Skip to content

Συντονισμένη προειδοποιητική «βολή» από ακτιβιστές σε ασφαλιστικές- «Σταματήστε να ασφαλίζετε νέα έργα με ορυκτά καύσιμα»

Ομάδα ακτιβιστών για το Κλίμα κάλεσε 30 Διευθύνοντες Συμβούλους ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν «αμέσως» το underwriting νέων έργων με ορυκτά καύσιμα, στον απόηχο μιας αυστηρής προειδοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή από επιστήμονες του ΟΗΕ, σύμφωνα με επιστολή για την οποία ενημερώθηκε το Reuters.

Ειδικότερα, η Ομάδα Insure our Future, που είναι μια παγκόσμια κοινοπραξία ακτιβιστών, δήλωσε ότι έστειλε την επιστολή με ημερομηνία 21 Μαρτίου σε εταιρείες όπως η Munich Re, η Zurich Insurance και η AXA.

Σύμφωνα με το Reuters, η εξασελιδη επιστολη, ήταν υπογεγραμμένη από 23 ομάδες που εργάζονται για την κλιματική προσαρμογή, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στην επιστολή προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η ασφαλιστική βιομηχανία απέτυχε να κάνει αρκετά για να εκπληρώσει τον παγκόσμιο κλιματικό στόχο για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Άλλες απαιτήσεις εντός της επιστολής περιλαμβάνουν τη διακοπή ασφάλισης για νέους πελάτες ορυκτών καυσίμων που δεν ευθυγραμμίζονται με τον στόχο, αλλά και την υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών που είναι ασφαλισμένες έως τον Ιούλιο του 2023.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες, ως διαχειριστές κινδύνων της κοινωνίας, έχουν ειδική ευθύνη να δράσουν και τη δύναμη να οδηγήσουν στην αλλαγή: χωρίς ασφάλιση τα περισσότερα νέα έργα ορυκτών καυσίμων δεν μπορούν να προχωρήσουν και τα υπάρχοντα δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή ακολουθεί την προειδοποίηση της περασμένης εβδομάδας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είπε ότι «η κλιματική βόμβα χτυπάει αντίστροφα», προτρέποντας τις πλούσιες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές νωρίτερα, κατόπιν νέας αξιολόγησης από επιστήμονες που ανέφεραν ότι υπάρχει λίγος χρόνος πλέον διαθέσιμος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συνεχίζει το δημοσίευμα ότι ενώ ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αυστηροποιήσει τους όρους τους ούτως ώστε να αποκλείσουν ορισμένες ρυπογόνες βιομηχανίες από τις δραστηριότητές τους, η αυστηροποίηση αυτή φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί κυρίως στον άνθρακα και όχι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Πολλά κενά στις πολιτικές και τα πρότυπα επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να συνεχίζουν το underwriting στην επέκταση πλέον της παραγωγής ορυκτών καυσίμων», ανέφερε η επιστολή.

Ο Πίτερ Μποσχάρντ, ένας από τους συντάκτες της επιστολής που απασχολείται στο The Sunrise Project, τόνισε σε μια συνέντευξη ότι ψηφίσματα σχετικά με το Κλίμα ήταν ήδη στην ημερήσια διάταξη των ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια.

Οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες Chubb, the Hartford και Travelers είναι μεταξύ των εταιρειών που θα έρθουν αντιμέτωπες με την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων στις επερχόμενες ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους.

Πάντως, ούτε η Munich Re ούτε η Zurich Insurance απάντησαν συγκεκριμένα σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την επιστολή, αλλά και οι δύο δήλωσαν ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με ΜΚΟ.

Η Munich Re ανέφερε χαρακτηριστικά ότι βρισκόταν «εν μέσω μιας συνεχούς διαδικασίας», σε μια πορεία που έχει στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η Zurich Insurance ωστόσο στάθηκε στον ισχυρισμό ότι «δεν αποτελεί σημαντικό πάροχο ασφάλισης» στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και ότι είχε μειώσει το μερίδιο αγοράς της, μια τάση που αναμένει ότι θα συνεχιστεί.

Η AXA από τη μεριά της δεν απάντησε σε αίτημα για να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Καταλήγει το δημοσίευμα ότι ορισμένα στελέχη του κλάδου έχουν υποστηρίξει ότι εάν διακόψουν πολύ γρήγορα τους δεσμούς με ρυπογόνες βιομηχανίες, η ανεργία θα αυξηθεί κατακόρυφα και πως οι ακτιβιστές είναι πολύ επικεντρωμένοι ακριβώς σε αυτό το κομμάτι, την διακοπή δηλαδή των δραστηριοτήτων και όχι στον μετασχηματισμό της διαδικασίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *