Skip to content

Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για κύμα ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων

Σαφείς προειδοποιήσεις για ύπαρξη νέων ενδείξεων πιθανών ρωσικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο απευθύνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών να μιλούν για ενορχηστρωμένη προσπάθεια απάντησης με εντολή του Κρεμλίνου στις συντριπτικές κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Μπάιντεν στήριξε αυτές τις προειδοποιήσεις σε «νέες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση διερευνά επιλογές για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο». 

Μάλιστα η μεγάλη του ανησυχία φαίνεται ότι είναι ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο προέτρεψε να δυναμώσει την άμυνά του στον κυβερνοχώρο. Είναι σαφές και προκύπτει από το δημοσίευμα ότι ο Λευκός Οίκος έχει γνώση για συγκεκριμένες επικείμενες απειλές, παρείχε όμως λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της.

Σημειώνει το Bloomberg, πάντως, ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έπαιξαν μικρότερο ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί ειδικοί.

Αντ’ αυτού -προστίθεται-, αντικαταστάθηκαν από μια σκληρή και αιματηρή εκστρατεία εδάφους. 

Ενώ φαίνεται ότι οι επιθέσεις για αναμενόμενα αντίποινα εναντίον επιχειρήσεων και οργανισμών των ΗΠΑ προφανώς δεν έχουν συμβεί μετά τις αυστηρές κυρώσεις, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη κλίμακα.

Το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο, δεν έγκειται στις μικρότερες πιθανές επιθέσεις οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμβαίνουν καθημερινά αλλά η ανάγκη προστασίας κρίσιμων υποδομών. 

Από τη μεριά της, η Άν Νίουμπεργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο και την αναδυόμενη τεχνολογία αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες βιομηχανίες ενδέχεται να απειληθούν.

«Δεν έχει καταφύγει ακόμα στον κυβερνοπόλεμο αλλά μπορεί να το κάνει και είναι μέρος της στρατηγικής του»

Ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε επικεφαλής εταιρειών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος είναι και το χτύπημα στα συστήματά τους, αν και ακόμα δεν το έχει πράξει. 

«Και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, μέσω εκπροσώπου της, ανέφερε ότι η βελτίωση της άμυνας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο είναι πλέον ζωτικής σημασίας και ότι είχε μεταφέρει δημόσια πληροφορίες για πιθανές επιβλαβείς επιχειρήσεις με συνδέσμους με τη Ρωσία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πολλά από τα βήματα που μπορεί να κάνει ο ιδιωτικός τομέας για να προστατευτεί είναι σχετικά απλά -είπε η κα Νίουμπεργκερ, επισημαίνοντας την απαίτηση εξουσιοδότησης δύο παραγόντων για πρόσβαση στα συστήματα και το λογισμικό τους. 

Σημειώνεται παράλληλα ότι «ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είχαν ήδη εντείνει την επικοινωνία με φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών από τη στιγμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας». 

Και πως «το Συντονιστικό Συμβούλιο του Υπο-τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο αντιπροσωπεύει όλα τα τμήματα της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαγρύπνηση γύρω από το θέμα».

Το ρωσικό hacking παρουσιάζει ένα διττό πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Οι χάκερ που εργάζονται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούνται από τους πιο εξελιγμένους στον κόσμο, ενώ οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις πιθανότητες να προβούν σε επιθέσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *