Skip to content

Το όραμα του Προέδρου για την ασφαλιστική αγορά

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο 21ο Συνέδριο Ασφαλιστών – Αντασφαλιστών της Ύδρας ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης αποκάλυψε το όραμά του για το ρόλο και τη θέση της ιδιωτικής ασφάλισης στο μέλλον.

 Η ελληνική ασφαλιστική αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης επέδειξε ωριμότητα και ευελιξία, πέρασε μια σημαντική περίοδο αναδιάρθρωσης αποδεικνύοντας ότι μπορεί να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, όποιες και να είναι αυτές – υπενθυμίζεται ότι κάλυψε απώλειες άνω των 3 δις με το PSI. Θεωρείται και είναι ένας από τους υγιέστερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος διεθνώς, όπως οι τεχνολογικές επιδόσεις, τα χαμηλά επιτόκια, και ειδικά στην Ελλάδα το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έδειξε ότι έχει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία, γερά θεμέλια και μεγάλες προοπτικές. Μετά και την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας και αξιοπιστίας,  σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., είναι πλέον πανέτοιμη να συμμετέχει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

[box]Η ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2016 κατέγραψε 3,8 δις σε ασφάλιστρα (αύξηση  +4,6% σε σχέση με το 2015), κατέβαλε 2,5 δις σε αποζημιώσεις, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 2,1% του ΑΕΠ, πλήρωσε 500.000 εκ ευρώ σε φόρους, διαχειρίζεται επενδύσεις 13 δις ευρώ και είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, απασχολώντας 25.000 υπαλλήλους.[/box]

Αν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και σταθεροποιηθεί η οικονομία έχει μπροστά της πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και θα μπορέσει να φτάσει και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου τα κεφάλαια υπό διαχείριση των ασφαλιστικών εταιρειών αντιστοιχούν ανά μέσο όρο στο 7,3% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Αν η Ελλάδα ήταν σε αυτό το επίπεδο το ύψος των επενδύσεων θα ξεπερνούσε τα 110 δις.Το ποσό αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της χώρας – τμήμα από αυτό  θα μπορούσε να επανεπενδυθεί στην αναδιάρθρωση των εθνικών υποδομών.Πρόκειται για μια πορεία διπλής κατεύθυνσης. Η οικονομική σταθερότητα και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα υποστηρίξουν την ιδιωτική ασφάλιση και την ίδια στιγμή η ιδιωτική ασφάλιση θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη νέα εποχή της Ελλάδας η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να γίνει χρήσιμος εταίρος, συμπληρωματικός στην δημόσια ασφάλιση, όπως έχει συμβεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. Όχι μόνο στην υγεία και τη σύνταξη αλλά και σε άλλους ζωτικής σημασίας τομείς όπως οι φυσικές καταστροφές.

«Αν θέλουμε όμως να κάνουμε το μεγάλο άλμα και να ξεκολλήσουμε παραγωγικά από το 2% του ΑΕΠ, πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες των πελατών μας, να τους συμπαρασταθούμε με ουσιαστικό τρόπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους», τόνισε.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, η ΕΑΕΕ λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Όπως την λειτουργία Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβούντων, την καθιέρωση ανεξάρτητου δείκτη μέτρησης κόστους του ασφαλίστρου υγείας (σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ), την προώθηση του θεσμού της «Διαμεσολάβησης» για την εξωδικαστική επίλυση νομικών διαφορών (σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ), την εφαρμογή του Φιλικού Διακανονισμού και στις εταιρείες υπό καθεστώς ΕΠΥ, καθώς και την σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με εταιρείες οδικής βοήθειας.

Στρατηγικές κινήσεις με στόχο την διαφάνεια και την ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες.

Στο πλάνο είναι και δράσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με τις αρμοδιότητες της αγοράς και σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, την πρόληψη της υγείας, την αντιμετώπιση του οικονομικού αναλφαβητισμού, ακόμη και την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

«Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και αξιοπρεπή διαβίωση κατά την τρίτη ηλικία είναι ανάγκες βασικές στις οποίες έχουμε όλοι δικαίωμα. Εμείς, ως επαγγελματίες της ασφάλισης, θα δουλέψουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να εξασφαλίσουμε αυτή την αξιοπρέπεια σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, προσφέροντας λύσεις που ανταποκρίνονται στα επίπεδα του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων» κατέληξε ο Πρόεδρος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *