Skip to content

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός τα ασφάλιστρα

Η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από 10% αλλάζει πολιτικές στον κλάδο αυτοκινήτου, στην υγεία και στις επενδύσεις (unit linked).  

του Νίκου Σακελλαρίου

H ανακοίνωση από την Eurostat πληθωρισμού 10,7% επιβεβαιώνει την ανάγκη των ασφαλιστικών να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις. Από το συνέδριο της Ύδρας διαφάνηκε η πρόθεση των περισσότερων εταιρειών Γενικών Ασφαλίσεων να προχωρήσουν σε αναγκαστικές αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και στις καλύψεις τους ενώ και οι ασφαλίσεις υγείας θα ακολουθήσουν τιμολογιακές αναπροσαρμογές.

Οι αυξήσεις στο κόστος επισκευής θα φέρουν και αναμορφώσεις στα νέα συμβόλαια

Στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, οι αυξήσεις είναι μικρές (οριακές) και σε μεμονωμένες εταιρείες. Οι περισσότερες δεν θέλουν να χάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα των φτηνών ασφαλίστρων. Οι επιλογές τους είναι είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις ασφαλίστρων μέχρι 5% που ουσιαστικά δεν θα ενοχλήσουν τους ασφαλισμένους είτε να αναδιαμορφώσουν την πολιτική τους για τις καλύψεις στα νέα συμβόλαια. Ουσιαστικά θα μειωθούν οι καλύψεις σε επίπεδα που δεν θα επηρεάζονται από τον πληθωριστικό κίνδυνο. Οι αποζημιώσεις για τις επισκευές έχουν αυξηθεί άνω του 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις ατυχημάτων ίσως οι ασφαλιστικές να σκέφτονται ότι θα είναι προτιμότερη η αντικατάσταση του αυτοκινήτου με άλλο ίδιας κατάστασης παρά η επισκευή του.

Αμοιβές κλινικών, γιατρών και παρακολούθηση επενδύσεων

Στους κλάδους υγείας (ατύχημα και ασθένεια), ο πληθωριστικός κίνδυνος απεικονίζεται και στις αποζημιώσεις των κλινικών αλλά και στις αμοιβές γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις μεγάλες κλινικές οι γιατροί ζητούν να γίνουν αναπροσαρμογές των πινάκων αμοιβών τους με τις ασφαλιστικές.  Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις (unit linked) αυτές ήδη με την χρηματιστηριακή κρίση του Μαΐου (μεγάλη διόρθωση) πέρασαν τις πρώτες τους ‘εξετάσεις’.  Κάποιες άντεξαν κάποιες είχαν σημαντικές απώλειες. Αυτό που ουσιαστικά καλείται να διαχειριστεί η ασφαλιστική αγορά στον κλάδο των unit linked είναι να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα στους ασφαλισμένους, κυρίως να τους τονίσει ότι οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμες και όχι άμεσες.

Σε ό,τι αφορά την διαμεσολάβηση, η εκτίναξη του πληθωρισμού καθιστά άμεση την παρακολούθηση των αναγκών των ασφαλισμένων, (που δεν μπορούν να το κάνουν οι πλατφόρμες)

Οι παλαιότεροι ασφαλιστές, θυμούνται εποχές με μεγάλους πληθωρισμούς (προ του 1999) και την αγωνία των πελατών τους να καλύψουν τις πληθωριστικές απώλειες. Ίσως οι νεότεροι ασφαλιστές θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν απέναντι στον ‘πληθωριστικό κίνδυνο’

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *