Skip to content

Υπόθεση Ασπίς: Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η “πληγή” – από τις αρχές 2020

Να παρέμβει η κυβέρνηση για να “καθαρίσει” το θέμα της Ασπίς Πρόνοια ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να μπορέσει η ιδιωτική ασφάλιση στο σύνολό της να προχωρήσει προς το επόμενο βήμα ζητούν επιτακτικά οι πρώην ασφαλισμένοι-ζημιωθέντες από την Ασπίς Πρόνοια

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σε αυτή τη συλλογιστική ετοιμάζονται νέες πρωτοβουλίες και από την πλευρά του Συλλόγου Ασφαλισμένων με στόχο να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να κλείσει θετικά το θέμα που “πληγώνει” και το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και φαλκιδεύει τις μελλοντικές ενέργειες. Ας μην ξεχνάμε ότι το μόνιμο επιχείρημα εδώ και 10 χρόνια των εχθρών της ιδιωτικής ασφάλισης (ανάμεσά τους και μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ήταν η περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια και η απώλεια εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση έχει φτάσει αρκετά ψηλά στην κυβέρνηση και αναμένονται προτάσεις επίλυσης από τις αρχές 2020. Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν και στοιχεία φορολογικού συμψηφισμού έναντι των απολεσθέντων κεφαλαίων σε όσους έχουν ακόμη τεκμηριωμένες διεκδικήσεις.  

Έκλεισαν 10 χρόνια από την κατάρρευση του ομίλου Ασπίς Πρόνοια, άλλαξαν 4 εκκαθαριστές και ακόμη η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν έχουν πάρει  αυτές τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Η αρχική εκκαθάριση έβγαλε ότι τα κεφάλαια που μπορούν να δοθούν ως αποζημίωση στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν ελάχιστο σε σχέση με αυτά που διεκδικούσαν όλες οι πλευρές (ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι και συνεργάτες). Επίσης, ενώ είναι γνωστό ότι αρκετοί συνεργάτες του ομίλου εκείνη την περίοδο είχαν οφειλές προς τις εταιρείες του ομίλου που σε συνολικό επίπεδο ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, καμία κίνηση δεν έγινε από τους εκάστοτε εκκαθαριστές για να προστεθούν στην περιουσία κάποια εκ των χρημάτων αυτών.

Κερδοσκοπικό πανηγύρι κάποιων δικηγόρων και κάποιων ασφαλισμένων

Από τις κρατικές αρχές, το “μπαλάκι” πηγαίνει από τη μία πλευρά στην άλλη. Οι ασφαλισμένοι κατηγορούν ευθέως το Κράτος και τη Δικαιοσύνη ότι επέτρεψαν να στηθεί ένα “πανηγύρι” κερδοσκοπίας από όλες τις πλευρές εις βάρος της διαδικασίας εκκαθάρισης. Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς οι εκκαθαριστές έχουν υποστηρίξει ότι δεν έχουν ευθύνη για τις κωλυσιεργίες αυτές καθώς κάθε στιγμή εδώ και 10 χρόνια εμφανίζονται εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα για διεκδικήσεις μεγαλύτερων αποζημιώσεων ή για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν βρέθηκαν στη λίστα της εταιρείας. Για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση θα πρέπει να τελεσιδικήσουν οι νομικές διεκδικήσεις  και έτσι ουσιαστικά φρενάρει η διαδικασία.

Τι έλεγε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων

Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια, στην τελευταία του ανακοίνωση επ’ αφορμή των 10ετών από την κατάρρευση του ομίλου Ασπίς Πρόνοια είχε αναφέρει μεταξά άλλων: «Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου σήμερα πιθανότατα θα είχαμε αναμνηστικές εκδηλώσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός ατυχούς περιστατικού ανάκλησης ασφαλιστικής εταιρείας κλάδου ζωής. Οφείλει μία ευνομούμενη πολιτεία να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τέτοια περιστατικά, διότι αφενός μεν αφορούν ανθρώπινες ζωές, κρίσιμα ζητήματα υγείας, περιουσιακά στοιχεία κλπ αφετέρου δε έχει τον πλήρη έλεγχο και την εποπτεία του τόσο ευαίσθητου αυτού κλάδου οπότε φέρει τη νομική και ηθική ευθύνη της άμεσης αποκατάστασης των ζημιωθέντων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε χαρακτηριστικά για το ζήτημα, αφήνοντάς το στον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους πίνακες δικαιούχων δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να (δια)συρθούν στις δικαστικές αίθουσες και να υποστούν εξουθενωτικές ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες διεκδικώντας το αυτονόητο δίκιο τους.

Ωστόσο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί και να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία, η οποία θα ενεργοποιεί το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, έτσι ώστε τουλάχιστον όσοι βρίσκονται εντός των πινάκων δικαιούχων να λάβουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα ποσά που προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να τονιστεί ότι εξαιρετικά εποικοδομητική ήταν η στάση και η συμβολή, κορυφαίου διοικητικού στελέχους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, όμως, …”ουδέν νεώτερον από το μέτωπο”. Οι συνεχείς οχλήσεις του Συλλόγου πέφτουν αν όχι στο κενό, τουλάχιστον όχι στις άμεσες προτεραιότητες της καινούργιας διοίκησης.

Ας ελπίσουμε ότι οι δεκάδες χιλιάδες ζημιωθέντες του Ομίλου Ασπίς δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την εκλογική επιτυχία και μόνο όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Τα 10 χρόνια αναμονής είναι πάρα πολλά για μια χώρα κοιτίδα του πολιτισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λύση είναι απλή, εύκολη, απόλυτα διαχειρίσιμη και χωρίς κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε, ο Σύλλογός μας εδώ και 10 χρόνια καταθέτει συνεχώς ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες αν είχαν εφαρμοστεί, το πρόβλημα θα είχε λυθεί από πολύ νωρίς με όλους τους συντελεστές κερδισμένους.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η υπομονή των ζημιωθέντων έχει εξαντληθεί προ πολλού. Οφείλει η νέα κυβέρνηση να δώσει λύση εδώ και τώρα για ένα ζήτημα που το γνωρίζει πολύ καλά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναβάθμιση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από αυτό το ζήτημα».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *