Skip to content

Χαμένος στη Μετάφραση ο ΕΦΚΑ…

Χάνονται στοιχεία λόγω συνωνυμιών, 50χρονοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές ως φοιτητές, ζητούνται εισφορές από τις κυρίες των κυρίων και λοιπά φαιδρά…

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr 

Η εικόνα που μεταφέρει στο Underwriter.gr  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ευθύνης (ΠΟΠΟΚΠ), κ.Αντώνης Κορούκλης, είναι συνάμα γλαφυρή αλλά και ακόμη περισσότερο ανησυχητική:

«Όπως και με τις προηγούμενες ενοποιήσεις – αλλά τώρα η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη – αλλάξανε τις ταμπέλες και νομίζουν ότι τα πάντα λειτουργούν υπό καθεστώς ενοποίησης και υπό καθεστώς ΕΦΚΑ. Δυστυχώς, όμως, όπως και τις προηγούμενες φορές αλλά τώρα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, αυτό δεν συμβαίνει.

Πριν μια δεκαετία τέτοιες ημέρες είχαμε την ενοποίηση του ΟΑΕΕ. Τώρα όλα τα χρονοδιαγράμματα τους έχουν πέσει έξω, δεν κατάφεραν να επιτευχθεί κανένα, παρά το ότι τους προειδοποιούσαν οι πάντες, ακόμη και η ιρλανδέζικη εταιρεία με την οποία συνεργάζονται, που  τους έλεγαν ότι  είναι ένα τέτοιο project μπορεί να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας, πενταετίας κλπ. Θεωρούμε ότι για λόγους πολιτικούς κυρίως – έχει να κάνει με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και με το σύστημα Κατρούγκαλου – δεν τους άκουσαν, προκειμένου να προκύψουν οι προσωρινές διαφορές (σ.σ: οι οποίες θα θυσιαστούν στο βωμό της δεύτερης αξιολόγησης). Δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλο λογικό πλαίσιο-εξήγηση για όλη αυτήν την επιπολαιότητα. Το μόνο έργο που θωρητικά ολοκληρώθηκε και που είναι κρίσιμο και βασικό και θα παραδίδονταν στις 16 Ιανουαρίου 2017 ήταν το Ενιαίο Μητρώο. Δηλαδή η ενοποίηση των επιμέρους μητρώων σε ένα ενιαίο Μητρώο.

Τους είχαμε πει ότι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε, εφόσον αφορά σε ένα σύστημα πληροφοριακό, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σε εθνικό επίπεδο, είναι να το δοκιμάσετε για μια εβδομάδα, να δείτε τις ατέλειες, να εξοικειωθούν οι χρήστες και στη συνέχεια να ανοίξει και για το κοινό. Αυτοί πήγαν και το άνοιξαν την ίδια ημέρα και για τους χρήστες  και για το κοινό και όλα τα προβλήματα άρχισαν να συσσωρεύονται. Επομένως αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι αν αυτό το πράγμα αρχίσει και μαζικοποιείται θα δημιουργήσει χάος. Ταυτόχρονα υπάρχει  και το θέμα της απονομής και απορρόφησης των συντάξεων, των 859 εκατ.ευρώ δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο. Εμείς τους είπαμε: Επανασχεδιάστε την ενοποίηση των ταμείων, ας πάνε λίγο πίσω τα πράγματα, να δοθούν οι συντάξεις, αφού λέτε ότι θέλετε να τις δώσετε, και στη συνέχεια το βλέπουμε από την αρχή».

Αρκεί  άραγε να αλλάξει κανείς απλά τις ταμπέλες για να λειτουργήσει ένας νέος φορέας, που υποτίθεται ότι συνενώνει πολλούς άλλους μικρότερους, υπό πραγματικό καθεστώς ενοποίησης;

Η εύλογη αρνητική απάντηση αποδεικνύεται περίτρανα στην πράξη με την (υποτιθέμενη) λειτουργία του ΕΦΚΑ στις 16 Ιανουαρίου. Πριν καλά-καλά προλάβει να ολοκληρωθεί το παρόν άρθρο, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ παράταση στις προθεσμίες καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου για…ευνόητους λειτουργικούς λόγους.

Οι περιπτώσεις των συνωνυμιών πολιτών, που είχαν ως αποτέλεσμα να «τρελαθεί» το πληροφοριακό σύστημα και να χάσει εγγραφές κατά τις συνενώσεις των ηλεκτρονικών δεδομένων των επιμέρους ταμείων, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς όπως καταγγέλλουν οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες των εργαζομένων στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) το αλαλούμ που επικρατεί στους ηλεκτρονικούς «διαδρόμους» του νέου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα είναι πολύ μεγαλύτερο, με επαπειλούμενο χάος για πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, αλλά και διαμόρφωση των ασφαλιστικών εισφορών πολλών επαγγελματικών κλάδων σε εξοντωτικά επίπεδα. Γι’ αυτό και ζητούν επανασχεδιασμό της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, προχωρούν στις 2 Μαρτίου σε πανελλαδική στάση εργασίας και προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ακυρωθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τα προβλήματα λειτουργικότητας του νέου συστήματος είναι πολλαπλά: ασύμβατες μεταξύ τους ηλεκτρονικές υποδομές των Ταμείων που συγχωνεύονται,  ανύπαρξία ενημέρωσης των υπαλλήλων που καλούνται να εφαρμόσουν νέα και προβληματικά πληροφοριακά συστήματα, αλλά και πρόχειρος και ανεπαρκής σχεδιασμός του υπό σύσταση οργανογράμματος, ο οποίος αφήνει έντονους προβληματισμούς για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ταμεία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ηλεκτρινικού αλαλούμ, που μας αναφέρει η ΠΟΚΟΚΠ:

-Πηγαίνει μια κυρία στη Θεσσαλονίκη να πάρει βεβαίωση από το ΙΚΑ με τον αριθμό μητρώου της του ΙΚΑ προκειμένου να προσληφθεί, να κάνει ο εργοδότης ΑΠΔ ότι την προσλαμβάνει. Και διαπιστώνεται ότι έχει χαθεί ο αριθμός μητρώου του ΙΚΑ, διότι αυτή η εφαρμογή που έχουν ενεργοποιήσει για τις  ΑΠΔ έχει ενεργοποιηθεί με αριθμό μητρώου ΙΚΑ, όχι ΕΦΚΑ, όμως κάποιοι από τους αριθμούς μητρώου ΙΚΑ χάνονται από το σύστημα, γιατί με την μετάπτωση του ενός συστήματος στο άλλο μπερδεύτηκαν τα στοιχεία.

– Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ που κάνει κοινή δήλωση με τη σύζυγο: αντί το σύστημα να τραβήξει το ΑΦΜ του συζύγου, τραβάει το ΑΦΜ της συζύγου και στέλνει εισφορές  στη σύζυγο.

-Ασφαλισμένος σε μεγάλη Α.Ε. με εισόδημα το 2015 άνω των 250.000 ευρώ, του στέλνει το σύστημα την ελάχιστη οφειλή, δηλαδή 167 ευρώ, λόγω συνωνυμίας με άλλον.

– Άλλος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ , που σαν ορφανός έπαιρνε μέχρι τα 24 έτη του τη σύνταξη θανάτου του πατέρα του, είχε λοιπόν έναν αριθμό μητρώου από παλιά. Αντί να τραβήξει λοιπόν τα στοιχεία του τα σημερινά, επαγγελματική στέγη κ.ο.κ. το σύστημα τράβηξε τα στοιχεία του πριν 30 χρόνια που ήταν φοιτητής.

Την ίδια ακριβώς εικόνα μεταφέρει σε συνομιλία μας και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), κ.Βασίλης Κορκίδης: “Έχουμε πλήθος αναφορών από μέλη μας ότι περιμένουν επί μια ώρα στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό για τον ΕΦΚΑ, το 1555, και τελικά  ειδοποιούνται ότι δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια”.

Με επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο, η ΕΣΕΕ ζητεί παράταση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών των ασφαλισμένων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, που κανονικά έληγε στις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι τα τέλη Μαρτίου για τις εισφορές του Ιανουαρίου. Ωστόσο από πλευράς πολιτείας αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών) στον ΕΦΚΑ, έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017. Παράταση έως τις 17 Μαρτίου, δίνεται και στην προθεσμία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), αλλά και στην προθεσμία καταβολής των εργοδοτικών εισφορών του Ιανουαρίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *