Skip to content

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Ο κόσμος αφήνει ΙΚΑ & ΟΑΕΕ και οδεύει στην ιδιωτική ασφάλιση

250px-nomos_fthiotidasΤο πελατολόγιο στην Υγεία αυξάνεται, όμως τα έσοδα μειώνονται γιατί ο κόσμος επιλέγει φθηνότερες καλύψεις με απαλλαγές. Ο κόσμος αναζητά ρευστότητα μέσα από την ακύρωση συμβολαίων όμως σημαντική προοπτική μπορούν να δώσουν οι αγροτικές ασφαλίσεις όταν οι αγρότες κατανοήσουν ότι “επί της ουσίας, δεν έχουν πλέον περίθαλψη από τον ΟΓΑ”.

της Βάσως Βεγίρη

Με τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά ακόμη και της Λάρισας, σε “προνομιακά” κοντινή απόσταση και με δεδομένη την γενικότερη οικονομική κρίση και αδυναμία της πλειοψηφίας εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών να καταβάλουν τις εισφορές του ΟΑΕΕ, σε συνδυασμό βεβαίως με την συνεχή υποβάθμιση των παροχών δημόσιας υγείας, τα προγράμματα Υγείας στην περιοχή συνεχώς αυξάνονται.

“Λόγω της συγκυρίας και της κρίσης η τοπική οικονομία είναι “καθισμένη”. Όμως η ασφαλιστική αγορά ανεβαίνει, διότι υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι, που έχουν αφήσει ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κ.ο.κ. απλήρωτα και οδεύουν προς την ιδιωτική ασφάλιση. Ο κόσμος κοιτάει να καλύψει τις ανάγκες του: Υγεία, Σύνταξη και ασφάλιση γενική αυτοκινήτων”, μας επισημαίνει ο Διευθυντής των Γραφείων Πωλήσεων Εθνικής ΑΕΕΓΑ σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα και Λειβαδιά, κ.Κωνσταντίνος Πράπας. Η συγκεκριμένη μονάδα της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τον κ.Πράπα, καταγράφει αύξηση της τάξης του 30% από τους τομείς Υγείας και Σύνταξης, κυρίως Υγείας.

Αταλάντη
Αταλάντη

Στο 30% προσδιορίζει από την πλευρά της η υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Ιντερσαλόνικα στη Λαμία κα. Ευαγγελία Λώλου,  λόγω της οικονομικής “στενότητος”, το ποσοστό του κόσμου που έχει στ’ αλήθεια την δυνατότητα να προβεί σε συμβόλαια Υγείας, σε σύγκριση με όσους εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον, . Για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο για τα προγράμματα Υγείας, γεγονός που η ίδια αποδίδει στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης. “Ο Έλληνας θα ασφαλίσει ακόμη και το αυτοκίνητό του όχι για να είναι καλυμμένος σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά πρώτα για την ..τροχαία”, σημειώνει χαρακτηριστικά η κα. Λώλου και προσθέτει: “Ως Ιντερσαλόνικα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, διότι υπάρχει υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικό πέραν των τιμολογίων, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει και αυτό”.

Ξεκάθαρη μείωση των εγγεγραμμένων καθαρών ασφαλίστρων στο “ζωϊκό” κομμάτι, παρά την αύξηση της ζήτησης για τέτοια προγράμματα, διαπιστώνει για την περιοχή από την πλευρά του ο Διευθυντής Υποκαταστήματος Agency Ευρωπαϊκής Πίστης στη Λαμία, κ.Χρήστος Γαληρόπουλος, τόσο λόγω των μειώσεων των ασφαλίστρων, όσο και λόγω των πολλών ακυρώσεων ζωικών προγραμμάτων.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει μια συρρίκνωση του μέσου όρου ασφαλίστρων γύρω στο 20-30%, δηλαδή ακόμα και αυτοί που είχαν, ή που ζητούν προγράμματα Υγείας προσπαθούν όσο μπορούν να μειώσουν τα ασφάλιστρα και να πηγαίνουν σε προγράμματα family, ή όσο πιο φθηνα γίνεται ή με συμμετοχή του Ταμείου.

Φαράγγι Ασωπού
Φαράγγι Ασωπού

Όσο για τα συνταξιοδοτικά, ο συνομιλητής μας κάνει λόγο για πολύ μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς κόσμου στο θέμα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και αποδίδει ευθύνες για αυτήν στο κυβερνόν κόμμα πλειοψηφίας (Σύριζα) και στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο εξαιτίας της αρνητικής μέχρι και εγκληματικής – όπως επισημαίνει – στάσης τους έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης. Και στο γενικότερο αυτό αρνητικό κλίμα, όπως προσθέτει, μαζί και με την υπερφορολόγηση και το γνωστό “Τσιπρόσημο” των ιδίων των ασφαλιστών κ των ασφαλιστών, δεν μπορούν να “στρατολογηθούν” καινούριοι ασφαλιστές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ασφαλιστικός πράκτορας, Περικλής Κατσαρός, εκτιμά πως “το πελατολόγιο αυξάνεται, αλλά τα έσοδα μειώνονται” και κάνει λόγο για μεγάλες ακυρώσεις στα προγράμματα Υγείας και πλήθος εξαγορών στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, λόγω αναγκών ρευστότητας των πολιτών.

Μαύροι κωδικοί και ΕΠΥ, τέλος, έχουν κάνει επίσης αισθητή την παρουσία τους στην τοπική ασφαλιστική αγορά της Φθιώτιδας, Στην τοπική οικονομία της περιοχής τα αγροτικά εισοδήματα εξακολουθούν να αποτελούν – παρά τη συρρίκνωσή τους – έναν από τους βασικούς “αιμοδότες”, οπότε και η ασφαλιστική τους συμπεριφορά αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την τοπική ασφαλιστική αγορά, όταν κατανοήσουν – όπως μας επισημάνθηκε – ότι επί της ουσίας ήδη δεν έχουν περίθαλψη από τον ΟΓΑ.

Εξ ου και ο κ.Πράπας προτείνει-συστήνει τη διενέργεια κοινής διαφημιστικής καμπάνιας από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας να κατανοήσει πως με τον ΟΓΑ δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα έχουν περίθαλψη από τον Ιανουάριο του 2017 και εξής.

Παράλληλα, εκτιμά ότι γενικότερα η Περιφέρεια πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τη διοργάνωση σεμιναρίων, ενημερωτικών εκδηλώσεων, συμμετοχών σε Εκθέσεις κ.ο.κ.

%cf%84%ce%bf_%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf_%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82
Λαμία

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *