Skip to content

Παρελθόν & Μέλλον: πόσο τα σκεφτήκατε σήμερα;

Κάποιοι θα έχουν διαβάσει ή θα έχουν ακουστά το βιβλίο “H Δύναμη του Τώρα” του Γερμανού συγγραφέα Έκχαρτ Τόλε – έχει μεταφραστεί μάλιστα σε 33 γλώσσες. Και μπορεί όλοι να μην συμφωνούν με το περιεχόμενό του ή να απεχθάνονται αυτού του είδους τους μέντορες και τα γνωστά ως “βιβλία αυτοβελτίωσης”.

Ο τίτλος του πάντως, αναφέρεται σε κάτι πολύ ισχυρό και πολύ αληθινό.

Αν καθήσει και σκεφτεί κανείς τι είδους πράγματα απασχολούν το μυαλό του, εκτός από τα καθημερινά, θα δει ότι πολύ «χώρο» πιάνουν επίσης τα εξής δύο:

Οι σκέψεις για το παρελθόν και οι σκέψεις για το μέλλον. Οι σκέψεις αυτές επηρεάζουν τον καθένα μας περισσότερο από όσο νομίζουμε. Επηρεάζουν τη διάθεσή μας, τις αποφάσεις μας, την ψυχολογία μας αλλά και τη συμπεριφορά μας.

Αν το καλοσκεφτούμε, θα δούμε ότι όλοι είμαστε δέσμιοι των σκεψεών μας. Ταυτιζόμαστε με αυτές και ξεχνάμε ότι εμείς τις δημιουργούμε. Εμείς χάνουμε χρόνο νοιώθοντας μετανοιωμένοι για το παρελθόν ή γεμίζουμε τον εαυτό μας φόβο, σκεπτόμενοι τα χειρότερα για το μέλλον.

Όμως ούτε το παρελθόν υπάρχει, ούτε το μέλλον. Υπάρχουν μόνο ως σκέψεις στο κεφάλι μας, σκέψεις που τις περισσότερες φορές δεν μας δίνουν φτερά αλλά αντίθετα μας κόβουν τη φόρα.

Πολλά από τα προβλήματά μας προέρχονται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ταυτιζόμαστε με όσα φαντασιώνεται ο εγκέφαλός μας, από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε, να αποσυνδέσουμε την πραγματικότητα, τους εαυτούς μας, από όσα σκεφτόμαστε όλη την ώρα μέσα μας.

Η “Δύναμη του Τώρα” έγκειται λοιπόν σε αυτή ακριβώς την απλή συνειδητοποίηση.

Ότι οι άνθρωποι αντί να είμαστε επικεντρωμένοι στο παρόν, σε αυτό που γίνεται κάθε στιγμή μπροστά μας, κάθε λίγο «χανόμαστε» σε αγωνία και άγχος είτε για το χτες είτε για το αύριο.

Έτσι όμως, είναι σαν να ζούμε τη ζωή μας μόνο μέσα από την ανάμνηση ή την αναμονή.

Με το τώρα τι γίνεται; Αυτό δεν έχει σημασία;

Στο σχολείο μας έμαθαν ότι ο σοφός και σωστός άνθρωπος είναι αυτός που φροντίζει για το μέλλον του. Αυτό ισχύει και δεν το αναιρούν τα προηγούμενα επιχειρήματα.

Είναι άλλο όμως να προνοείς για το μέλλον, να προνοείς δηλαδή για μια δύσκολη στιγμή, να δουλεύεις ή να σπουδάζεις με στόχο μια επαγγελματική σταδιοδρομία και άλλο να κουβαλάς μέσα σου δυσβάσταχτο όλο το παρελθόν σου, όλα τα λάθη ή τις αστοχίες ή τις αποτυχίες και να αισθάνεσαι ότι επειδή έτσι ήταν το παρελθόν, έτσι θα είναι και το μέλλον. (Οι σκέψεις για παρόν και μέλλον πάνε μαζί τις περισσότερες φορές).

Κανείς δεν βρήκε τον εαυτό του ταξιδεύοντας στο παρελθόν του. Η ζωή είναι τώρα και ο μόνος τρόπος να βρει κανείς τον εαυτό του είναι στο τώρα. Μόνο τώρα συμβαίνει η ζωή. Ούτε στο πριν, ούτε στο μετά!

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ανησυχία, άγχος, πίεση, ένταση και νευρικότητα, οφείλονται στην πολύ ενασχόληση με το μέλλον. Στις πολύ μεγάλες προσδοκίες που η σύγχρονη κοινωνία και ο τρόπος ζωής έχουν εναποθέσει επάνω στο σύγχρονο άνθρωπο και ο ίδιος τις έχει κάνει κτήμα του. 

Όμως ό,τι και να έγινε στο παρελθόν και ό,τι και να γίνει στο μέλλον, το οποίο τραβάει το δικό του δρόμο και δεν μπορούμε ποτέ να το κατευθύνουμε 100%, αυτό που έχει στ’ αλήθεια νόημα και χρησιμεύει σε κάτι είναι να προσπαθεί κανείς να αναγνωρίζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του στο τώρα.

Να ακούει τον εαυτό του προσεκτικά, να σέβεται τις ίδιες του τις ανάγκες και να μην τις παραμερίζει. Να πιστεύει τον εαυτό του και στον εαυτό του και να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο ώστε να μην αφήνει τα λόγια ή την κριτική των άλλων να τον επηρεάσουν και να τον ορίσουν.

Οι έρευνες λένε ότι οι άνθρωποι που συμπονούν τους εαυτούς τους, αυτοί είναι που καταφέρνουν “να ξανανέβουν στ’ άλογο”, δηλαδή να ξανασταθούν στα πόδια τους όταν πέσουν.

Τα προβλήματα, τα εμπόδια, οι αδικίες, τα λάθη, οι αποτυχίες δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν. Είναι κομμάτι της ζωής όσο είναι και η αναπνοή μας.

Ευτυχία δεν είναι να μην έχεις προβλήματα. Ευτυχία είναι παρά τα προβλήματα, να μπορείς να προχωράς. Να αισθάνεσαι ότι κάτι καταφέρνεις, ότι κάτι γίνεται όχι τέλειο, αλλά καλύτερο.

Προϋπόθεση για αυτό είναι να μην αναλογίζεσαι ξανά και ξανά το παρελθόν ούτε να καταστροφολογείς νοερά για το μέλλον, αλλά να είσαι σε επαφή με το τώρα, με αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό σου.

Καλή αρχή!

1 Comment

  1. Avatar

    Εάν κρίνω από μένα και το πως εξελίσσονται τα πράγματα στην ζωή μου, που μπορώ να πω ότι δεν είμαι ευχαριστημένη και στο επαγγελματικό, αλλά και στο προσωπικό κομμάτι της ζωής μου, τα διάβασα όλα αυτά με πολύ ενδιαφέρων και βρήκα ότι έχουν μεγάλη απήχηση στην ζωή των ανθρώπων! Κατευθύνουμε τον εαυτό μας με βάση το τώρα και τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα που μπορούμε να έχουμε, για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *