Skip to content

Τα πάνω κάτω στις (δημόσιες) συντάξεις χηρείας

Η σύνταξη χηρείας πλέον θα καταβάλεται αν ο επιζών σύζυγος είναι 55 ετών και άνω. Αν είναι 52 και άνω καταβάλεται για μια τριετία και μετά ξαναξεκινά στα 67. Αν είναι κάτω των 52 δίνεται για μια τριετία και μετά… ποτέ ξανά! Το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών μειώνεται από 70% στο 50%.* 

Αυτά ισχύουν για κάθε σύνταξη χηρείας από τις 12 Μαΐου 2016 και έπειτα.

Πιο συγκεκριμένα:

– Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου του άλλου συζύγου: χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

– Εάν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει τα 55 κατά την ημερομηνία θανάτου: χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της τριετίας η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.

– Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά φοιτητές έως 24 ετών, η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται και μετά την λήξη της τριετίας, ακόμη και αν ε επιζών δεν πλησιάζει τα 55. Συνεχίζει δε να καταβάλεται έως ότου τα τέκνα ενηλικιωθούν ή αποφοιτήσουν.

Αν ο επιζών συμπληρώσει τα 55 πριν τα παιδιά ενηλικιωθούν ή πριν τελειώσουν τις σπουδές τους, τότε θα χάσει προσωρινά τη σύνταξη όταν τα παιδιά γίνουν 18 ή 24, αλλά θα την ξαναπάρει διά βίου στα 67. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα παιδιά είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε εργασία ή ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για κάθε εργασία με ποσοστό 67% και άνω. Προσοχή: η ανικανότητα εξετάζεται εάν υπάρχει κατά τον χρόνο θανάτου και όχι μεταγενέστερα αυτού.

Επιπλέον:

Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης. Εδώ υπάρχει δυσμενής αλλαγή για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 1993), για τους οποίους διπλασιάζονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης εντός της τελευταίας 5ετίας. Ο θανών έπρεπε να είχε 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 300 την τελευταία 5ετία, ενώ τώρα απαιτούνται 1.500 ημέρες, εκ των οποίων 600 την τελευταία 5ετία.

Επίσης:

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο:

Η χήρα παίρνει το 50% της σύνταξης του θανόντος (ενώ έπαιρνε στις περισσότερες περιπτώσεις το 70%). Αν ο θανών ήταν συνταξιούχος, η σύνταξή του επανυπολογίζεται με τον νέο τρόπο (εθνική και αναλογική) και η χήρα παίρνει το 50% της νέας σύνταξης. Το ποσό αυτό ισχύει για την πρώτη 3ετία. Μετά τα τρία χρόνια, αν δεν εργάζεται και δεν λαμβάνει δική της σύνταξη, θα συνεχίσει να παίρνει το ίδιο ποσό (εφόσον έχει τις ηλικιακές προϋποθέσεις). Αν εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη, η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο μισό (50%) αυτού που έλαβε την πρώτη τριετία.

Στοιχεία: Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

2 Comments

  1. Avatar

    εμ δεν μπορούν μόνοι τους , εμ δεν θέλουν και τις δυνατότητες που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση. Όταν οι ιδεοληψίες στέκονται εμπόδιο στην κοινή λογική!! Αλλά γιατί να καταλάβουν αφού δεν υφίστανται τις συνέπειες?

    • Avatar

      ναι είδαμε τις συνέπειες και στην ΑΣΠΙΣ!!!!!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *