Skip to content

Σκέψεις (και πράξεις) για περισσότερη αυτοπεποίθηση

(Εικόνα: “η αυτοπεποίθηση είναι προαπαιτούμενο για κάθε τι μεγάλο”)

  1. Αναλάβετε δράση. Κάντε αυτό που έχετε να κάνετε. Τίποτα δεν δημιουργεί περισσότερη αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο απο το αίσθημα ότι έχει κάνει καλά τη δουλειά του, ότι έχει κάνει το καθήκον του. Η αδράνεια φέρνει φόβο και αμφιβολία. Η δράση, αυτοπεποίθηση και θάρρος. Το να σκέφτεται κανείς αυτό που έχει να κάνει, χωρίς να το κάνει (για χίλιους δύο λόγους – φόβο για το αποτέλεσμα είναι ο κυριότερος) τον κάνει να αισθάνεσαι δέκα φορές χειρότερα. Βέβαια, η θεωρία είναι πολύ πιο εύκολη από την πράξη. Υπάρχουν όμως τρόποι, για να βγει κανείς από την αδράνεια: Προσήλωση στη στιγμή είναι ένας απο αυτούς. Σταματάς να σκέφτεσαι, συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου παίρνοντας μερικές ανάσες (όπως οι αθλητές στην γραμμή εκκίνησης) και στη συνέχεια ξεκινάς αυτό που έχεις να κάνεις. Επίσης, δεν πρέπει να παίρνουμε τόσο στα σοβαρά αυτό που έχουμε να κάνουμε, σαν να είναι κάτι φοβερό και τρομερό γιατί αυτό γυρνάει μπούμερανγκ – μετά από λίγο φαίνεται από μόνο του σαν κάτι τεράστιο και δύσκολο, σαν μια τρομακτική σχεδόν αποστολή. Ένα τηλεφώνημα για παράδειγμα, είναι ένα τηλεφώνημα. Δεν θα μας εξοντώσει, όποια έκβαση και να έχει. Οι σκέψεις που κάνουμε, όλα αυτά τα αρνητικά και τρομακτικά συναισθήματα τα δημιουργούμε εμείς στον εαυτό μας, απο το μυαλό μας. Αν το πάρουμε πιο ελαφρά, τότε αυτό που έχουμε να κάνουμε θα μας είναι πιο εύκολο να το ξεκινήσουμε. Μην παίρνετε τις σκέψεις σας πολύ στα σοβαρά. Συχνά και αυτές και η μνήμη μας, είναι τρομερά ανακριβείς σε αυτά που μας «λένε»!
  2. Αντιμετωπίστε το φόβο σας. Ο νούμερο ένα τρόπος να αποκτήσει κάποιος αυτοπεποίθηση είναι να κάνει αυτό που φοβάται. Χιλιοειπωμένο αλλά αληθινό. Πρέπει πάντα ο άνθρωπος να προσπαθεί έστω, να κάνει αυτό που νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει. Αν το κάνει, αν το προσπαθήσει, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένο θα είναι, μετά θα αισθάνεται δύναμη και απελευθέρωση. Στα πράγματα που μας φοβίζουν, επιτυχία είναι και μόνο η προσπάθεια.
  3. Συνειδητοποιήστε τη σειρά με την οποία γίνονται τα πράγματα. Πρώτα έρχεται ο φόβος και μετά το θάρρος! Δεν πάει ανάποδα το πράγμα. Για να βρεις το θάρρος, πρέπει να περάσεις από το φόβο. Θάρρος χωρίς φόβο, απλά δεν υφίσταται. Αυτά πάνε μαζί. Όλες οι θαρραλέες πράξεις εμπεριέχουν μέσα τους το φόβο, αλλιώς δεν θα χαρακτηρίζοντας θαρραλέες έτσι κι αλλιώς. Μπορεί τώρα να φαντάζει απίθανο, αλλά ισχύει μια αδιαφιλονίκητη αλήθεια: Όταν κάνεις αυτό που φοβάσαι, ότι και να’ ναι αυτό, μετά απο μια ντουζίνα προσπάθειες, θα πεις: «αυτό ήτανε; Αυτό φοβόμουν τόσο πολύ;» Όλα στη ζωή είναι θέμα συνήθειας.
  4. Προετοιμαστείτε. Βασικός παράγων της αυτοπεποίθησης: η προετοιμασία. Αν δεν έχεις ιδέα για αυτό που πας να κάνεις, αν δεν ξέρεις που πας και γιατί, πώς γίνεται και γιατί γίνεται αυτό που θα επιχειρήσεις, φυσικό είναι να αισθάνεσαι φόβο, σύγχυση, αμφιβολία και αν τα αισθανθείς αυτά το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να πλέκεις σενάρια τρόμου στο μυαλό σου για όλα αυτά που είναι πιθανό να σου συμβούν. Δώστε χρόνο στην προετοιμασία. Στην έρευνα, στην πληροφόρηση, στην πρόβα, στη μελέτη. Ακόμη και χρόνο για χαλάρωση. Όλα αυτά θέλουν ενέργεια, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη, μετά νοιώθεις πολύ πιο δυνατός και με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση!
  5. Συνειδητοποίηστε ότι η αποτυχία ή το λάθος δεν θα σας συντρίψει. Υπάρχει ενα ρητό που λέει «η αυτοπεποίθηση δεν είναι οι συνεχείς επιτυχίες, αλλά να μη φοβάσαι τις συνεχείς… αποτυχίες»! Αν δεν πετύχεις αυτό που πας να κάνεις, αν το κάνεις χάλια, πολύ χάλια ή λίγο χάλια, δεν χάθηκε ο κόσμος! Δεν θα σε κρεμάσει κανείς! Η αποτυχία δεν μας σκοτώνει. Μας κάνει δυνατότερους.

Με κάθε προσπάθεια, ο άνθρωπος μαθαίνει κάτι περισσότερο, γίνεται σοφότερος απο πριν. Βιώνει εμπειρίες, γίνεται πιο δυνατός, κατανοεί ότι το λάθος ή η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου. Συνηθίζει. Χαίρεται γιατί τουλάχιστον προσπάθησε. Και φυσικά, με κάθε προσπάθεια, η επιτυχία είναι πιο κοντά. Και πιο κοντά. Και κάποτε, είναι νόμος της φύσης, η επιτυχία για οτιδήποτε και αν επιχειρήσει κανείς, έρχεται.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *