Skip to content

Στοιχεία ΕΑΕΕ: Το καλύτερο α’ εξάμηνο των τελευταίων ετών

Σημαντική αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής (14%) στο α’ εξάμηνο 2023 – 2,7 δις ευρώ ο τζίρος

του Νίκου Σακελλαρίου

Αρκετά ενισχυμένη ήταν η ασφαλιστική παραγωγή κατά το α’ εξάμηνου 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ , σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2022 και βέβαια έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021 και 2020. Το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 2,65 δισ. Ευρώ αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (Ιαν-Ιουνίου 2022).

Ασφαλίσεις ζωής : Η μεγάλη επιστροφή των Unit Linked προιόντων στο α’ εξάμηνο

 Σημαντική ανάκαμψη είχαν οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 16,4% με 1,322 δισ. Ευρώ παραγωγή. Η ανάκαμψη αυτή αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη επιστροφή (αύξηση 28,2%) στα προιόντα Unit Linked (ασφαλιστικά με επενδύσεις) που διαμορφώθηκαν στα 536 εκατ. Ευρώ. Η αύξηση αυτή – μετά από μία περίοδο υποχώρησης- αποδίδεται κυρίως στην στροφή ρευστότητας προς επενδυτικά προιόντα που θα μπορούσαν να τους δώσουν υψηλότερες αποδόσεις από τις προθεσμιακές καταθέσεις.  Ανοδικοί είναι και οι κλάδοι ζωής (κλασσικά προιόντα) που καταγράφουν αύξηση 8,4%.  Τα ομαδικα συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. Ευρώ αυξημένα κατά 13,1% με τις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για φορολογικούς λόγους.

Ασφαλίσεις κατά Ζημιών : Το ασφαλιστικό ενδιαφέρον για περισσότερους κλάδους αυξάνεται

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, η προώθηση του νομοσχεδίου για τα κίνητρα (έκπτωση 10% ΕΝΦΙΑ) στις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών διεύρυνε την παραγωγή και σε περισσότερους κλάδους πέρα από την αστική ευθύνη αυτοκινήτου και τον κλάδο πυρός.

Κατ’ αρχή η παραγωγή αυτοκινήτου διαμορφώθηκε στα 380 εκατ. Ευρώ με μικρή αύξηση 2%.  Η μικρή αύξηση παραγωγής- με δεδομένη την είσοδο στην κυκλοφορία πολλών νέων αυτοκινήτων στο α’ εξάμηνο 2023 – δείχνει ότι πολλές εταιρείες επέστρεψαν στην τακτική των μειώσεων ασφαλίστρων.  

Πολύ υψηλή αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων (30%) καταγράφουν οι κλάδοι υγείας (ασθένειας) με 237 εκατ. Ευρώ παραγωγή στο α’ εξάμηνο. Η αύξηση αυτή είναι και τιμολογιακή και πρωτασφαλίστρων.  Στους υπόλοιπους κλάδους, ο κλάδος Πυρός παραμένει ισχυρός (προνόησαν πριν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού) με 175 εκατ. Ευρώ παραγωγή (9,6%) ενώ ανοδικά κινούνται οι Γενικές Αστικές Ευθύνες (αύξηση 27,8%) στα 84,9 εκατ. Ευρώ , οι λοιπές ζημιές αγαθών (14,2%) στα 87,38 εκατ. Ευρώ.  

Δείτε όλη την έρευνα για την παραγωγή Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023  εδώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *