Skip to content

Τα deals στις κλινικές και οι ασφαλίσεις υγείας

Το 60-70% των καθημερινών εισαγωγών για νοσηλεία ή για εξετάσεις στις ιδιωτικές κλινικές καλύπτονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals της τελευταίας 10ετίας στην ελληνική οικονομία έγιναν στον κλάδο της υγείας τα τελευταία 2 χρόνια. Τα funds που δραστηριοποιούνται στον κλάδο «μύρισαν αίμα» και μοναδικές ευκαιρίες στις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, όχι μόνο λόγω θεαματικής αύξησης του ιατρικού πληθωρισμού. Κυρίως, λόγω της χρεωκοπίας και των πρακτικών των Ασφαλιστικών Ταμείων του Δημοσίου, που ρήμαξαν τη ρευστότητα των κλινικών και μείωσαν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τα χρόνια της κρίσης.

εξαγορές κλινικών από τα funds μεταβάλλουν και το πεδίο δράσης των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με νέους ιδιοκτήτες που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας φαίνεται ότι συσσωρεύεται στα χέρια 2-3 μεγάλων funds με κυρίαρχα την CVC, ένα fund με έδρα το Λουξεμβούργο που έχει πίσω ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το CVC ελέγχει μετοχικά τον όμιλο Metropolitan, το Υγεία και το πρώην Ιασώ General, το οποίο και μετονόμασε σε Metropolitan General. Υπάρχει επίσης το Fund του Oaktree, το οποίο αποτελεί βασικό μέτοχο του μαιευτηρίου Ιασώ.

Πλέον στόχος των funds σε ό,τι αφορά τις μεγάλες κλινικές είναι το Ερρίκος Ντυνάν που ανήκε στον όμιλο Τράπεζα Πειραιώς. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει επίσης το Ίδρυμα Ωνάση, ένα fund με έδρα τη Βουλγαρία, αλλά και εμμέσως το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ωνασείου. Ο πρόσφατος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, αλλά λόγω του μεγέθους της κλινικής και της σημασίας της μέσα στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενδεχόμενο deal θα απασχολήσει γενικότερα τον κλάδο της υγείας, αλλά και την ασφαλιστική αγορά. Η Ευρωκλινική αποτελεί μία εξαιρετικά δελεαστική περίπτωση εξαγοράς, αλλά είναι άγνωστο εάν θα δεχθούν άμεσα να μπουν σε διαπραγμάτευση. Φήμες που έχουν διοχετευθεί στην αγορά υγείας και στον ασφαλιστικό κλάδο κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της Fairfax (βασικός μέτοχος της Eurolife και της Eurobank) δεν φαίνεται να επαληθεύονται προς το παρόν.

Άλλο fund που φιλοδοξεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αγορά της ιδιωτικής υγείας είναι το Farallon Capital που κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 17,5% στη Εuromedica (απέκτησε από τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. Ευρώ) και το οποίο φέρεται ότι ενδιαφέρεται για το 47,6% των μετοχών της Euromedica.

Απομόχλευση της ιδιωτικής αγοράς υγείας

Tα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα είναι κυρίως η μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό που είχαν τα χρόνια της ευμάρειας, αλλά και τα χρέη των δημόσιων Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία αυξήθηκαν θεαματικά στα χρόνια της κρίσης και έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος νοσηλείας ανά μονάδα προϊόντος. Οι στόχοι των funds που έχουν τοποθετηθεί στην ιδιωτική υγεία είναι αφ’ ενός να μειώσουν το δανεισμό τους και βέβαια, να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Oι επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά

Οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους υγείας, αποτελούν τους βασικούς πελάτες των ιδιωτικών κλινικών. Υπολογίζεται ότι το 60-70% των καθημερινών εισαγωγών για νοσηλεία ή για εξετάσεις στις ιδιωτικές κλινικές καλύπτονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συνεπώς, οι αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις των κλινικών έχουν αρχίσει ήδη να επιφέρουν αλυσιδωτές επιδράσεις στις διαπραγματεύσεις. Oι νέοι μέτοχοι θέλουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, οι ασφαλιστικές θέλουν -τουλάχιστον- σταθερότητα για τα επόμενα 5 χρόνια. Το νέο όπλο στα χέρια των ασφαλιστικών είναι ο σταθμισμένος δείκτης υγείας (αποζημιώσεων) που δημιούργησε η ΕΑΕΕ με τον ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter, ο δείκτης αποζημιώσεων κατά το Α’ τρίμηνο 2019 φαίνεται ότι έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου εξαιτίας και της αύξησης τιμολογίων από τις κλινικές. Η διαφορά της φιλοσοφίας μεταξύ των νέων μετόχων (funds) και των ασφαλιστικών είναι ότι οι πρώτοι θέλουν αύξηση του περιθωρίου κέρδους ανά νοσηλεία και οι δεύτεροι θέλουν να συνεχίσουν το σύστημα capitation.

Πάντως για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές έντονες “ορέξεις” των funds, οι ασφαλιστικές κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι ο άξονας της δημιουργίας “ευέλικτων προϊόντων υγείας” είτε ως προς τις καλύψεις είτε ως προς τα ασφάλιστρα και ο δεύτερος άξονας είναι η δημιουργία προϊόντων που απευθύνονται σε μία μόνο ιδιωτική κλινική. Έτσι, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το κόστος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *