Skip to content

Σε νέο χαμηλό η στάθμη του Ρήνου – Σε κίνδυνο οι μεταφορές

Η στάθμη του νερού του ποταμού Ρήνου έφτασε σε νέο χαμηλό, θέτοντας πλέον σε άμεσο κίνδυνο τη μεταφορά καυσίμων και άλλων αγαθών, καθώς η κλιματική κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνει την κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Ο δείκτης της στάθμης στο Kaub, ένα ιδιαίτερα ρηχό σημείο δυτικά της Φρανκφούρτης, έπεσε για λίγο στα 30 εκατοστά στις αρχές της εβδομάδας, ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στα 31-33 εκατοστά καθώς προχωρά η εβδομάδα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης βροχοπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Ο Ρήνος είναι ο σημαντικότερος ποταμός της δυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών. Πολλές μαούνες θεωρούν ωστόσο ότι δεν είναι οικονομικό να περάσουν από το Kaub όταν η στάθμη του νερού εκεί είναι 40 εκατοστά ή χαμηλότερη. Ο δείκτης δεν είναι το πραγματικό βάθος του ποταμού, αλλά μάλλον μια αναφορά για την πλευσιμότητα των πλοίων.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στη ναυσιπλοϊα, σημειώνοντας ότι όταν τα επίπεδα του νερού είναι χαμηλά, απλά μπορεί να μεταφερθεί λιγότερο φορτίο.

Ωστόσο οι ναυτιλιακές που μεταφέρουν φορτία σε όλη την Ευρώπη διασχίζοντας το Ρήνο, έχουν δηλώσει οτι αν η στάθμη του νερού πέσει κάτω από τα 40 εκατοστά θα διακόψουν τις δραστηριότητές τους γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να προσεγγίσουν κομβικούς προορισμούς όπως την Κολωνία και το Ντίσελντορφ.

Από την άλλη, η εταιρεία χημικών BASF SE σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία ένα νέο σκάφος χαμηλής στάθμης που μπορεί να μεταφέρει 650 τόνους φορτίου με επίπεδο Kaub στα 30 εκατοστά, το οποίο φέρεται ότι αντιστοιχεί σε βάθος νερού 1,6 μέτρα.

Προς το παρόν, η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα σκάφος που μπορεί να μεταφέρει 200 τόνους υγροποιημένων αερίων στα 30 εκατοστά.

Η στάθμη του νερού στο Kaub είχε να πέσει τόσο χαμηλά από το 1990 τουλάχιστον.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *