Skip to content

Υλοποιείται ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς – Θα έχουν πρόσβαση γιατροί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ΕΕ

Επί τάπητος τέθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενούς καθώς διευρύνεται η δυνατότητα των πολιτών αλλά και των γιατρών τους να βλέπουν σε real-time τα παραπεμπτικά, τα ιατρικά ραντεβού και τις εξετάσεις οι οποίες τους αφορούν.

του Χρήστου Γαβαλά

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι πλέον μπορούν να καταχωρηθούν 431 εργαστηριακές εξετάσεις στον ψηφιακό αυτό φάκελο, ο οποίος βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app, και περιλαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η κυβέρνηση, αυτές οι 431 εξετάσεις αντιστοιχούν σε άνω του 90% του ημερήσιου όγκου εξετάσεων, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα ενταχθούν και οι απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες, ακτινογραφίες κλπ) με αποτέλεσμα η κάλυψη να υπερβεί το 92%.

Αρχικά, υποστηρίζονται περισσότερα από 55 δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ το ψηφιακό αποθετήριο εξετάσεων, διαγνώσεων και πιστοποιητικών καλύπτει προκαταρκτικά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, περιλαμβάνοντας ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Καθώς το σύστημα θα λαμβάνει την πλήρη ανάπτυξή του, θα καλύπτεται το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ το ιστορικό εξετάσεων και νοσηλειών θα πηγαίνει σε βάθος πολλών ετών.

Πρακτικά πρόκειται για την επέκταση της μεταρρύθμισης -που γίνεται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης- η οποία αποτελεί σανίδα… διευκόλυνσης τόσο για ασθενείς όσο και για τους θεράποντες ιατρούς τους.

Και αυτό διότι χορηγεί ουσιαστικά ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αρχείο πολύτιμων πληροφοριών για τη διαχείριση κάθε περιστατικού, δίχως να χρειάζεται ο πολίτης να προσέρχεται σε μονάδες υγείας ή να μεταφέρει έγχαρτους φακέλους με διαγνώσεις και ιατρικά αποτελέσματα.

Το έργο προοδευτικά θα δημιουργήσει σύστημα διασύνδεσης καταρχήν με όλα τα δημόσια νοσοκομεία και κατόπιν με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Επιτυγχάνεται μάλιστα και πρόσθετο όφελος καθότι ο ασθενής που θα πηγαίνει σε νοσοκομεία συγκεκριμένων χωρών της ΕΕ δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του εξετάσεις και φάρμακα, αλλά θα μπορεί να συνταγογραφήσει ή να κάνει οποιοδήποτε ιατρικό έλεγχο, καθώς ο γιατρός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που τον αφορούν.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του συνοπτικού Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με αρχικό προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την αρχική σελίδα του φακέλου που είναι προσβάσιμη σε όλους και θα αφορά την γενική εικόνα του ασθενή, αλλεργίες και ασθένειες που έχουν διαγνωστεί. Ο γιατρός που θα χρειάζεται επιπλέον λεπτομέρειες θα πρέπει να ζητά την συγκατάθεση του ασθενούς και να αιτείται περαιτέρω πρόσβαση στις πληροφορίες του φακέλου κάθε ασθενή.

Το επόμενο στάδιο του έργου αφορά στην αναμόρφωση των Συστημάτων των Νοσοκομείων. με δημοπράτηση μέσα στο 2023 και στόχο κάθε νοσοκομείο να αναπτύξει πληροφοριακό σύστημα που θα έχει την δυνατότητα διασύνδεσης με όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία και με τον ευρύτερο δημόσια τομέα.

Παράλληλα, προγραμματίζεται ο εκσυγχρονισμός του Μητρώου ΑΜΚΑ, με το έργο να επιτυγχάνει διασύνδεση του ΑΜΚΑ με άλλα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Συνολικά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μια διετία, όταν και αναμένεται να αλλάξει πλήρως ο τρόπος με τον οποίο θα εξυπηρετείται ο πολίτης από τις ιατρικές υπηρεσίες της χώρας. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *