Skip to content

«Πυρετός» στο ασφαλιστικό top 5

Tις τελευταίες μέρες η ασφαλιστική επικαιρότητα “σαρώθηκε” από την ανακοίνωση της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Σε συνέδρια και πηγαδάκια ωστόσο, είχε εδώ και χρόνια κυκλοφορήσει η αναζήτηση «διάδοχης κατάστασης» της πρώτης και η επιθυμία για περαιτέρω αύξηση μεριδίου, στην πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά, της δεύτερης.

Μάλιστα ο διεθνής όμιλος, με λειτουργικά κέρδη 13 δις ευρώ πέρυσι, έχει επιδοθεί τελευταία σε ένα ράλι συγχωνεύσεων και εξαγορών. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Αllianz πραγματοποίησε ένα mega-deal αγοράζοντας την Aviva Πολωνίας & Λιθουανίας έναντι 2,9 δις ευρώ, γινόμενη έτσι ο πιο κερδοφόρος ασφαλιστικός όμιλος στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (όπου, για την ιστορία, επικεφαλής είναι ο πρώην CEO της Allianz Ελλάδος, Πέτρος Παπανικολάου)

Λίγoυς μήνες αργότερα η Allianz έγινε η πρώτη αμιγώς ξένη ασφαλιστική εταιρεία ζωής στην Κίνα, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της Allianz China Life Joint Venture η οποία πέρασε στην πλήρη ιδιοκτησία της Allianz China Holding. Ο όμιλος δραστηριοποιείται με επιτυχία στις ασιατικές αγορές εδώ και δεκαετίες.

Στην Ευρώπη στις αρχές του 2020 η Allianz μεταπήδησε στην δεύτερη θέση των Γενικών στη Μεγάλη Βρετανία εξαγοράζοντας την Legal & General LV. Στην Ελλάδα η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης έναντι 207 εκ ευρώ στέλνει την Allianz στο top five των εταιρειών με βάση τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα. Οι υπόλοιποι τέσσερις παίκτες; Εθνική, Eurolife, NN και Ergo – με τυχαία σειρά.

Καπνός χωρίς φωτιά;

Ωστόσο και η εβδομάδα που διανύουμε ξεκίνησε με ένα επίσης μεγάλο «σούσουρο» – ότι η Groupama είναι σχεδόν έτοιμη να πουληθεί στην Interamerican, φήμες που γρήγορα διέρρευσε ότι δεν είχαν καμία υπόσταση. Μάλιστα η πρώτη, για να ησυχάσει εργαζόμενους και συνεργάτες απέστειλε επιστολή του CEO Χρήστου Κάτσιου προς εργαζόμενους και συνεργάτες, στην οποία η είδηση χαρακτηρίζεται “προϊόν φαντασίας”, “ατεκμηρίωτη σεναριολογία” και “μύθευμα”.

Βέβαια κανείς δεν θα εκπλαγεί αν στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον ανακοινωθεί νέα ηχηρή μεταβίβαση στον ασφαλιστικό κλάδο.

Το μπαράζ των εξαγορών που βιώνουμε τελευταία είναι συνέπεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ανάκτησης της διεθνούς εμπιστοσύνης και του ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Η Ελλάδα είναι hot και συμφέρουσα και το αποδεικνύουν και οι οικονομικοί δείκτες που δίνουν διεθνείς οίκοι και προβλέψεις της Ε.Ε.

Ας προσθέσουμε σε αυτό και την χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην ελληνική αγορά και πλέον δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί οι ξένοι όμιλοι στρέφουν την προσοχή τους στη χώρα μας.

Το ζητούμενο για εμάς είναι οι ανακατατάξεις να μην βλάψουν τις θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν σε νέα εύρωστα και ανταγωνιστικά σχήματα, ικανά να ανταποκριθούν στο τεχνολογικό τσουνάμι, να προσφέρουν προστιθέμενη αξία και εν τέλει να αυξήσουν το ποσοστό της ιδιωτικής ασφάλισης στο ελληνικό ΑΕΠ.

ΧΜ

1 Comment

  1. Avatar

    Μάλλον κάποιο λάθος θα έχει γίνει στην 5αδα. Η GENERALI μετά την συγχώνευση και με την AXA που βρίσκεται?


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *