Skip to content

Συνταγογράφηση ανασφάλιστων από 1η Ιουλίου μόνο από γιατρούς του Δημοσίου

Αλλάζει το καθεστώς συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους. 

του Χρήστου Γαβαλά

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης υπέγραψε την απόφαση η οποία προβλέπει τις εξαιρέσεις για τη συνταγογράφηση φαρμάκων θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Πλέον, από 1η Ιουλίου φάρμακα και εξετάσεις θα γράφονται μόνο από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εξαιρούνται οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών, οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κατάθλιψη, ασθενείς με αναπηρία από 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν αναπηρία πιστοποιημένη από ΚΕΠΑ από 80% και άνω. 

Επίσης, εξαιρούνται οι ασθενείς με παθήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, καθώς και όσοι είναι ασθενείς με AIDS.

Η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους θα γίνεται κανονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, η συνταγογρφηση θα γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ενώ για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες, η συνταγογράφηση εφόσον γίνει από ιδιώτες γιατρούς και όχι από δημόσιες δομές πραγματοποιείται με συμμετοχή του ασθενούς στο 100%. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *