Skip to content

“Σοκ και δέος” για τις συντάξεις στον Προϋπολογισμό του 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Συνταξιούχων, το 45% αναγκάζεται να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς λαμβάνει μηνιαία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ, οι έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, ενώ λόγω της υψηλής ανεργίας το 52% των νοικοκυριών της χώρας συντηρούνται, όπως φαίνεται, από τις συντάξεις..

«Σοκ και δέος» όμως είναι ίσως η μοναδική έκφραση που επαρκεί για να περιγράψει το μέλλον των συντάξεων και από το 2017 και εξής, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, αλλά και την αναμενόμενη συνακόλουθη πρόσθετη κοινωνική κρίση, καθώς  ως είπαμε οι συντάξεις συγκρατούν μεγάλο μέρος του κοινωνικού ιστού.

Και όλα αυτά παρότι με τη νέα χρονιά θα αυξηθούν ως γνωστόν οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα συγχωνευθούν όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος 4387/16, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του με ταμειακό έλλειμμα ύψους 2,056 δισεκατ.ευρώ.

(Το έλλειμμα είναι λιγότερο κατά 135 εκατ.ευρώ απ’ ότι αναμενόταν λόγω του ψαλιδίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων, όπως και των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου).

Άδεια τα συρτάρια ΟΑΕΕ και ΙΚΑ – δεν καταβάλλονται οι εισφορές

Στο μεταξύ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 ο ΟΑΕΕ, ο «μεγάλος ασθενής» των ασφαλιστικών ταμείων στη χώρα μας, έχει ήδη χρησιμοποιήσει – όπως γνωστοποιήθηκε πρόσφατα –   το 85,7% των κονδυλίων που δικαιούτο από τον κρατικό προϋπολογισμό (συνολικά 835 εκατ.ευρώ) και έχει ήδη ζητήσει από τον ΑΚΑΓΕ κονδυλια ύψους 150 εκατ.ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προσχέδιο του του προϋπολογισμού του για το 2017, ο ΟΑΕΕ έχει εγγράψει αύξηση εσόδων από εισφορές μόλις 35 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το 74% της αρχικής του πίστωσης έχει απορροφήσει και το ΙΚΑ, έχοντας λάβει ήδη 1,640 δισεκατ.ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η απομάκρυνση από τους στόχους οφείλεται κυρίως στη χαμηλή εισπραξιμότητα, η οποία στο σύνολο των Ταμείων φέρεται να μην ξεπερνάει το 55%, με τον ΟΓΑ σε ακόμη χαμηλότερες «επιδόσεις», με ποσοστό εισπραξιμότητας 30%.

Συσσωρεύονται οφειλές 300 εκ. ευρώ το μήνα

Εξίσου ανησυχητικά για την προοπτική των συντάξεων είναι, τέλος, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών χρεών που μεταβιβάστηκαν απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ποσά των οφειλών είναι ιλιγγιώδη και μεγεθύνονται ανά τρίμηνο. Στην 2η τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016, τα χρέη που συσσωρεύτηκαν ανήλθαν στο δυσθεώρητο ποσό των περίπου 16 δις ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 900 εκατ.ευρώ μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, με τους οφειλέτες να έχουν επίσης αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 43.793.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *