Skip to content

Ο φόβος και οι απαγορεύσεις επεμβάσεων μείωσαν τους δείκτες ζημιών στον κλάδο υγείας

Πως ερμηνεύονται χαμηλοί δείκτες ζημιών στον κλάδο υγείας για κάποιες ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Εξέπληξαν αρκετούς οι χαμηλοί δείκτες ζημιών (loss ratios) που παρουσίασαν οι κλάδοι υγείας κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών. Ενώ κατά την προ covid εποχή, οι περισσότερες εταιρείες με κλάδους υγείας είχαν δείκτες ζημιών της τάξης του 90% περίπου (σύμφωνα με στοιχεία από την περίοδο 2018-2019) ξαφνικά βρέθηκαν εταιρείες με δείκτες ζημιών της τάξης του 70%.

Πως συνέβη αυτό;  Όπως μας δήλωσε στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, η υποχώρηση των δεικτών ζημιών υγείας αποδίδεται κυρίως στην αποφυγή ή την άρνηση των ασφαλισμένων να προχωρήσουν σε εισαγωγές και νοσηλείες για ήσσονος σημασίας επεμβάσεις στις οποίες κατέφευγαν στην προ covid περίοδο.  Κανείς δεν ήθελε να εκτεθεί σε κινδύνους μετάδοσης του covid.

Ας μην ξεχνάμε  ότι οι ίδιες ιδιωτικές κλινικές είχαν για μεγάλο διάστημα διακόψει σε μεγάλο ποσοστό της επεμβάσεις πλην αυτών που ήταν απολύτως απαραίτητες για την υγεία των ασφαλισμένων. Οπότε και να ήθελαν να πραγματοποιήσουν εισαγωγές, δεν τους επιτρέπονταν.

Τι άλλαξε στο α’ τρίμηνο 2021

Σε ότι αφορά το α’ τρίμηνο 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις ασφαλιστικών στελεχών (δεν υπάρχουν κάποιες μελέτες) οι εισαγωγές ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί οπότε λογικά και οι δείκτες ζημιών θα αναπροσαρμοστούν ανοδικά.

Σε ότι αφορά τον δείκτη αποζημιώσεων του ΙΟΒΕ και αυτός το 2020 παρουσίασε μείωση σύμφωνα με πληροφορίες από τις ασφαλιστικές. Το ζητούμενο είναι ότι πλέον με τη σταδιακή εκτόνωση της πανδημίας (όταν γίνει εμφανής και αυτή) θα υπάρξει και αύξηση στους δείκτες ζημιών αφού θα προσέρχονται περισσότεροι για εξετάσεις και εισαγωγές. Ουσιαστικά, οι περισσότερες ασφαλιστικές θα ξαναμπούν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να διαμορφωθούν οι νέες τιμολογήσεις. Έτσι το β’ εξάμηνο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον υγείας.  Σ’ αυτό το περιβάλλον, θα προσαρμοστούν και τα νέα συμβόλαια υγείας που θα εκδοθούν μετά το 2021 και θα έχουν σημαντικές αλλαγές σε underwriting, καλύψεις και κοστολογήσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *