Skip to content

Σοκ: Στην τρίτη θέση παγκοσμίως στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας η Ελλάδα

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας το περασμένο Σ/Κ στην εκπομπή “Η Ιατρική από το χθες στο σήμερα” στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Η εκπομπή είχε ως θέμα την ανάγκη για ψηφιοποίηση του κλάδου, ωστόσο η αναφορά του καθηγητή στα όσα ισχύουν σχετικά με την κάλυψη των δαπανών στη χώρα μας είναι χαρακτηριστική:

“Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας διεθνώς. Το 40% των δαπανών υγείας προέρχεται από την τσέπη του Έλληνα πολίτη και αυτό αναιρεί κάθε έννοια ισότιμης και δωρεάν περίθαλψης που ευαγγελιζόταν το ΕΣΥ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας, προσθέτοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη έχουν υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών στην Ελλάδα (35% των δαπανών υγείας), είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το σημαντικότερο μερίδιο αφορά σε πληρωμές για φάρμακα και για ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες (πρόκειται για άτυπες πληρωμές, δεδομένου ότι η περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν).

Διαβάστε: Υγεία-Ελλάδα: Από τις χαμηλότερες στην ΕΕ η κρατική δαπάνη, από τις υψηλότερες η ιδιωτική

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Υγείας

Αναφορικά με την ψηφιακή-ηλεκτρονική υγεία ο Καθηγητής ανέφερε ότι στην ΕΕ το 34% των παρόχων υγείας ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά δεδομένα, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 17%. Στις ΗΠΑ το 2005 είχαν γίνει 205 τηλε-επισκέψεις, το 2017 έφτασαν τις 202.000, το 2020 ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια και σε λίγο αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο.

Η υιοθέτηση των ψηφιακών-ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας έχει πολλαπλά οφέλη σημείωσε ο κ. Τούντας συνοψίζοντας τα επιγραμματικά ως εξής:

  • Αύξηση ποιότητας παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ειδικά στα επείγοντα βελτίωση 23%
  • Οι ψηφιακές υπηρεσίες έχουν 70% χαμηλότερο κόστος από τις διά ζώσης επαφές και υπηρεσίες
  • Θα μειωνόταν η διάρκεια νοσηλείας
  • Θα γίνονταν καλύτερες διαγνώσεις
  • Θα υπήρχε πιο εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
  • Θα μειώνονταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
  • Θα μειώνονταν οι επισκέψεις στην ΠΦΥ κατά 25 με 30%
  • Θα σημειωνόταν αύξηση της ικανοποίησης και βελτίωση της υγείας

Στον κλάδο της υγείας, ανέφερε, θα καταργούνταν κάποιες θέσεις εργασίας με την ψηφιοποίηση, αλλά ταυτόχρονα θα απαιτούνταν η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Σαν λόγο μη υλοποίησης της ψηφιοποίησης ανέφερε την ασυνέχεια που υπάρχει στην πολιτική υγείας, όχι μόνο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά και από υπουργό σε υπουργό. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ψηφιακής-ηλεκτρονικής υγείας είναι η εύρεση πόρων και το όραμα τόνισε. Αναφορικά με το πρώτο σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει σημαντικά κονδύλια για την ηλεκτρονική υγεία, ενώ συμπλήρωσε ότι “έχουμε ένα εξαιρετικό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης”.

Αναφερόμενος στην εμπειρία της πανδημίας ο κ. Τούντας δήλωσε ότι ήταν μία περίοδος κατά την οποία οι πολίτες εξοικειώθηκαν με την εξ αποστάσεως λειτουργία της υπηρεσίας του εμβολιασμού, με τα sms και με τους κωδικούς για να μπορούμε να βγαίνουμε και να κυκλοφορούμε στα χρόνια του lock down.

Ως κάποια άμεσα βήματα ψηφιοποίησης αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Ψηφιοποίηση των εικόνων (π.χ. ακτινολογικές, καρδιολογικές εξετάσεις) δηλαδή να μην υπάρχουν φιλμ αλλά να γίνει η μετάβαση στα cd, στα dvd και εν τέλει στα links, πράγμα που θα γλίτωνε τεράστια κόστη
  • Να γίνει καθολικός ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, σήμερα υπάρχουν επιμέρους εφαρμογές
  • Να επεκταθεί το σύστημα τηλεϊατρικής, ειδικά στα νησιά και στις απομονωμένες ορεινές περιοχές
  • Να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομεία, όχι μόνο στην ΠΦΥ
  • Να εφαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών στα νοσοκομεία
  • Να δημιουργηθούν προγράμματα διαχείρισης των χρονίων ασθενών

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *