Skip to content

Τα μάτια της ασφαλιστικής αγοράς στραμμένα στη ΔΕΘ – Τι περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό

Κορυφώνονται οι προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με βάση τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και σχετικές τοποθετήσεις του ιδίου από βήματος της Βουλής.

Η ανάγκη να μπει η ιδιωτική ασφάλιση περιουσιών στην σφαίρα της δημόσιας συζήτησης γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Ήδη, οι πυρκαγιές που κατέκαψαν το καλοκαίρι πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και εκατοντάδες σπίτια σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο και άλλες περιοχες.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα, η θλιβερή συνειδητοποίηση ότι η ζωή τόσων ανθρώπων άλλαξε προς το χειρότερο εν μια νυχτί δημιουργεί στην ασφαλιστική αγορά την βάσιιμη ελπίδα ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας.

Και όχι απλά ως ευχολόγιο πλέον, αλλά ως κεντρική πρωθυπουργική παρέμβαση.

Υπάρχει βέβαια και ο ορίζοντας της θέσπισης υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση των κατοικιών, το οποίο ωστόσο είναι ένα ζήτημα πολύ πιο σύνθετο.

Έτοιμη με προτάσεις η ΕΑΕΕ

Ήδη, πάντως η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει πρόταση από τα τέλη του 2019 με οκτώ βασικούς άξονες για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Οι άξονες αυτοί κινούνται προς την κατεύθυνση της θέσπισης καθολικής ασφάλισης με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους ασφάλισης μέσω της καλύτερης διασποράς του κινδύνου, αλλά και στην καθιέρωση ενός απλού συστήματος ασφάλισης μέχρι 120 τ.μ. με 1.000€ ασφαλισμένη αξία, ώστε να καλύπτεται η μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών μ΄ έναν απλό τρόπο υπολογισμού της αξίας (το μέσο σπίτι είναι 86 τ.μ.).

Ο ασφαλισμένος παράλληλα θα μπορεί ελεύθερα να επιλέγει ασφαλιστική εταιρεία με ορισμό κοινών όρων ασφάλισης, ενώ σε πρώτη φάση -με βάση την πρόταση- θα καλύπτονται ζημιές από σεισμό και εν συνεχεία από πλημμύρα ή δασική πυρκαγιά.

Το περίγραμμα της πρότασης προβλέπει ότι οι ασφαλιστές θα διαχειρίζονται τις ασφαλιστικές συμβάσεις -δηλαδή την έκδοση συμβολαίων- και είσπραξη ασφαλίστρων, αναλαμβάνοντας τον ασφαλιστικό κίνδυνο και αντασφαλίζοντάς τον καταλλήλως, αξιοποιώντας την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά.

Ουσιαστικά η ασφαλιστική αγορά θα διαχειρίζεται τις ζημιές και θα αποζημιώνει τους ασφαλισμένους.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους πολίτες, εξοικονομώντας πόρους, κάτι που θα συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την αιφνίδια και μη προγραμματισμένη οικονομική στήριξη των πολιτών.

Αλλά και ενόψει της συγκυρίας της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης που ακολούθησε, η ΕΑΕΕ έχει κάνει εκ νέου συναντήσεις με τεχνικά επιτελεία της κυβέρνησης για τα θέματα των φυσικών καταστροφών.

Θετικό κλίμα στις συναντήσεις με Αδ. Γεωργιάδη

Σύμφωνα ήδη με πληροφορίες του underwriter.gr από τις συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προέκυπτε τις τελευταίες μέρες κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με την ασφάλιση περιουσίας, είτε υποχρεωτικά είτε μέσω φοροαπαλλαγών.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο του 2020 στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ είχε ξεκαθαρίσει την κυβερνητική πρόθεση για την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης κατοικιών.

Πάντως -και ενώ όλος ο κλάδος βρίσκεται εν αναμονή νέων ανακοινώσεων- οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν χάνουν χρόνο και με διαδικασίες fast track καταγράφουν άμεσα αλλά και αξιολογούν τις ζημιές στα ασφαλισμένα σπίτια, καταβάλλοντας άμεσα και τις σχετικές αποζημιώσεις.

Η επικοινωνία μάλιστα γίνεται ευκολότερη, με ειδικές γραμμές υποστήριξης και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *