Skip to content

Τηρούν την IDD τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής;

Παράκαμψη των όρων της IDD, εκπτώσεις επί των προϊόντων και συνδυαστικές προσφορές στοιχειοθετούν τις υποψίες των διαμεσολαβητών για αθέμιτο ανταγωνισμό. Εν τω μεταξύ, ο έλεγχος των διαδικασιών στα φυσικά δίκτυα έχει ήδη αρχίσει!

Του Νίκου Σακελλαρίου

Όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν εναλλακτικά δίκτυα διανομής και τις πλατφόρμες με δύο βασικούς στόχους: Ο πρώτος είναι να διευρύνουν το πελατειακό τους δίκτυο και ο δεύτερος να πραγματοποιήσουν αυτή τη διεύρυνση με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος.

Οι πλατφόρμες λειτουργούν ως aggregators, δηλαδή ως μηχανισμοί που συγκεντρώνουν τα big data και των ενδιαφερόμενων καταναλωτών και των προϊόντων των ασφαλιστικών εταιρειών και  βγάζουν τις προσφορές που ζητούν οι καταναλωτές. Το ζητούμενο είναι εάν υπόκεινται στις ίδιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπόκεινται τα παραδοσιακά δίκτυα διαμεσολάβησης σε ό,τι αφορά την IDD ή τις παρακάμπτουν παραπέμποντας απευθείας τον καταναλωτή στην εταιρεία χωρίς να εμφανίζονται πουθενά ως πωλητές και διαμεσολαβητές.

Τα ερωτήματα αυτά θέτουν πολλοί διαμεσολαβητές, οι οποίοι καλούνται λόγω της IDD να επενδύσουν κεφάλαια και εργατοώρες προκειμένου να τηρήσουν την διαδικασία.

Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Underwriter, κλιμάκιο της ΤτΕ έχει μπει σε μια από τις μεγάλες ασφαλιστικές της χώρας για να τσεκάρει, κατά πόσο τηρούνται οι διαδικασίες της νομοθεσίας! 

Η παράκαμψη της γραφειοκρατίας της Οδηγίας ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμα αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σημαντικό θεσμικό και νομικό ζήτημα είναι κατά πόσον οι διάφορες πλατφόρμες δικαιούνται να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις, ενώ οι διαμεσολαβητές δεν μπορούν ούτε εκ νόμου ούτε εκ καταστάσεως, να προχωρούν σε αντίστοιχες εκπτώσεις.

Για παράδειγμα, στις συνδυασμένες προσφορές, δηλαδή προσφορές αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων με χαμηλές τιμολογήσεις στην κινητή τηλεφωνία, στις συνδρομητικές τηλεοράσεις κ.λπ., οι διαμεσολαβητές δεν έχουν ούτε το δικαίωμα ούτε πρακτικά τη δυνατότητα να κάνουν κάτι παρόμοιο. Πολλές φορές μάλιστα κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει σε μεμονωμένο επίπεδο κολλούν σε προσκόμματα των κανονισμών πωλήσεων!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *