Skip to content

Χατζηδάκης: «Μεγαλύτερη από τις σημερινές, η επικουρική σύνταξη που θα πάρουν οι τωρινοί εργαζόμενοι»

Μεγαλύτερο όφελος οικονομικό αναμένεται να έχουν από την επικουρική τους σύνταξη οι σημερινοί νέοι σε σχέση με αυτό που ισχύει με τις τωρινές καταβολές, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στο ΤΕΚΑ με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του Ταμείου.

του Χρήστου Γαβαλά

«Το ΤΕΚΑ είναι ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους νέους. Τα νέα παιδιά δεν θα δίνουν πλέον τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε έναν γενικό κορβανά, αλλά θα τα βάζουν σε έναν δικό τους ατομικό κουμπαρά και, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, τα χρήματα αυτά θα αξιοποιούνται καλύτερα και, όταν πάρουν την επικουρική σύνταξή τους, αυτή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις».

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου έκανε εκ νέου λογο μιλώντας για την ίδρυση του ΤΕΚΑ για μια σημαντική τομή στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, καθώς μέσω αυτού περιορίζεται η έκθεση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας από τον κίνδυνο της γήρανσης του πληθυσμού.

Παράλληλα, τόνισε ότι δημιουργούνται κεφάλαια για την ανάπτυξη της οικονομίας, οι συντάξεις που θα δοθούν στους τωρινούς εργαζομένους και μελλοντικούς συνταξιούχους θα είναι υψηλότερες ενώ θα μπορέσει να καταπολεμηθεί και η αδήλωτη εργασία αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στην έννοια της ασφάλισης.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης συμπλήρωσε έναν και πλέον χρόνο λειτουργίας και διαφοροποιείται πλήρως από τα προηγούμενα συστήματα υπό την έννοια ότι δίνει στον ασφαλισμένο τον έλεγχο πάνω στην επικουρική του σύνταξη.

Πρόκειται για έναν «ατομικό κουμπαρά» για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και πλέον (από 1/1/23) για όσους νέους έως 35 ετών το επιλέξουν, με σχετική δήλωση που πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά έως τις 31/12 στην πλατφόρμα be.teka.gov.gr.

Ειδικά πάντως για το 2023 -όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ταμείου, Νικόλαος Τεσσαρομάτης- παρέχεται προαιρετικά η δυνατότητα σε νέους κάτω των 36 ετών που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, να αλλάξουν φορέα επικουρικής και να έρθουν στο ΤΕΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν την εξέλιξη του κουμπαρά τους μέσα από την εφαρμογή myTEKA και να ενημερωθούν για τις εισφορές που έχουν καταβληθεί τόσο από τους ίδιους όσο και από τους εργοδότες τους.

Στην τρίτη φάση ανάπτυξης του συστήματος που χρονικά τοποθετείται για το 2025, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν και το δικό τους επενδυτικό προφίλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη -σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας- έχουν εγγραφεί στο νέο Ταμείο περισσότεροι από 172.000 νέοι ενώ υπολογίζεται πως έως το 2050, στους κόλπους του ΤΕΚΑ θα έχουν ενταχθεί περί τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι με αποθεματικό που θα έχει φτάσει στα 56 δισ. ευρώ. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *