Skip to content

Συνέδριο ΠΣΑΣ: Μάθετε ό,τι σημαντικό ειπώθηκε

Παρών για πρώτη φορά σε Συνέδριο του ΠΣΑΣ (23/10, Ευγενίδειο) ήταν ο Υποδιοικητής της ΤτΕ Θοδωρής Μητράκος, που έδωσε τα εύσημα στην αγορά και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της – με βάση τα νούμερα. H προσέλευση ήταν αθρόα, γύρω στα 500 άτομα σύμφωνα με το Σύνδεσμο και το πρόγραμμα πλούσιο. Η Πρόεδρος Θεοδώρα Γουργούλη “τα έψαλλε” κανονικά στην ΝΝ Hellas, ενώ ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η Διαμεσολάβηση πρέπει να είναι “μέσα στο παιχνίδι” των ΤΕΑ  και της σύμπραξης με το Δημόσιο για τις φυσικές καταστροφές – εξελίξεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε “σίγουροι”. “Πεδίο δόξης λαμπρό” για το ασφαλιστικό μέλλον χαρακτήρισε η Μαργαρίτα Αντωνάκη το cyber risk. Διαβάστε περισσότερα: 

Γουργούλη: Ο Σύνδεσμος είναι εδώ για να πραγματοποιεί το ορθό. Να αποβάλλουμε ό,τι δεν είναι δίκαιο και δεν έχει ήθος

«Ο ρόλος μου της Προέδρου στο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων για μένα είναι πολύ σημαντικός” είπε η Θεοδώρα Γουργούλη όπως και ο ρόλος του ΠΣΑΣ γενικότερα. “Εάν πράγματι θέλουμε να αλλάξουμε και να ξεκολλήσουμε από το 2% διείσδυση πρέπει να απομονώσουμε και θα αποβάλλουμε ό,τι δεν έχει αξία και ό,τι δεν έχει ήθος και ό,τι δεν είναι δίκαιο. Γιατί πόσο είναι δίκαιο να εκτιμάς τους ανθρώπους σου, να τους ονομάζεις άριστους επαγγελματίες, να λες ότι πραγματοποιούν το αδύνατο και να τους καλείς να υπογράφουν μία σύμβαση η οποία δεν έχει για εμένα ούτε και για εσάς νομίζω που είσαστε εδώ, ούτε ήθος ούτε αξία. Το ήθος πρέπει να εκπορεύεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες , να ενσωματώνεται στους ασφαλιστικούς συμβούλους και να αντικατοπτρίζεται στους ασφαλισμένους.Υπάρχει εταιρεία η οποία βραβεύει τους συνεργάτες της και ταυτόχρονα τους οδηγεί “οικειοθελώς” στην έξοδο. Αυτό είναι μία απαράδεκτη πρακτική που πρέπει να σταματήσει. Όλοι ακολουθούμε τον νόμο και όποιος τον παραβιάζει πρέπει να υποστεί τις συνέπειες”.

“Ο σύνδεσμος λοιπόν είναι εδώ γι’ αυτό, για να πραγματοποιεί το ορθό. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο ούτε τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή αυτού του νωπού νόμου, που το μελάνι του ακόμα δεν έχει στεγνώσει, το οποίο μας λέει πώς πρέπει να δουλεύουμε, ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, και που βλέπω ότι ο καθένας απ’ όλους εμάς εδώ πέρα, απ’ όποιο μετερίζι και αν είναι, ξέρει ποιες είναι οι κυρώσεις. Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν τα θεωρώ περιττά.”

Η Θεοδώρα Γουργούλη αναφέρθηκε και στα όσα σχεδιάζει αυτή την περίοδο ο Σύνδεσμος για τα μέλη του τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΙΑΣ με μισή τιμή (-50%) από την κανονική
  • Ημερίδες πάνω σε θέματα που επιλέγουν τα μέλη με τη συνεργασία ΕΙΑΣ – ΠΑΠΕΙ.
  • Ηλεκτρονικό προφίλ για κάθε ένα μέλος με πολύ προσιτό κόστος.
  • Δημιουργία ασφαλιστικών πρωτοκόλλων που θα δημιουργούν και θα εφοδιάζουν την αγορά με κατάλληλα έγγραφα για την Οδηγία IDD
  • Νέο site το οποίο ολοκληρώνεται σταδιακά.

Μητράκος: Η ελληνική οικονομία έχει να ωφεληθεί πολλά από τις επενδύσεις του κλάδου.  Οι ασφαλιστικές έχουν ήδη επενδύσει 14,5 δις ευρώ, ποσό εξαιρετικά σημαντικό. 

Ο ρόλος των ΑΔ δεν είναι μόνο η πώληση πλέον – οι Διαμεσολαβητές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν συμβουλές και να διατυπώνουν υπεύθυνες προτάσεις προς τους πελάτες τους με εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατάλληλης γι’ αυτούς επιλογής.

Δηλαδή να τους προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις δικές τους ιδιαίτερες ασφαλιστικές ανάγκες στο πλαίσιο των δικών τους οικονομικών δυνατοτήτων και για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων!

Ο κ. Μητράκος αναφερόταν στις γνωστές υποχρεώσεις δεοντολογίας και προσυμβατικής ενημέρωσης που επέβαλλε η IDD σε όλα τα δίκτυα διανομής ανεξαιρέτως.

Επανέλαβε αρκετές φορές πόσο σημασία έχει η ειλικρινή και αξιόπιστη προσέγγιση, η σωστή εκπαίδευση και η ενημέρωση των διαμεσολαβητών προς τους καταναλωτές προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη προς την ασφαλιστική αγορά και τα προϊόντα της.

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε αισιόδοξος ότι η ελληνική αγορά μπορεί να καλύψει το κενό που την χωρίζει από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή – στην Ευρώπη οι δαπάνες για ιδιωτική ασφάλιση είναι 6 φορές μεγαλύτερες κατά μέσο όρο ενώ οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι κοντά στο εκατομμύριο. Στην Ελλάδα οι ενεργοί και πιστοποιημένοι ξεπερνούν ελάχιστα τις 20.000.

Ωστόσο η θωράκιση των εταιρειών μετά από την καταιγίδα κανονιστικών ρυθμίσεων, καθώς και το γεγονός ότι όχι απλά άντεξαν στην κρίση, αλλά “μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους” όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι σημάδια πολύ ενθαρρυντικά ενώ ήδη τα νούμερα δείχνουν μια θετική στροφή του κόσμου:

Με βάση τα στοιχεία επταμήνου της Ένωσης, η παραγωγή ασφαλίστρων στο επτάμηνο ξεπέρασε τα 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλή είναι η παραγωγή των ασφαλίστρων στον κλάδο της ζωής, όπου εκεί το ποσοστό της αύξησης έφτασε κοντά στο 9,4%. Σύμφωνα και με τα στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών έφτασε τα 18,4 δισεκατομμύρια τον Ιούνιο του 2019, έναντι 17 δισεκατομμύρια στο τέλος του προηγούμενου έτους. Και μάλιστα είναι ενδιαφέρον ότι στο ενεργητικό αυτό αυξάνουν περισσότερο τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών και οι μετοχές, τα ομόλογα ακόμα και οι καταθέσεις. Είναι  χαρακτηριστική η στροφή των ασφαλιστικών στην ελληνική οικονομία η οποία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά μέσω της αύξησης των επενδύσεών τους. Αυτή τη στιγμή ο ασφαλιστικός κλάδος έχει επενδύσεις 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Χατζηθεοδοσίου: Δεν είμαστε ο φτωχός συγγενής. Τα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα χωρίς εμάς. Το θέμα τώρα είναι να είμαστε μέσα στο παιχνίδι ΤΕΑ και φυσικών καταστροφών”.

 Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΑ απευθυνόμενος στα μέλη του ΠΣΑΣ τονίζοντας ότι ο κλάδος “ανεβαίνει και θα ανεβαίνει” και ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες  – και μέσω των πυλώνων οι οποίοι θα προχωρήσουν ‘στα σίγουρα’ ενώ αστικές ευθύνες, νοσοκομειακά, συμπράξεις με το Δημόσιο στην υγεία & φυσικές καταστροφές (ΣΔΙΤ), είναι κλάδοι που έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

«Δεν μπορούμε να είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει επαγγελματικά ταμεία. Εμείς παλεύουμε και το θέμα των φυσικών καταστροφών και των επαγγελματικών ταμείων να γίνουν μέσα από εμάς (τη Διαμεσολάβηση) όχι εκτός εμάς. Θέλουμε να είμαστε μέσα στο παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου της Διαμεσολάβησης που θα απευθύνεται μόνο σε διαμεσολαβητές και του οποίου ο χαρακτήρας θα είναι «καθαρά επιμορφωτικός» σε αντίθεση με τον «καθαρά συνδικαλιστικό» χαρακτήρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Αναφέρθηκε  και στο προφίλ του Έλληνα ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, το οποίο όταν θα είναι έτοιμο από το ΕΕΑ, θα βοηθήσει ώστε πολλές εταιρείες διαμεσολάβησης να καταφέρουν να περάσουν στα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ ενώ στα σχέδια είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής αλλά και η συνεργασία με τον ΕΙΑΣ σε προγράμματα εκπαίδευσης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις νέες συμβάσεις της NN Hellas, χαρακτηρίζοντας το σύνολο των κινητοποιήσεων που γίνεται από πλευράς Διαμεσολάβησης προκειμένου να υποχωρήσει η Διοίκηση της εταιρείας και να σεβαστεί το Νόμο 4583 ως «μάχη των μαχών».

Αντωνάκη: Πεδίο δόξης λαμπρό το cyber risk στο μέλλον

Δεν έκρυψε την αισιοδοξία και την πεποίθησή της ότι «η ασφάλιση θα παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στα χρόνια που έρχονται», η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μεταξύ αυτών είναι η σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, η οποία μεταφράζεται σε μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα που με τη σειρά της θα χρειάζεται ασφάλιση. Από την άλλη, φαίνεται να έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες, οι οποίοι πλέον είδαν στην πράξη ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει κάλυψη σε όλα όσα παραδοσιακά μέχρι τώρα τους κάλυπτε (συντάξεις, υγεία, φυσικές καταστροφές) και στρέφονται ολοένα περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση για να νιώσουν σιγουριά.

Εξάλλου, υπάρχει πραγματικό περιθώριο ανάπτυξης για τον κλάδο αφού «είμαστε υπασφαλισμένοι για να μην πω, πρακτικά ανασφάλιστοι», είπε  χαρακτηρίζοντας ειδικά το cyber risk «πεδίο δόξης λαμπρό» για το μέλλον.

Οι συνθήκες υπάρχουν, η αγορά πρέπει να είναι αξιόπιστη, σοβαρή και ποιοτική. Από άποψη κεφαλαίων η ελληνική αγορά δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλή θέση εάν συγκρίνεις τη σχέση που έχουν κεφάλαια με ασφάλιστρα. Το 2009 με παραγωγή ασφαλίστρων 5,5 δις ευρώ, η αγορά είχε 1,7 δις κεφάλαια. Το 2019 με 4 δις. ευρώ παραγωγή έχουμε 3,7 δις κεφάλαια. “Δε θυμάμαι ποτέ να ήταν τέτοια η αναλογία. Για κάθε ευρώ παραγωγής έχουμε ένα ευρώ κεφάλαιο” τόνισε η Μαργαρίτα Αντωνάκη.

«Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει όχι απλώς ψωμί, αλλά ένα μέλλον πάρα πολύ καλό για όποιον έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, για όποιον θέλει να δουλέψει, για όποιον θέλει να εκπαιδευτεί, για όποιον θέλει να προσπαθήσει», κατέληξε.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφάλισης, η Ένωση θα παρουσιάσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, η οποία θα είναι «το αποτύπωμα της ιδιωτικής ασφάλισης» και θα παρουσιάζει αναλυτικά τη σημερινή της εικόνα.

 Τζωρτζωρής: Αγνοήστε την τιμή – δώστε υπεραξία, η Apple δεν βλέπει την τιμή

«Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή και ότι είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε όλοι. Πρέπει να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης», συμβούλεψε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος κατά το χαιρετισμό του και τόνισε:

«Είναι σημαντικό να δώσετε την Υπεραξία, σταματήστε να βλέπετε την τιμή. Η Apple δεν βλέπει την τιμή. Πρέπει να κάνετε τη διαφορά. Οι πελάτες μας θα μας κάνουν πλούσιους εάν τους πούμε κάτι που ούτε οι ίδιοι δεν είχαν φανταστεί ότι θα τους πείτε. Οι ευκαιρίες θα είναι πολλές, όμως, αυτοί που θα τις απολαύσουν θα είναι αυτοί που θα είναι έτοιμοι να τις υποδεχτούν», κατέληξε ο κ. Τζωρτζωρής.

Αν και οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο κλάδος είναι ισχυρές και η παραγωγή ως εκ τούτου θα είναι διπλάσια μέχρι το 2040, οι ασφαλιστές θα είναι μισοί.  Αυτοί οι οποίοι θα παραμείνουν στο χώρο είναι αυτοί που θα προσαρμοστούν στις αλλαγές, θα ενσωματώσουν τις αλλαγές στο τρόπο που δουλεύουν και αυτοί που θα μάθουν να δουλεύουν πάνω σε ένα δομημένο πλάνο. Όποιος θέλει να τα καταφέρει πρέπει να δουλέψει συστηματικά πάνω στο αντικείμενο και να βρει εκείνα τα σημεία που μπορούν να προσδώσουν στον κάθε πελάτη την υπεραξία που χρειάζεται.

Ρεπορτάζ: Νίκος Εμμανουήλ, Νίκος Σακελλαρίου

 Δείτε εδώ τους Διαμεσολαβητές που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση του ΠΣΑΣ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *