Skip to content

Φρανσέσκο Μερλίν (πρόεδρος, Solvency II Working Group της Insurance Europe): Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της αναθεώρησης του Solvency II

Η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών της, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις πρόσφατα, όπως μια περίοδο χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων, αρκετές φυσικές καταστροφές, η πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα μια περίοδος με πολύ υψηλό πληθωρισμό.

Φρανσέσκο Μερλίν, πρόεδρος, Solvency II Working Group της Insurance Europe

Κατά τη διάρκεια καθενός εξ αυτών των γεγονότων, το Solvency II – το ολοκληρωμένο δηλαδή πλαίσιο προληπτικής εποπτείας της ΕΕ που βασίζεται στην ανάλυση του κινδύνου – απέδειξε ότι οι Ευρωπαίοι αντισυμβαλλόμενοι παραμένουν πολύ καλά προστατευμένοι.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο έδωσε τη δυνατότητα στις εποπτικές αρχές να παρακολουθούν αποτελεσματικά τόσο τις μεμονωμένες ασφαλιστικές εταιρείες όσο και τον κλάδο συνολικά.

Ενώ όμως ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος υποστηρίζει σταθερά το Solvency II, υπάρχει ανάγκη για ορισμένες βελτιώσεις για την αποφυγή αυτών που θα λέγαμε περιττών επιπτώσεων στους καταναλωτές, εμποδίων στις επενδύσεις των ασφαλιστικών προς την κατεύθυνση του βιώσιμου μετασχηματισμού της Ευρώπης, περιττού κόστους και εμποδίων στη δυνατότητα που έχει ο κλάδος να ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τρέχουσα αναθεώρηση Solvency II παρέχει την ευκαιρία να διορθωθούν τα τεχνικά ελαττώματα που είναι η πηγή αυτών των υπερβολικών απαιτήσεων και να έχει το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας πραγματικά το βλέμμα στο μέλλον, όντας παράλληλα κατάλληλο για επίτευξη στόχων σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Πού βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία;

Μετά από περίπου τρία χρόνια τεχνικής εργασίας και διαβουλεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις προτάσεις της το φθινόπωρο του 2021.

Οι προτάσεις αποσκοπούσαν στην επίτευξη αρκετών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κινήτρων στις ασφαλιστικές ούτως ώστε να επενδύσουν περισσότερα σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια, λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη ορισμένους κινδύνους – όπως αυτά που σχετίζονται με το κλίμα – και μειώνοντας την ευαισθησία των ασφαλιστικών στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς.

Ωστόσο, παρά τους πολλά υποσχόμενους τίτλους, συμπεριλαμβανομένης μιας δηλωθείσας συνολικής κεφαλαιακής ελάφρυνσης της τάξης των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο, μετά από προσεκτικότερη επιθεώρηση οι προτάσεις της Επιτροπής φαίνεται πως υπολείπονται όσων χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων της.

Συγκεκριμένα, τα 90 δισ. ευρώ προβλεπόταν να είναι διαθέσιμα μόνο βραχυπρόθεσμα – ενώ οι στρατηγικές κεφαλαίου και επενδυτικού σχεδιασμού των ασφαλιστών είναι μακροπρόθεσμες – ενώ ορισμένες από τις προτάσεις θα δημιουργήσουν – αντί να μειώσουν – τεχνητή αστάθεια σε ο,τι έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα, αλλά και λειτουργικά βάρη.

Μετά τη δημοσίευση των προτάσεων της Επιτροπής, το Συμβούλιο της ΕΕ ανέπτυξε και συμφώνησε για το πώς θα είναι η γενική του προσέγγιση στο θέμα, υπό τη γαλλική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2022, βασισμένο στις εργασίες της προηγούμενης, σλοβενικής Προεδρίας.

Ενώ η γαλλική Προεδρία βελτίωσε πράγματι τις προτάσεις της Επιτροπής απλοποιώντας και διευκρινίζοντας ορισμένες πτυχές, η Insurance Europe συνολικά απογοητεύτηκε από την έλλειψη φιλοδοξίας.

Οι προτάσεις του Συμβουλίου δεν περιλαμβάνουν τις αιτιολογημένες αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος για τους αντισυμβαλλομένους, τις εταιρείες και την κοινωνία γενικότερα και επομένως αποτελούν αυτή τη στιγμή μια χαμένη ευκαιρία.

Η ανάπτυξη της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό την εισηγήτρια του ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ, κράτησε περισσότερο λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων των πολιτικών ομάδων. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ανησυχιών σχετικά με το κεφάλαιο και τη μεταβλητότητα και ο ενδεδειγμένος τρόπος για την ενσωμάτωση των απαιτήσεων βιωσιμότητας από τη μεριά των ασφαλιστικών αποτέλεσαν πηγή διαφωνιών.

Η τρέχουσα προσδοκία είναι ότι το Κοινοβούλιο θα συμφωνήσει ποια θα είναι η τελική του θέση πριν από το καλοκαίρι, επιτρέποντας την έναρξη των τριμερών συζητήσεων το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπό την ισπανική προεδρία.

Διόρθωση των ελαττωμάτων και αντιμετώπιση του συντηρητισμού

Από τότε που εφαρμόστηκε το πλαίσιο Solvency II το 2016, ο κλάδος αναδεικνύει συνεχώς μια σειρά από τεχνικά ελαττώματα και ενσωματωμένο συντηρητισμό, που δημιουργούν υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και αστάθεια φερεγγυότητας, ιδιαίτερα για μακροπρόθεσμα προϊόντα.

Η διόρθωση αυτών των ελαττωμάτων θα επιτρέψει στον ασφαλιστικό κλάδο να αυξήσει την επενδυτική του ικανότητα διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα προστασίας των αντισυμβαλλομένων.

Η αύξηση της επενδυτικής ικανότητας θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές να επενδύσουν περισσοτερο στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Και οι αυξημένες αποδόσεις των επενδύσεων θα παρείχαν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους απαιτούνται αλλαγές στο τρέχον καθεστώς Solvency II είναι:

  • Το περιθώριο κινδύνου, το οποίο είναι ένα επιπλέον επίπεδο κεφαλαίου το οποίο οι ασφαλιστικές πρέπει να κρατούν πέρα και πάνω από τα αποθεματικά αποζημιώσεων και το κεφάλαιο φερεγγυότητας. Επί του παρόντος είναι πολύ υψηλό και μειώνει την ικανότητα ανάληψης κινδύνου του κλάδου κατά περίπου 140 δισ. ευρώ.
  • Η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συμμετοχών
  • Η προσαρμογή μεταβλητότητας

Όλοι αυτοί είναι τομείς στους οποίους η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι χρειάζονται και δικαιολογούνται αλλαγές. Όσον αφορά το περιθώριο κινδύνου και τις μακροπρόθεσμες συμμετοχές (long-term equities), οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά περαιτέρω βελτιώσεις είναι δικαιολογημένες και απαραίτητες εάν η αναθεώρηση θέλει να πετύχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Διατήρηση της παγκόσμιας επιτυχίας

Οι Ευρωπαίοι (αντα)ασφαλιστές είναι μια διεθνής ιστορία επιτυχίας. Επί δεκαετίες, έχουν επεκτείνει την παρουσία και τις δραστηριότητές τους τόσο εντός της Ευρώπης όσο και εκτός των συνόρων της, προσφέροντας έτσι ασφάλιση και προστασία σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασφαλισμένων. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η ευρωπαϊκή (αντα)ασφαλιστική βιομηχανία είναι ο πιο διεθνής (αντα)ασφαλιστικός κλάδος στον κόσμο. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους διεθνώς ενεργούς ασφαλιστικούς ομίλους είναι Ευρωπαϊκοί.

Ωστόσο, το Solvency II το θέτει αυτό σε κίνδυνο και το τέλος της προσωρινής ισοδυναμίας πολλαπλών δικαιοδοσιών έως το τέλος του 2025 θα ενισχύσει σημαντικά αυτό το ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική της ΕΕ που προσφέρει επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Solvency II μπορεί να χρειαστεί να λειτουργήσει με 20–30% υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου, μπαίνοντας σε καθεστώς σημαντικού μειονεκτήματος σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Θωρακίζοντας το προληπτικό πλαίσιο για το μέλλον

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν τη φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ για τη βιωσιμότητα και δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεισφέρουν – με βάση τις τρέχουσες δράσεις τους – στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία.

Αλλαγές στο πλαίσιο Solvency II έγιναν το 2019 για να ενσωματωθούν ρητά οι απαιτήσεις βιωσιμότητας και η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει μια σειρά από εύλογες προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου με συνεκτικό και βασισμένο στον κίνδυνο τρόπο. Αυτά υποστηρίζονται από τον ασφαλιστικό κλάδο και ήδη γίνονται βήματα για την εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών.

Επιπλέον, η Insurance Europe υποστηρίζει διατομεακές πρωτοβουλίες, όπως ο σχεδιασμός της μετάβασης, που προβλέπεται να απαιτηθούν από ένα μεγάλο εύρος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστών, ως μέρος της Οδηγίας για το Due Diligence για το Εταιρικό Sustainability και της Οδηγίας για την Έκθεση για την Εταιρική Βιωσιμότητα (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί το Solvency II ως ένα πλαίσιο προληπτικής εποπτείας που βασίζεται στον κίνδυνο, καθώς τα δυνατά του σημεία είναι ακριβώς το γεγονός ότι το πλαίσιο αυτό βασίζεται στον κίνδυνο (risk-based).

Οι προτάσεις που συζητούνται αυτή τη στιγμή περιέχουν στοιχεία που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και άλλα που μπορούν να βελτιωθούν ή είναι αντιπαραγωγικά. Αυτό καθιστά την αναθεώρηση αυτή τη στιγμή ως μια ευκαιρία που έχει χαθεί κατά το ήμισυ. Η ελπίδα έγκειται στο ότι οι τελευταίοι γύροι των συζητήσεων θα οδηγήσουν τελικά σε περαιτέρω βελτιώσεις που θα ωφελήσουν τους πελάτες και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και την οικονομία στο σύνολό της.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *