Skip to content

Τουλάχιστον διπλά τα ασφάλιστρα για επιχειρήσεις που έχουν «εκτεθεί» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σε διπλασιασμό ή και παραπάνω της τιμής των ασφαλίστρων οδηγούνται ορισμένες αεροπορικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

του Χρήστου Γαβαλά

Όπως αποκαλύπτουν πηγές του κλάδου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους. 

Τα παγκόσμια εμπορικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 11% κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Marsh, η οποία εκτίμησε ότι ο πόλεμος ασκούσε ανοδική πίεση στις τιμές.

Ωστόσο, το συνολικό μέγεθος της ανόδου των τιμών φαίνεται πως καλύπτει μόνο τις πρώτες πέντε εβδομάδες μετά την εισβολή.

Ο πόλεμος συνήθως εξαιρείται από τα κύρια ασφαλιστήρια συμβόλαια και οι πελάτες ωθούνται να αγοράσουν επιπλέον κάλυψη για τον πόλεμο, ως πρόσθετο κόστος στο συμβόλαιό τους. 

Ο Γκάρετ Χάνραχαν, επικεφαλής του τομέα αεροπλοϊας στη Marsh, δήλωσε ότι η ασφάλιση πολέμου για τις αεροπορικές δεν ήταν πλέον διαθέσιμη για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, η κάλυψη του έχει πλέον διπλάσια τιμή, καθώς οι ασφαλιστικές προσπαθούν να ανακτήσουν ορισμένες από τις απώλειές τους.

Η σύγκρουση, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλιστικές απώλειες ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις λεγόμενες «ειδικές» κατηγορίες ασφάλισης, όπως η αεροπορία, η ναυτιλία, η εμπορική πίστωση, ο πολιτικός κίνδυνος και ο κυβερνοχώρος, δήλωσε η S&P Global, σε ειδική μελέτη που δημοσίευσε.

Από μόνες τους, οι αξιώσεις αποζημίωσης αεροπορικής ασφάλισης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η S&P Global, με εκατοντάδες μισθωμένα αεροσκάφη να έχουν αποκλειστεί στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης και των ρωσικών αντίμετρων.

Ένας εκμισθωτής αεροσκαφών περιέγραψε τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών στην ασφάλισή του ως ένα «καθόλου όμορφο θέαμα».

Ορισμένοι εκμισθωτές αεροσκαφών – ένας ιδιαίτερα εκτεθειμένος τομέας της αγοράς επειδή τα αεροπλάνα τους έχουν κολλήσει στη Ρωσία – καλούνται τώρα να πληρώσουν 10 φορές το αρχικό τους ασφάλιστρο.

Αναφορικά με την ασφάλιση πλοίων, οι κάτοχοι ασφάλισης πληρώνουν ένα επιπλέον ασφάλιστρο «παραβίασης» όταν ένα πλοίο εισέρχεται σε ιδιαίτερα επικίνδυνα ύδατα, με τις τοποθεσίες να ανανεώνονται από την αγορά της Lloyd’s.

Για την περιοχή γύρω από τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αυτό έχει αυξηθεί πολλαπλάσια, ανέφεραν τρεις ασφαλιστικές πηγές, σε περίπου 5% της αξίας του πλοίου, από 0,025% πριν από την εισβολή, κάτι που ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια για επταήμερη πολιτική.

Κάθε φορά που ένα πλοίο πηγαίνει σε αυτά τα νερά, πρέπει να πληρώνει αυτό το επιπλέον ασφάλιστρο.

Οι τιμές για πλοία που πηγαίνουν σε άλλα ρωσικά ύδατα έχουν επίσης αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% αφού η αγορά της Lloyd’s ταξινόμησε όλα τα ρωσικά λιμάνια ως υψηλού κινδύνου.

Λόγω των κινδύνων, ορισμένες ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες σταμάτησαν επίσης να παρέχουν κάλυψη για την περιοχή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *