Skip to content

Το Κρεμλίνο απαγορεύει τις αντασφαλιστικές συναλλαγές με «μη φιλικά κράτη»

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει στους ασφαλιστές της χώρας να ολοκληρώνουν συναλλαγές με ασφαλιστές, αντασφαλιστές και μεσιτικές εταιρείες προερχόμενες από τα λεγόμενα «μη φιλικά κράτη».

Η κίνηση του ρωσικού κοινοβουλίου έρχεται ως απάντηση σε ένα κύμα οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν να εμποδίσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς υπηρεσίες αντασφάλισης.

Σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλιστές στη Ρωσία απαγορεύεται πλέον να εκχωρούν κινδύνους σε εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ελβετία και όλα τα κράτη της ΕΕ έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Επιπλέον, η νομοθετική τροποποίηση προβλέπει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ρωσίας αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα να καθορίζουν εθνικό αντασφαλιστή για αντασφαλιστική προστασία.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας θα έχει επίσης το δικαίωμα να καθορίσει τα δεδομένα που οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν το δικαίωμα να μην αποκαλύπτουν στο ευρύ κοινό – που σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα αποτρέψουν «την αποκάλυψη από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οποιασδήποτε πληροφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μη φιλικά κράτη για να επιβάλουν κυρώσεις».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αυτός ο ομοσπονδιακός νόμος «στοχεύει στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω εχθρικών κινήσεων από ξένα κράτη και διεθνείς οργανισμούς και εισάγει μια ειδική ρύθμιση των σχέσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά και στις εταιρικές σχέσεις».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε αυτόν τον Ομοσπονδιακό Νόμο την ίδια ημέρα που η Swiss Re, ένας από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ήταν ο τελευταίος παγκόσμιος φορέας που σταμάτησε τις νέες δραστηριότητες και την ανανέωση δραστηριοτήτων στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία εντάχθηκε σε έναν αυξανόμενο κατάλογο αντασφαλιστών και μεσιτών που αποφάσισαν να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγαλύτερων μεσιτών στον κόσμο, της Marsh McLennan, της WTW και της Aon.

Η Hannover Re, μία από τις τέσσερις μεγάλες αντασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε θέσει σε αναμονή τις νέες δραστηριότητες και την ανανέωση δραστηριοτήτων στη Ρωσία, ενώ η ιταλική ασφαλιστική Generali ήταν μία από τις πρώτες που διέκοψε τους δεσμούς της με τη χώρα.

Καθώς και άλλοι οργανισμοί αξιολογούν την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης σύντομα, είναι πιθανό ότι περισσότεροι φορείς από όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία.

Έτσι, θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη στιγμή για τους ασφαλιστές στη χώρα, καθώς αυτός ο νόμος περιορίζει ουσιαστικά τις επιλογές τους και μειώνει σημαντικά τον όγκο της διαθέσιμης και διαφοροποιημένης αντασφαλιστικής ικανότητας.

Επιπλέον, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να υποβαθμίζουν τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές στη χώρα αντανακλώντας τον αυξημένο γεωπολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κίνδυνο.

Σε μια προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων στον κλάδο μεταφοράς κινδύνων της χώρας, στις αρχές Μαρτίου, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση του κεφαλαίου για τη Russian National Reinsurance Co., τη Ρωσική Κρατική Αντασφαλιστική, από 600 εκατομμύρια δολάρια σε 2,57 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που επιτρέπει στους εγχώριους φορείς να αντασφαλίσουν περισσότερους κινδύνους εντός της Ρωσίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *