Skip to content

Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το πανευρωπαϊκό ατομικό προϊόν σύνταξης

Σε περίπου δύο χρόνια απο σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμο προς διάθεση το  Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, το γνωστό μας PEPP. Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις με τις νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και το θέμα του Brexit έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης του PEPP  στους πολίτες στα κράτη μέλη της Ε.Ε που αναμενόταν μέσα στο 2019 αλλά μετατίθεται τώρα για τα τέλη του 2021.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία του PEPP υπήρξε αποτέλεσμα της ανάγκης για αντιμετώπιση σε επίπεδο Ε.Ε. του προβλήματος της μείωσης των συντάξεων λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης της μακροβιότητας και έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής αγοράς συντάξεων τρίτου πυλώνα, που θα δώσει ώθηση στους θεσμικούς επενδυτές για συλλογικές επενδύσεις.

Το PEPP θα μπορούσε να οριστεί ως το ατομικό μακροπρόθεσμο συνταξιοδοτικό προιόν , στο οποίο ένας υποψήφιος αποταμιευτής εντάσσεται οικειοθελώς ενόψει της συνταξιοδότησής του

-Είτε ατομικά είτε συλλογικά βάσει σύμβασης με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό

-με στόχο την παροχή εισοδήματος κατά την συνταξιοδότηση

– με περιορισμένη ή και χωρίς δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς.

Το συγκεκριμένο προιόν θα ελέγχεται από την EIOPA και θα είναι ενταγμένο στον 3ο πυλώνα ασφάλισης με συμπληρωματική σχέση τόσο με την δημόσια σύνταξη όσο και με την επαγγελματική ασφάλιση.

To μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η ευελιξία του στη μεταφορά του από το ένα Κράτος στο άλλο καθως και η δυνατότητα μεταφοράς του ατομικού λογαριασμού σε άλλον πάροχο. Έτσι ο αποταμιευτής συνεχίζει να εισφέρει στον υφιστάμενο λογαριασμό του ακόμα και αν αλλάξει τον τόπο διαμονής του. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής παρόχου μετά από 5 χρόνια.

Υποχρεωτική η παροχή ασφάλισης

Ανάμεσα στους υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης PEPP περιλαμβάνεται και η κάλυψη κινδύνου που συνδέεται είτε με το θάνατο είτε με την ανικανότητα ή και με την μακροζωία. Η σύμβαση περιλαμβάνει και όλους τους όρους δημιουργίας ατομικού λογαριασμού που θα βασίζεται είτε σε υπάρχον λογαριασμό τραπέζης ή σε νέο λογαριασμό.

Πως θα διατεθεί στους παρόχους το προιόν

Το PEPP θα διατίθεται από πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) , ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας στους κλάδους ζωής, Επαγγελματικά Ταμεία, εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίων όπως είναι στην Ελλάδα οι ΑΕΠΕΥ, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων όπως είναι στην Ελλάδα οι ΑΕΔΑΚ (αμοιβαία κεφάλαια)  και οι εναλλακτικές επενδύσεις της Ε.Ε όπως είναι στην Ελλάδα οι ΑΕΔΟΕΕ.  Οι φορείς αυτοί υποβάλλουν την αίτηση για καταχώρηση του PEPP στις αρμόδιες αρχές , ανάλογα με τον πάροχο, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εντός 3 μηνών από την υποβολή του πλήρους φακέλου οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν απόφαση για τη σχετική καταχώρηση. Εντός 5 ημερών μετά την απόφαση για καταχώρηση PEPP οι εποπτικές αρχές κοινοποιούν την απόφαση στην EIOPA και ενημερώνουν τον πάροχο.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

O πάροχος-διανομέας πριν την σύναψη της σύμβασης παρέχει συμβουλές στον υποψήφιο αποταμιευτή PEPP σχετικά με το συνταξιοδοτικό προιόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του βάσει των πληροφοριών που απαιτούνται και έλαβε από τον υποψήφιο αποταμιευτή.  Ταυτόχρονα υπάρχει και έγγραφο «Δήλωση παροχών PEPP» σε ετήσια βάση. Έτσι ο αποταμιευτής είναι ενημερωμένος κάθε χρόνο για τα θέματα εισφορών και τις αποδόσεις του προιόντος.

Οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν έως 6 επενδυτικές επιλογές στους αποταμιευτές , ξεκινώντας από το βασικό PEPP που είναι ασφαλές προιόν και βασική επενδυτική επιλογή.

Οι δαπάνες και οι προμήθειες στο βασικό PEPP δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 1% του συσσωρευμένου κεφαλαίου ετησίως.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *