Skip to content

ΣΔΙΤ στην Υγεία: Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει, λέει η κυβέρνηση

Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε ο διάλογος για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Αυτό τόνισε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ανοίγοντας ουσιαστικά τα χαρτιά της κυβέρνησης για το θέμα, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019. Οι κ.κ. Γιάννης Καντώρος και Γιώργος Βελιώτης εκπροσώπησαν στο Συνέδριο την ιδιωτική ασφάλιση.

Ρεπορτάζ: Ελένη Πετροπούλου
petropoulou@underwriter.gr

Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των περισσότερων χωρών που έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο μοντέλο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του συστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι παγκοσμίως, η αγορά ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 417 δισεκατομμύρια, τα τελευταία χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα των συμπράξεων είναι στην ατζέντα πολλά χρόνια, φαίνεται όμως ότι στην ελληνική αγορά δεν έχει ωριμάσει όσο θα έπρεπε. Οι ΣΔΙΤ δεν είναι κάτι καινούργιο». Στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία από το 2010-2017, έχουν κατασκευαστεί μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Αγγλία. Στην Τουρκία, η αγορά ΣΔΙΤ είναι γύρω στα 10 δις και ήδη έχουν κατασκευαστεί μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και ιδιαίτερα αξιόλογες, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας θα ήταν δόκιμο ένα τέτοιο μοντέλο υπογράμμισε, αναφερόμενος στα οφέλη των ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τα όσα έχει δείξει η διεθνή εμπειρία.  Όπως εξήγησε, αν θέλουμε να κατασκευάσουμε μια υποδομή ή να παρέχουμε μια νέα υπηρεσία υγείας χρειάζονται αρκετά χρήματα. «Υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Ζούμε σε ένα πλαίσιο πολύ αυστηρό υπό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το όριο δαπανών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μια σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μοντέλο για να ξεκινήσει αμέσως μια νέα δράση.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη,  «υπάρχει και η πλευρά του value for money» και το  κυριότερο «η διασπορά και διαχείριση του ρίσκου. Κάνοντας μια ΣΔΙΤ μοιράζεσαι το ρίσκο το οποίο μεταβιβάζεται από το δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορά ωστόσο έκανε ο κ. Κωτσιόπουλος και στα ρίσκα που εμπεριέχει μια σύμπραξη, όπως για παράδειγμα « να μετατοπίσεις χρηματοροές στο μέλλον κάνοντας πολλές ΣΔΙΤ και μετά από 15 χρόνια να μην μπορείς να χρηματοδοτήσεις νέα έργα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν βέβαια και τα πολιτικά ρίσκα, κατά πόσο είναι ώριμη μια χώρα για να κάνει συμπράξεις. Κατά πόσο γίνεται αποδεκτό».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αποδέκτης αρνητικών κριτικών από ιατρούς κυρίως του δημόσιου τομέα, για την απόφασή του να εκκινήσει τη διαδικασία διαλόγου για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία, αναφέρθηκε σε μοντέλα συμπράξεων που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, είπε, ο ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται με ιδιώτες ιατρούς προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους ή δημόσια νοσοκομεία που συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς προκειμένου να καλύψουν κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι «οι ΣΔΙΤ είναι μια περιοχή που χρειάζεται εξερεύνηση» για να σημειώσει ότι δεν πρόκειται για ΣΔΙΤ αλλά ΣΚ(κρατικός)ΙΤ, αφού για παράδειγμα οι ιατροί που βλέπουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι στο χώρο της υγείας αν δεν προσφέρεις καλές υπηρεσίες δεν σε προτιμούν, είτε είσαι ιδιώτης είτε είσαι κρατικός για να καταλήξει ότι η «η συζήτηση για τις ΣΔΙΤ μπορεί να αποδειχθεί γόνιμη προς την κατεύθυνση απελευθέρωσής πόρων και απαρχής υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για τους ιατρούς, ώστε να παρέχεται καλύτερη υπηρεσία στους ασθενείς», τόνισε.

[box]Ο κ. Χρήστος Ιατρού, Νεφρολόγος, Πρόεδρος Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου ΕΟΠΥΥ, υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσει οποιοδήποτε μοντέλο ΣΔΙΤ στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει α) ρυθμιστικό πλαίσιο, β) η πολιτεία να δείξει ότι ο ιατρός στο ΕΣΥ δεν κινδυνεύει και γ) ο ιατρός που θα μπει να μην αλώσει το σύστημα.

Εκτίμησε ότι λόγω των δομικών προβλημάτων ΕΣΥ (ελλείψεις προσωπικού, περιορισμένα κονδύλια, τεράστιες αναμονές, γηρασμένο προσωπικό), θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε ΣΔΙΤ και μίλησε για συνολικό ανασχεδιασμό του ΕΣΥ, με συγχωνεύσεις νοσοκομείων (ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες) και αλλαγή χρήσης λειτουργίας ορισμένων νοσοκομείων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις του συστήματος με χαρακτηριστική την περίπτωση του ΕΟΠΥΥ που ενώ αποζημιώνει 100% τη νοσηλεία στο εξωτερικό, το ίδιο περιστατικό εάν αντιμετωπιστεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα, ο ασθενής θα επιβαρυνθεί σημαντικά, καθώς ο ΕΟΠΥΥ στην περίπτωση αυτή αποζημιώνει το 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για νοσήλια εξωτερικού για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 35 εκατ. Ευρώ, ενώ αν απευθυνόταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχε όφελος 40-50%. [/box]

Ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Interamerican, Πρόεδρος Eurapco Health Group, στην παρέμβαση του ανέφερε ότι το  μοντέλο των ΣΔΙΤ εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, «και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ολλανδία που διαθέτει το καλύτερο σύστημα υγείας». Στη συνέχεια παρουσίασε το μοντέλο που έχουν αναπτύξει στην εταιρεία και εστιάζει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο ασθενής έχει πρόσβαση σε γενικό ιατρό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Στη πρώτη γραμμή είναι οι γιατροί, στη δεύτερη οι ιατροί ειδικότητας και στη τρίτη διαγνωστικές εξετάσεις και παρεμβάσεις που αντιμετωπίζονται εξω-νοσοκομειακά . «Συνήθως το μοντέλο στην Ελλάδα είναι πρώτα μηχάνημα και οι ιατροί μετά», πρόσθεσε.

Με το μοντέλο αυτό, εκτός από την ικανοποίηση των ασφαλισμένων, μειώνονται τα κόστη, πρόσθεσε και σημείωσε ότι τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Σουηδία αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται.

Ο κ. Φώτης Σερέτης, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε μορφές ΣΔΙΤ που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, όπως:

  • εγκατάσταση μιας ιδιωτικής πτέρυγας εντός ΕΣΥ
  • ανάθεση μη κλινικών υποστηρικτικών λειτουργειών σε ιδιώτη (ήδη εφαρμόζεται σε σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια)
  • ανάθεση κλινικών υποστηρικτικών λειτουργειών σε ιδιώτη
  • Ανάθεση εξιδεικευμένων κλινικών υπηρεσιών σε ιδιώτη
  • Ανάθεση management δημόσιων νοσοκομείων
  • Ιδιωτική χρηματοδότηση κατασκευή και ενοικίαση δημόσιων νοσοκομείων
  • πώληση και συνέχιση λειτουργίας νοσοκομείου
  • Πώληση και αλλαγή χρήσης νοσοκομείου

Υπεραμυνόμενος των ΣΔΙΤ, ο κ. Σερέτης τόνισε ότι υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους συνεργασίες για  να προσθέσει ότι «δεν τις θέλουν αυτοί που είναι βολεμένοι σε ένα σύστημα και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα». Παρουσίασε μάλιστα το παράδειγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης, που στοίχισε 13,5 εκατ. Ευρώ, και σήμερα υπολειτουργεί, δεν διαθέτει βασικές υπηρεσίες με κόστος 7,5 εκατ. Ευρώ το χρόνο και γιατρούς δύο ταχυτήτων.

Ο κ. Ιωάννης Καντώρος, εκ μέρους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, υπογράμμισε ότι υπό προϋποθέσεις η Ένωση εξετάζει θετικά το θέμα των ΣΔΙΤ, «προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας και της δυνατότητας να έχουν όλοι πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες με λογικό  κόστος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός του συστήματος υγείας «το οποίο μετράει πολλές δεκαετίες στη πλάτη του και η βασική φιλοσοφία του παραμένει αναλλοίωτη». Την ίδια στιγμή –είπε- οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η ιατρική τεχνολογία και το κόστος της έχει αλλάξει, το δημογραφικό πρόβλημα θα επηρεάσει και το κόστος της υγείας ενώ έχουμε περιορισμένα οικονομικά και μεγαλύτερη επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας στις δαπάνες υγείας.

Συμφώνησε με τους προηγούμενους ομιλητές ότι απαιτείται ένας συνολικός ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας αλλά τόνισε την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης. Όπως είπε, «δεν μπορεί μια ιδιωτική επιχείρηση να έρθει να επενδύσει και μετά από τρία χρόνια να έχουμε μια αλλαγή πολιτική και αλλαγή ατζέντας και η επένδυσή να πάει στράφι».

Σε ότι αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο, ο κ. Καντώρος διευκρίνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει υπό προϋποθέσεις είναι να δημιουργηθούν κάποιες ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία. «Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν επιλογές για τους ασφαλισμένους και η δημιουργία ενός τέτοιου υβριδικού συστήματος θα έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τρίτη ταχύτητα που θα έδινε διέξοδο σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και θα βοηθήσει στη λειτουργία του ανταγωνισμού», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο του ιατρού σε ένα τέτοιο μοντέλο ο οποίος είναι κεντρικός, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και να υπάρχει κάποιο κίνητρο και πρόβλεψη για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών.

«Άρα επί της αρχής είμαστε θετικοί αλλά να γίνει στα πλαίσια ενός ευρύτερου διαλόγου και με κάποιες εξασφαλίσεις ότι αυτό θα είναι ένα λειτουργικό σύστημα, που θα έχει αξία να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις και να προσφέρει καλύτερη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, τόνισε ο κ. Καντώρος.

*Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία: Είναι σήμερα ο κατάλληλος χρόνος να αξιοποιηθούν και να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ;», κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019, που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), και η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ), η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής και το Health Policy Institute. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θανάσης Παπαμίχος Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας & CEO, Accurate Health Auditing & Consulting USA LLC.

(Κεντρική Φωτό: Ο κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος Interamerican & ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας Interamerican, Πρόεδρος Eurapco Health Group)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *