Skip to content

Σεπτέμβριος 2020: Ο χειρότερος Σεπτέμβριος της τελευταίας 5ετίας

Η καθίζηση του τουρισμού επηρέασε τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές ασφαλίσεις και τις αστικές ευθύνες

Του Νίκου Σακελλαρίου

O Σεπτέμβριος δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξα δείγματα για την ασφαλιστική αγορά ενόψει του τελευταίου τετραμήνου 2020. Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε ενδεικτικά σε μεγάλες και μικρές εταιρείες, η παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2019 στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, μείωση καταγράφουν και οι ασφαλίσεις περιουσίας ενώ έντονα πτωτικά κινούνται τα ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής και υγείας. Ο κλάδος υγείας ως γνωστόν επηρεάστηκε έντονα από τις εξελίξεις με τον Covid-19 και οι εταιρείες προσπάθησαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της περιόδου Μαρτίου-Μάϊου 2020.

Η μεγάλη υποχώρηση είναι στις επαγγελματικές ασφαλίσεις (επιχειρήσεων), οι οποίες καταγράφουν διψήφια υποχώρηση (πάνω από -10%) εξαιτίας της καθίζησης του τουρισμού, της πτώσης της εστίασης και της διακοπής πολλών δραστηριοτήτων. Ο Σεπτέμβριος του 2020 ήταν ίσως ο χειρότερος της τελευταίας 5ετίας και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το Σεπτέμβριο του 2015 όταν είχαμε τα γνωστά θέματα (capital controls, κλειστές τράπεζες μέχρι τον Αύγουστο κ.ά.).

Η κάμψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε εστίαση, ένδυση υπόδηση και μεταφορές το καλοκαίρι έχει μεταφέρει τα “απόνερα” της κρίσης το Σεπτέμβριο. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες , ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά κομβικός μήνας καθώς αυξάνονται οι προσπάθειες για να κλείσει η χρονιά το τελευταίο 4μήνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα μέχρι τούδε στοιχεία δείχνουν ότι εάν η συνολική ασφαλιστική παραγωγή καταφέρει να διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου μέχρι και (-5%) χαμηλότερα από την αντίστοιχη του 2019 θα είναι μία ισορροπημένη κατάσταση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Αν η υποχώρηση στο τέλος του 2020 είναι μεγαλύτερη από το (-5%) τότε η νέα χρονιά θα πρέπει να κινηθεί πολύ πιο ανοδικά προκειμένου να αποτρέψει την συρρίκνωση του κλάδου.

Πολλαπλασιαστές εισοδήματος / ασφάλισης

Στην ασφαλιστική επιστήμη λειτουργεί ένας πολλαπλασιαστής που συνδέει το ποσοστό που αυξάνεται το ΑΕΠ (ή το ιδιωτικό εισόδημα) με την αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων. Αν και θεωρητικά θα έπρεπε να λειτουργεί αντίστροφα (δηλαδή να ασφαλίζονται περισσότερο οι φτωχοί έναντι των πλουσίων) στην πράξη, όταν μειώνεται το εισόδημα (ή το ΑΕΠ σε επίπεδο κράτους) η δαπάνη για ασφάλιση μειώνεται πολλαπλάσια. Κάτω απ’ αυτή την συνθήκη μάλλον η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για το 2020 και για το 2021.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *