Skip to content

Υγεία: ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία

Η πρόταση να δημιουργηθούν “ιδιωτικές” πτέρυγες νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία συζητήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ναυτεμπορικής, προκαλώντας την αντίδραση των εκπροσώπων του δημοσίου.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος υγείας στην Ελλάδα – και κατ’ επέκταση ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης – συζητήθηκαν στο τρίτο ετήσιο ασφαλιστικό συνέδριο της Ναυτεμπορικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη ενότητα* του Συνεδρίου αφορούσε τη σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση του κόσμου σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία κρατικών νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για τη βελτίωση των παροχών υγείας.

Ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία

Η πρόταση που συζητήθηκε, είναι να δημιουργηθούν ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες να υποστηρίζονται μεν από την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά να κοστίζουν λιγότερο από τη νοσηλεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Έτσι, η παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας, για τις οποίες δίνει τη δυνατότητα η ιδιωτική ασφάλιση, θα μπορούσε να “ανοίξει” προς το ευρύ κοινό με χαμηλότερη χρέωση από αυτή των ιδιωτικών κλινικών.

Μια τέτοια πτέρυγα θα απευθύνεται σε αυτούς που έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, που έχουν φτιάξει οι ασφαλιστικές για αυτό το σκοπό – ειδικά ασφαλιστικά πακέτα δηλαδή, για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, την οποία ενδεχομένως δεν μπορούν να καλύψουν τα υπάρχοντα ασφαλιστήρια, θα αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες ή ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Η ιδιωτική ασφάλιση θα ήταν ευτυχής εάν υπήρχε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις δημόσιες κλινικές και τους δημόσιους φορείς ειπώθηκε στο Συνέδριο και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι μόνο θετικό για όλες τις πλευρές.

Την παραπάνω άποψη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα επισημαίνοντας πως ιδιωτικός και δημόσιος τομέας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα παρά μόνο να αλληλοσυμπληρωθούν προς όφελος πρωτίστως των πολιτών.

«ΣΔΙΤ υπάρχουν ήδη»

Σε εκείνο το σημείο ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ιατρός Πνευμονολόγος Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του αναφέροντας πως ΣΔΙΤ υπάρχει και χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα, ήδη από το 2012. Η σύμπραξη του ΕΟΠΥΥ, «του μόνου αγοραστή υπηρεσιών υγείας και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα», με τις ιδιωτικές κλινικές αποτελεί ήδη πραγματικότητα, τόνισε, παροτρύνοντας τους υπολοίπους να μη μιλούν σα να πρόκειται για κάτι εντελώς καινούριο.

Αν από την άλλη συζητηθεί στα σοβαρά η άνω πρόταση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές μιας και μέχρι στιγμής τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, οι εν λόγω συμπράξεις είναι ετεροβαρείς υπέρ του ιδιωτικού τομέα – και παράλληλα, χαρακτηρίζονται «από έλλειψη σεβασμού» (από τον ιδιωτικό προς το δημόσιο τομέα) και από διαφόρων ειδών «εργολαβίες»…

Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και η κα. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικητής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, η οποία σε εξίσου «αμυντική» διάθεση υπέρ του δημοσίου, χαρακτήρισε τη ΣΔΙΤ ως «κάτι αρκετά ευρύ» και «όχι σε όλες τις μορφές του πετυχημένο», συνεπώς, «δεν πρέπει ούτε να καθαγιάζουμε ούτε να δαιμονοποιούμε» μια τέτοια συνεργασία, είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχουν οι απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης, συστατικό -κατά την ίδια- καταλυτικής σημασίας για την επιτυχία και θα πρέπει να κτιστούν από την αρχή και από τους μεν και από τους δε. Διευκρίνισε πως το ΣΔΙΤ είναι ένα μείγμα υποδομών του δημοσίου από τη μια και ρίσκου που αναλαμβάνει η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά από την άλλη. Δεν έχει νόημα να δημιουργηθεί με τις υπάρχουσες υποδομές τόνισε, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει κάτι παραπάνω να δώσει.

Δεν παρέλειψε να πει ότι η ίδια είχε ιδιωτική ασφάλιση και τη σταμάτησε αφού δεν ένιωθε να παίρνει «κάτι παραπάνω», μια άποψη που δεν έδειξε να συμμερίζεται ο κ. Τσούλος απαντώντας πως αν δεν έδιναν «κάτι παραπάνω» τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας, απλά δεν θα υπήρχε η ασφαλιστική αγορά.

Από αριστερά προς δεξιά: Ο Διευθυντής Σύνταξης της Ναυτεμπορική, κ. Πλάτων Τσούλος, ο Ιατρός, Πνευμονολόγος, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών]της NN Hellas, κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, η Διοικήτρια Π.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», κα. Αναστασία Μπαλασοπούλου, ο Πρόεδρος της Εθνική Ασφαλιστική, κ. Χριστόφορος Σαρδελής, ο Chief Operations Officer της Allianz Ελλάδος, κ. Αχιλλέας Σδράκας.

Ποιός κάνει τα περισσότερα ιατρικά λάθη;

Οι τόνοι οξύνθηκαν όταν η συζήτηση γύρισε στο ποιός κάνει τα περισσότερα ιατρικά λάθη (!), τα ιδιωτικά ή τα δημόσια νοσοκομεία. Την αφορμή έδωσε σχόλιο του κ. Κωνσταντίνου Κουγιουμουτζή, Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της NN Hellas, σχετικά με τις παροχές του δημοσίου στην υγεία. Ο κ. Κουγιουμουτζής τις χαρακτήρισε κατώτερες του ύψους των εισφορών, επαναλαμβάνοντας και αυτός πως «αν είχαμε ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας στην τελική δε θα υπήρχαν καθόλου ασφαλιστικές εταιρείες».

Η αναφορά του ωστόσο σε «εξάμηνες καθυστερήσεις σε εξετάσεις και χειρουργεία», προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της Αναστασίας Μπαλασοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «απορεί» με τη φασαρία για τις καθυστερήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. «Οι Έλληνες βγαίνουν από τα ρούχα τους και μόνο με μια μέρα αναμονή, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι μπορεί να περιμένουν και μία εβδομάδα χωρίς να λένε το παραμικρό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπαλασοπούλου.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε για άλλη μια φορά την αντίδραση του Συντονιστή του πάνελ, κ. Τσούλου, ο οποίος ρώτησε την κα. Μπαλασοπούλου «αν ζούμε στην ίδια χώρα» όταν μιλάμε για καθυστερήσεις «μιας ημέρας». Θέλοντας στη συνέχεια να ρίξει τους τόνους, χαρακτήρισε περιττές τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μιας και υπάρχει «χώρος για όλους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση είχε και συνέχεια αφού η κα. Μπαλασοπούλου έφερε τη συζήτηση στα «ιατρικά λάθη». Είπε χαρακτηριστικά:

«Μου δίνετε το δικαίωμα να σας μιλήσω και εγώ για τα ιατρικά λάθη. Θα έπρεπε να μετρηθούν τα ιατρικά λάθη και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν ποτέ μετρηθεί. Δε θέλω να πω περισσότερα, δε θέλω να αδικήσω κανέναν, να δούμε, όμως, ποιό κομμάτι κάνει καλά ο ένας, ποιό ο άλλος».

Αυτή τη φορά η παρέμβαση στο μάλλον «εμπρηστικό» σχόλιο ήρθε από τον Πρόεδρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Χριστόφορο Σαρδελή: «Αναγνωρίζουμε και ξέρουμε πως σε κάποια πράγματα τα δημόσια νοσοκομεία, πχ πανεπιστημιακές – ειδικές κλινικές, είναι απαράμιλλα», είπε. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο ιδιωτικός τομέας ζητά να έχει πρόσβαση σε αυτά και είναι διατεθειμένος να πληρώσει για επιπλέον υπηρεσίες σε αυτά, τόνισε, επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε δύο ομάδες».

Από την άλλη, το δημόσιο σύστημα είναι προφανώς ένα σύστημα με προβλήματα: «Κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, οι κρατικές δαπάνες για την υγεία περικόπηκαν κατά 30%, κάτι που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα. Από τις συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα, το 40% αυτών καλύπτεται ιδιωτικά και μάλιστα, όχι μέσα από ασφαλιστήρια συμβόλαια. Μόνο το 10% αυτού του 40% προέρχεται από τις ασφαλιστικές, το υπόλοιπο είναι από την τσέπη του πολίτη. Άρα, λοιπόν, «πού είναι η δημόσια υγεία;», αναρωτήθηκε. «Και γιατί πρέπει να είναι δημόσιο το σύστημα αφού τελικά στην πράξη δε λειτουργεί και οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους; Καλό θα είναι λοιπόν να μην κολλάμε στις λέξεις», κατέληξε ο κ. Σαρδελής. «Εάν το κράτος έχει να προσφέρει, έχει καλώς, εάν δεν μπορεί, τότε κάτι πρέπει να κάνουμε.»

Έμεινε στα χαρτιά

Κάποια στιγμή δημόσιο και ασφαλιστικές εταιρείες είχαν φτάσει να είναι λίγο πριν τις υπογραφές για την δημιουργία ΣΔΙΤ. Ωστόσο, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση από την πλευρά της Πολιτείας, το θέμα πάγωσε και έκτοτε έχει μείνει στα χαρτιά. Σύμφωνα με τον κ. Σδράκα, Chief Operations Officer, Allianz Ελλάδος, αυτό συνέβη γιατί δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, δηλαδή πώς αυτή η σύμπραξη θα γινόταν πραγματικότητα.

Δώδεκα χρόνια τώρα τα ΣΔΙΤ συζητούνται για να συζητούνται, είπε χαρακτηριστικά ο Πλάτων Τσούλος σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία δεν έχουν βαθμούς αυτονομίας με αποτέλεσμα να έγκειται στα υπουργεία να πάρουν στα σοβαρά την πρόταση αυτή, ώστε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Αναγνώρισε ως αποτυχία της ίδιας της αγοράς το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το 45% των πληρωμών του ιδιωτικού τομέα γίνεται κάτω από το τραπέζι, ενώ επεσήμανε πως ναι μεν, η ΝΔ ως αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ των ΣΔΙΤ, όμως, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση και θελήσει να υλοποιήσει την άποψή της, ενδεχομένως να βρει απέναντί της διάφορα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Στο πάνελ συμμετείχαν ο Χριστόφορος Σαρδελής, Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Αχιλλέας Σδράκας, Chief Operations Officer, Allianz Ελλάδος, ο Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της NN Hellas, ο δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος Ιατρός Πνευμονολόγος Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια Π.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο». Το Συντονισμό του πάνελ είχε ο Διευθυντής Σύνταξης της Ναυτεμπορικής και γνωστός στην ασφαλιστική αγορά, δημοσιογράφος Πλάτων Τσούλος. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

2 Comments

  1. Avatar

    παλι τα ιδια???????
    ημερα της μαρμοτας εχουμε γινει!

  2. Avatar

    Πριν από 8-9 χρόνια υπήρχε οδηγία που έδινε τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους να επιλέξουν ένα δημόσιο νοσοκομείο και οι εταιρίες να απαντήσουν θετικά ότι καλύπτουν τα εν λόγω έξοδα νοσηλείας τους. Μάλιστα είχαν δημιουργηθεί ειδικά δωμάτια (2κλινα με τουαλέτες) ακριβώς για να διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα δωμάτια του εκάστοτε δωματίου δημοσίου νοσοκομείου αν δεν είχε.
    Κάποιες εταιρίες είχαν δώσει έγκριση για νοσηλείες. Tο κέρδος που υπήρχε αφορούσε όλες τις πλευρές.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *