Skip to content

Πλεονεκτήματα σύνταξης μέσω επενδυτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Το Underwriter.gr αναλύοντας τις τάσεις των προϊόντων της αγοράς, είχε περιγράψει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που η ασφαλιστική βιομηχανία θα παρέχει μόνο προϊόντα επενδυτικού χαρακτήρα βασισμένα σε ασφάλιση, τα γνωστά Unit Linked, ως μηχανισμό εξασφάλισης αποταμίευσης ή συμπληρωματικής σύνταξης. 

Η πώληση προϊόντων συνταξιοδοτικού χαρακτήρα -που απαντούν δηλαδή στην ανάγκη συνταξιοδότησης- ήταν προφανώς πιο προσιτή στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή όταν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων που διέθεταν οι ασφαλιστικές εταιρείες περιείχαν εγγύηση ποσού στη λήξη και ακόμα πιο παλιά, εγγύηση για το ποσό της ισόβιας σύνταξης που θα λάμβανε ο πελάτης, ή έστω εγγύηση για το ποσό της σύνταξης που θα λάμβανε για μια εγγυημένη περίοδο.

Στο παρελθόν, η ύπαρξη της εγγύησης ως μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε άλλη διαδικασία αποταμίευσης, ήταν σημαντικό κίνητρο για την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος. Έτσι, διευκόλυνε και την επικοινωνία της συγκεκριμένης λύση από τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή προς τον υποψήφιο πελάτη.

Σήμερα πια, το ποσό που θα μαζέψει κάποιος άνθρωπος για τη συνταξιοδότησή του δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων. Θα διαμορφωθεί στην πορεία, από τις συνθήκες της αγοράς, τις επενδυτικές επιλογές που θα κάνει ο ίδιος ή μόνη της η εταιρεία του, ανάλογα με το είδος του προϊόντος. Πάντως δεν γνωρίζει σε τι ποσό μηνιαίας σύνταξης αντιστοιχούν όλα αυτά, παρά μόνο ενδεικτικά, σε όποιες εταιρείες το διαθέτουν ως πληροφόρηση στις προσφορές τους και πάντα με την προϋπόθεση ότι ο δείκτης μετατροπής του εφάπαξ ποσού σε μηνιαία σύνταξη θα είναι ο ίδιος την ώρα της συνταξιοδότησης.

Μπορεί η άνω λύση αλλά και οι περιορισμοί της να φαντάζουν αυτονόητα λόγω των εξελίξεων των χαμηλών επιτοκίων και της εκτίμησης για αύξηση του προσδόκιμου, όμως εμπεριέχονται δυσκολίες στην προώθηση αυτών των προϊόντων ως πηγή συμπληρωματικής συνταξιοδότησης.

Και η δυσκολία δεν είναι μόνο επειδή μειώνονται τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου προϊόντος σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές επιλογές, αλλά και γιατί ακόμη ο Έλληνας αποταμιευτής δεν έχει οικειοποιηθεί την έννοια της συμμετοχής στον κίνδυνο, μικρό ή μεγάλο, σε οποιασδήποτε αποταμίευση.

Πώς όμως θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αυτά τα προγράμματα στους υποψήφιους, με τρόπο που θα υπερκάλυπτε τα συγκεκριμένα εμπόδια;

Αν προτρέψουμε τον πελάτη να εστιάσει στη φιλοσοφία και ουσία της αποταμίευσης μέσω ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Πιο συγκεκριμένα, να εστιάσει στο πώς δουλεύει ο μηχανισμός και γιατί είναι αποτελεσματικός. Δηλαδή στη δυσκολία ρευστοποίησης αλλά και στην υποχρεωτικότητα των περιοδικών καταβολών. Αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται επίκεντρο η προσδοκία της υψηλής απόδοσης. 

Όλα αυτά παράλληλα πάντα με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση στον καταναλωτή, τόσο για τα κόστη της διαχείρισης όσο και για τους επενδυτικούς κινδύνους που διατρέχει, αλλά και με χρήση των μέσων που παρέχονται από τις ασφαλιστικές ώστε να επιλέξει με βάση το δικό του επενδυτικό προφίλ, τον τρόπο διαχείρισης και επένδυσης που του ταιριάζει.

Όταν η εναλλακτική επιλογή είναι αποταμιεύσεις χωρίς σχεδιασμό της περιοδικότητας, αποταμιεύσεις με μηδενικά επιτόκια που μπορεί προοδευτικά να είναι και κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, πάντα μαζί με τον κίνδυνο που κουβαλά κάθε είδους επενδυτικό προιόν, τότε τα πλεονεκτήματα της επένδυσης μέσω ασφάλισης αναδύονται:

Αν εξηγηθεί στον υποψήφιο πόσο σημαντική είναι η περιοδικότητα των καταβολών, η διάρκειά τους και φυσικά η εξασφάλιση της καταβολής των ασφαλίστρων μέσα από την προστασία του επαγγέλματός του, δηλαδή της δυνατότητάς του να εργάζεται, τότε σίγουρα βελτιώνονται οι πιθανότητες να αναγνωριστούν τα οφέλη ενός επενδυτικού συμβολαίου βασιζόμενο σε ασφάλιση.

Αν δε, όπως εύλογα συμβαίνει σε άτομα 35-50 ετών, που αποτελούν τον κορμό αυτών που πρέπει να προβληματίζονται για τις συντάξεις τους, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από το εισόδημά τους και συντηρούν εξαρτώμενα μέλη, τότε ο συνδυασμός τέτοιων προϊόντων με κεφάλαιο προστασίας αποτελούν τη μοναδική και ιδανική λύση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *