Skip to content

Πιο αυστηρή η ΕΕ με την κυβερνοασφάλεια

Συμφωνήθηκε νέο πλαίσιο για βασικούς τομείς της οικονομίας

Αυστηρότερους κανόνες αναφορικά με την κυβερνοασφάλεια μεγάλων εταιρειών ενέργειας, μεταφορών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ψηφιακών παρόχων και κατασκευαστών ιατρικών συσκευών θεσπίζουν οι χώρες της ΕΕ στον απόηχο ανησυχιών για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από κρατικούς παράγοντες και άλλους κακόβουλους παράγοντες.

Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο χρόνια και αποτελεί διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του τρέχοντος κανονιστικού πλαισίου, τίθενται σε εφαρμογή νέοι όροι και κανόνες λειτουργίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τόσο σε σχέση με δίκτυα όσο και με συστήματα πληροφοριών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι νέοι κανόνες αφορούν σε όλες τις μεσαίες και μεγάλες εταιρείες σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως: ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών, Υγεία, εμβόλια και ιατρικές συσκευές, πόσιμο νερό, λύματα, ψηφιακές υποδομές, δημόσια διοίκηση και Διάστημα.

Επίσης στο νέο κανονιστικό πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες στους τομείς των ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, της διαχείρισης απορριμμάτων, των χημικών προϊόντων, της παραγωγής τροφίμων, των υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών, του εξοπλισμού μηχανημάτων, των μηχανοκίνητων οχημάτων και ψηφιακών παροχών, όπως ηλεκτρονικά καταστήματα, μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εταιρείες υποχρεούνται να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μηχανισμοί ασφαλείας τους στον κυβερνοχώρο, να ενημερώσουν τις αρχές και να λάβουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, με τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση να διαμορφώνονται σε έως και 2% του παγκόσμιου τζίρου.

Οι χώρες της ΕΕ και ο οργανισμός κυβερνοασφάλειας της Ένωσης, ENISA θα μπορούν επίσης να αξιολογήσουν τους κινδύνους των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς.

«Οι κυβερνοαπειλές έχουν γίνει πιο τολμηρές και πιο περίπλοκες. Ήταν επιτακτική ανάγκη να προσαρμόσουμε το πλαίσιο ασφαλείας μας στις νέες πραγματικότητες και να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι υποδομές μας προστατεύονται», δήλωσε ο επικεφαλής του σχετικού κλάδου της ΕΕ Τιερί Μπρετόν σε δήλωσή του.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *