Skip to content

Προσαρμογή στα νέα φυσικά φαινόμενα – Κατάλληλα είδη ασφάλισης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον 21ο αιώνα καθώς επηρεάζει όλους τους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Νέα σημαντική μελέτη του ΙΟΒΕ αποτυπώνει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δράσεις προσαρμογής παγκοσμίως και στη χώρα μας, αλλά και τα είδη ασφάλισης με εφαρμογή στην προστασία από τον κλιματικό κίνδυνο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζοντας την πολυετή ενασχόλησή της με τα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, υποστήριξε την εκπόνηση της μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις προκλήσεις και τις προοπτικές που έχει για την ελληνική οικονομία η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Παράλληλα, η μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη των επενδύσεων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και τη δημιουργία αξίας από νέα προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change − IPCC), ο πλανήτης θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους ακόμα και εντός ενός αισιόδοξου σεναρίου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη έγκαιρης δράσης, πέρα από το  επίπεδο του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και στο επίπεδο της προσαρμογής σε αυτήν την αλλαγή.

Αν και τα κράτη σημειώνουν πρόοδο ως προς τις δράσεις τους για τον μετριασμό,  οι προσπάθειες παραμένουν ανεπαρκείς και η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή διαπίστωση, που επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατη σχετική μελέτη του ΟΗΕ,  ότι οι χρηματοδοτήσεις προσανατολίζονται κυρίως στον μετριασμό και λιγότερο στην προσαρμογή. 

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11.00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του ΔΣ του ΕΑΕΕ καθώς και η Γεν. Διευθύντρια Ελίνα Παπασπυροπούλου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ακολούθησε συζήτηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με τους Χρήστο Ζερεφό, Γενικό Γραμματέα Ακαδημίας Αθηνών, Συντονιστή ΕΜΕΚΑ, Εθνικό Εκπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή, Αναστάσιο Ξεπαπαδέα, Καθηγητή Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Συντονιστικής Ομάδας ΕΜΕΚΑ, Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. H ομάδα εκπόνησης της μελέτης απαρτίστηκε από τους Νίκο Βέττα, Ηλία Ντεμιάν, Svetoslav Danchev, Σύλβια Κουλούρη, Αντώνη Μαυρόπουλο, Σοφία Σταυράκη.

Δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *