Skip to content

Ψηφιακό Ευρώ: τι είναι το νέο σχέδιο της Ευρωζώνης

Οι συναλλαγές με αυτό θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω κάρτας, κινητού ή υπολογιστή, πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο φτηνά και με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, εντός και εκτός ευρωζώνης.

Στα μέσα της φετινής χρονιάς αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΕ εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος (ευρώ). Η απόφαση θα παρθεί από την ΕΚΤ απο κοινού με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών.

Τι είναι όμως το ψηφιακό ευρώ;

Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για ένα άυλο, δηλαδή ψηφιακό μέσο συναλλαγής, που δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ούτε τα μετρητά ως μέσο πληρωμής, ούτε το ευρώ ως νόμισμα όπως το ξέρουμε. Η λειτουργία του θα είναι συμπληρωματική και πρακτική. Επι της ουσίας είναι ένας επιπλέον τρόπος πληρωμών (εννοείται ότι δεν έχει καμία σχέση με τα περιβόητα κρυπτονομίσματα) όπως για παράδειγμα ήταν κάποτε οι τραπεζικές επιταγές. Οι συναλλαγές με αυτό θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω κάρτας, κινητού ή υπολογιστή, πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο φτηνά και με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, εντός και εκτός ευρωζώνης.

Το “νόμισμα” αυτό θα το διαχειρίζεται η ΕΚΤ, θα διαχειρίζεται δηλαδή την ποσότητα κυκλοφορίας του και τα επιτόκιά του. Θα έχει την ίδια ισοτιμία με το ευρώ ωστόσο δεν θα συμφέρει να γίνονται επενδύσεις μέσω αυτού, γιατί η ΕΚΤ, προκειμένου να μη διαταράξει την ισορροπία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα το παρέχει με υψηλά επιτόκια. Είναι και πρέπει να παραμείνει ως ένα μέσο συναλλαγών και μόνο και όχι ως κερδοσκοπικό μέσο.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση μιας χρεοκοπίας για παράδειγμα, ενδεχομένως οι πολίτες για να προστατεύσουν τα λεφτά τους, να τα μετέτρεπαν μαζικά σε ψηφιακά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ευρώ και να φέρει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης σε κατάρρευση.

Ταυτόχρονα βέβαια, η ύπαρξή ενός άυλου νομίσματος θα βοηθούσε ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων όπως μια φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος, γιατί θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι συναλλαγές και χωρίς την τραπεζική διαμεσολάβηση.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τονίζουν οτι το ψηφιακό ευρώ θα είναι συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο των μετρητών ενώ θα είναι διαθέσιμο στην Ευρωζώνη τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση υλοποίησής του.

Δημόσια Διαβούλευση

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η ΕΕ ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να μάθει πώς βλέπουν οι ευρωπαίοι πολίτες την πιθανότητα δημιουργίας ενός τέτοιου νομίσματος. Την περασμένη εβδομάδα, τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής, στην οποία ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αυτό που απασχολεί τον – κατά τα άλλα θετικό –  κόσμο στην περίπτωση δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος, είναι το απόρρητο των συναλλαγών, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και η προστασία απο κυβερνοεπιθέσεις – φυσικά και η ευκολία στη πρόσβαση και χρήση.

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία εξετάζουν επίσης εάν θα παρέχουν ένα ψηφιακό ισοδύναμο στα επίσημα μετρητά, ειδικά αφότου η έλευση της πανδημίας μετατόπισε τον κόσμο προς τις διαδικτυακές αγορές, με αποτέλεσμα τα κόστη της διαχείρισης φυσικών νομισμάτων να μοιάζουν περιττά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζήτηση για ψηφιακές πληρωμές φαίνεται να αυξάνεται. Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο, εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικές στο να ξεπεράσουν αυτό για το οποίο είναι έτοιμοι τόσο οι λαοί όσο και οι πολιτικοί ηγέτες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *