιτρέψουν να γίνεις ειδικός σε πολλά πεδία. Το να μπορείς να εκτελείς κριτική ανάλυση μπορεί να αποδείξει στον εργοδότη σου ότι είσαι πρόθυμος να εκτελέσεις καθήκοντα πέρα από τις εργασιακές σου απαιτήσεις.

Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα μπορεί να σου επιτρέψει να σκεφτείς πέρα από τις συνηθισμένες διαδικασίες και να βρεις νέες λύσεις. Αυτές οι λύσεις μπορεί να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αποδοτικότητά σου, να βρεις νέες προσεγγίσεις και να σε κάνουν καλύτερο στη δουλειά σου. Πολλοί εργοδότες θέλουν υπαλλήλους που είναι δημιουργικοί και χρησιμοποιούν τη δική τους μέθοδο για να φέρουν σε πέρας μια εργασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να εξελίσσονται καθώς προχωρά ο κλάδος. Το να είσαι δημιουργικός μπορεί να αναδείξει ηγετικές ικανότητες και να σου επιτρέψει να καινοτομήσεις και να εξελιχθείς στον τομέα σου.

Συνεργασία

Το να είσαι ικανός να συνεργάζεσαι και να δουλεύεις καλά μαζί με άλλους είναι διαχρονική δεξιότητα. Σε πολλές δουλειές απαιτείται να δουλέψεις με άλλους σε πρότζεκτ ή να μοιραστείς τα δεδομένα σου μαζί τους για να βρείτε μια κοινή λύση. Το να μπορείς να εργαστείς αποτελεσματικά μαζί με άλλους μπορεί να είναι σημάδι ενός υποδειγματικού υπαλλήλου. Αυτός που συνεργάζεται ακούει τους άλλους, αναλογίζεται τις ιδέες τους, βλέπει με ποιο τρόπο οι δικές του ιδέες μπορούν να συνδυαστούν με όλων των άλλων. Το να είσαι ικανός να επιτρέψεις σε άλλους να ηγηθούν της ομάδας δείχνει ότι είσαι έτοιμος τόσο να ηγηθείς όσο και να ακολουθήσεις και ότι σέβεσαι τις σκέψεις και τις γνώμες των συναδέλφων σου.

Επιμονή

Η επιτυχία στη δουλειά μπορεί να περιλαμβάνει προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ανταμοιβές. Η επιμονή μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις αντιξοότητες και να θριαμβεύσεις στον τομέα που έχεις επιλέξει. Πολλοί εργοδότες θέλουν υπαλλήλους που αγαπούν τις προκλήσεις, αναζητούν τρόπους να τις ξεπεράσουν και επιμένουν μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους. Θέλουν έναν εργαζόμενο που να μπορεί να αναλάβει μια πρόκληση με ενθουσιασμό και να βρει νέες μεθόδους να προχωρήσει όταν αντιμετωπίσει μια δυσκολία. Το να μπορείς να είσαι επίμονος στη δουλειά μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις δύσκολες στιγμές και να πετύχεις όλους τους στόχους της καριέρας σου.

Πώς να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου

Εξάσκησέ τις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσεις οποιαδήποτε δεξιότητα είναι να αναζητάς πάντα ευκαιρίες να την εξασκήσεις. Ψάξε ευκαιρίες να συνεργαστείς με άλλους, να προσφερθείς εθελοντικά να παρακολουθήσεις συνέδρια ή εκδηλώσεις για να βελτιώσεις τη δικτύωσή σου, ή να ανακαλύψεις πληροφορίες για άλλες εργασιακές κουλτούρες. Αυτό σου επιτρέπει να κάνεις εξάσκηση στις κύριες δεξιότητες που μπορεί να έχεις. Μπορεί να βελτιώσει την επαγγελματική σου ζωή και να αυξήσει τις πιθανότητές σου να πάρεις προαγωγή στη δουλειά σου.

Παρακολούθησε workshops

Η παρακολούθηση workshops, ή διαδικτυακών μαθημάτων μπορεί να είναι ένας πιο επίσημος τρόπος να βελτιώσεις τις τωρινές σου δεξιότητες ή να αναπτύξεις νέες. Τα workshops μπορεί να σου μάθουν νέους τρόπους να εφαρμόζεις τις δεξιότητές σου και να τις χρησιμοποιείς αποτελεσματικά στο χώρο εργασίας σου. Μερικές φορές το επαγγελματικό coaching μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Μπορεί η εργασία σου να προσφέρει τέτοια workshops, ή μπορεί να τα αναζητήσεις ανεξάρτητα. Η αναζήτηση τέτοιων ευκαιριών δείχνει στους μάνατζέρ σου τη δέσμευσή σου στην καριέρα σου και πως προσπαθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να τους ενθαρρύνει να σε βοηθήσουν και να σε σκεφτούν για κάποια προαγωγή. Αυτά τα workshops είναι πολύτιμοι πόροι που μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις πιο ευέλικτος στην εργασία.

Άκου την ανατροφοδότηση

Όταν προσπαθείς να συνεργαστείς, να εμβαθύνεις τις πολιτισμικές σου γνώσεις ή να βελτιώσεις τη δημιουργικότητά σου, το να ακούς την ανατροφοδότηση μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό. Συνήθως οι άνθρωποι γύρω σου, είτε συνάδελφοι είτε μάνατζερ, μπορεί να έχουν κάποιες φοβερές ιδέες σχετικά με τις δεξιότητές σου. Μπορεί να αναγνωρίσουν δυνάμεις και αδυναμίες, που δεν ήξερες ότι έχεις. Το να ακούσεις την οπτική τους μπορεί να σου επιτρέψει να μάθεις νέες δεξιότητες και να ανακαλύψεις τρόπους να βελτιώσεις τις ήδη υπάρχουσες. Είναι επωφελές να τους ενθαρρύνεις να σου παράσχουν αυτή την ανατροφοδότηση, να τους κάνεις ερωτήσεις σχετικά με την επαγγελματική σου απόδοση και να αποδεχτείς θετικά την ανατροφοδότησή τους. Προσπάθησε να εφαρμόσεις την ανατροφοδότηση σε μελλοντικές καταστάσεις και μετά ζήτα και πάλι τη συμβουλή τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *