Skip to content

ΣΔΙΤ και στην Υγεία – Μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων

Η επικουρική μπορεί να μετατραπεί σε ένα ήπια κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αλλά προς το παρόν δεν προβλέπεται συμμετοχή των ασφαλιστικών ως φορείς επικουρικών συντάξεων παρά μόνο ως τρίτος πυλώνας (ιδιωτικής) ασφάλισης.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Underwriter, συζητιέται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάτω από ένα κοινοπρακτικό σχήμα – διέξοδος στην ιδιωτική υγεία μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν υποβάλει τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας (Απασχόλησης) σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας είναι και πρόταση να δημιουργηθεί μία κοινοπραξία υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, κρατικών φορέων και ιδιωτικών ασφαλιστικών με κλάδους υγείας, ώστε να μπορούν ευκολότερα να έχουν διέξοδο στις ιδιωτικές κλινικές περισσότεροι πολίτες.

Το ισπανικό μοντέλο στην ασφάλιση υγείας – Ένα ΣΔΙΤ που μπορεί να συζητηθεί

Στην πρόταση αυτή προβάλλεται το ισπανικό μοντέλο κατά το οποίο το κράτος μπορεί να προχωρεί στις κατασκευές υποδομών υγείας που θα παραχωρεί έναντι υψηλών ανταλλαγμάτων σε ομίλου ή κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιρειών. Έτσι, για παράδειγμα, εάν μία ασφαλιστική έχει 500 ασφαλισμένους με ετησιοποιημένο ασφάλιστρο 1.000 ευρώ, η κοινοπραξία των ασφαλιστικών θα μπορεί να έχει μία ομάδα 10.000 ασφαλισμένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους και το μέσο ετησιοποιημένο ασφάλιστρο θα διαμορφώνεται στα 300 ή 400 ευρώ, δηλαδή περίπου 35-40 ευρώ το μήνα. Το κράτος θα λαμβάνει το 20% περίπου αυτών των ασφαλίστρων ανά μήνα και θα παραχωρεί τη χρήση της νοσοκομειακής υποδομής. Έτσι, θα έχει καθαρά έσοδα ενώ δεν θα έχει έξοδα από αυτήν την επένδυση. Ταυτόχρονα, θα μπορεί να διοχετεύσει τα έσοδα από την εκμετάλλευση της νοσοκομειακής υποδομής προς το ΕΣΥ και τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Μία πρόταση για το μέλλον μέσα από τα συρτάρια του ΟΟΣΑ

Η πρόταση αυτή έχει βγει παλαιότερα και μέσα από τον ΟΟΣΑ όταν το 2014 συζητούνταν μέσα από το Β’ Μνημόνιο να γίνει μία μεταρρύθμιση στην Υγεία προκειμένου οι υπηρεσίες του κλάδου να γίνουν καλύτερες και φθηνότερες. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν πέρασε και όταν ήρθε το 2015 η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά “θάφτηκε” κάτω από άλλες προτεραιότητες. Το 2021, όμως, η πρόταση θα είναι πιο ώριμη για να υλοποιηθεί υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:

  1. Ο Covid-19 θα έχει περιοριστεί και θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στο Ε.Σ.Υ.
  2. Η Ελλάδα θα επιστρέψει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% για την επόμενη τριετία. Αυτό απαιτείται προκειμένου να μπορεί το Κράτος να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στον κλάδο υγείας

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *