Skip to content

20 χρόνια πίσω γύρισε το brexit τις χρηματαγορές της Ευρώπης

Μειώθηκε η αίγλη του City του Λονδίνου (φωτό)

Πάνω από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες στη Βρετανία έχουν μετατοπίσει δραστηριότητες, προσωπικό και συνολικά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην ΕΕ λόγω  Brexit. Αυτή η ανακατανομή της δραστηριότητας έχει γυρίσει τον χρόνο περίπου 20 χρόνια πίσω για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές ενώ το παντοδύναμο City του Λονδίνου, αρχίζει να χάνει σε αίγλη.

Το Δουβλίνο έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος ωφελούμενος όλης αυτής της κατάστασης με 135 μετεγκαταστάσεις προς αυτό, ακολουθούμενος από το Παρίσι με 102, το Λουξεμβούργο με 95, τη Φρανκφούρτη με 63 και το Άμστερνταμ με 48.

Οι τράπεζες έχουν μετακινήσει ή μεταφέρουν πάνω από 900 δισεκατομμύρια λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία από τη Βρετανία στην ΕΕ, ενώ οι ασφαλιστές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν μεταφέρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια λίρες σε περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια, μειώνοντας τη φορολογική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μεγέθη είναι υποτιμημένα και αναμένουμε ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου: είμαστε μόνο στο τέλος της έναρξης του Brexit», αναφέρει η σχετική μελέτη του New Financial το οποίο έδωσε και τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Η Φρανκφούρτη αναμένεται να είναι ο νικητής όσον αφορά στα περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμα και το Παρίσι θα είναι τελικά ο μεγαλύτερος ωφελούμενος όσον αφορά στις θέσεις εργασίας.

Το γεγονός μάλιστα ότι το Άμστερνταμ ξεπέρασε από τη μεριά του το Λονδίνο ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο συναλλαγών μετοχών της Ευρώπης από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, υπήρξε η πιο έντονη πρώτη επίπτωση του Brexit στη χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Η ΕΕ διευκόλυνε ελάχιστα την πρόσβαση στην αγορά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας για τους (υπόλοιπους) Ευρωπαίους, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμπεριλήφθηκε στην εμπορική συμφωνία του μπλοκ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι οι χρηματατοιοικονομικές υπηρεσίες που έδρευαν στο περίφημο City of London, αναγκάστηκαν να.. πάρουν των ομματιών τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα η βιομηχανία επικεντρώνεται στον επανακαθορισμό του πλαισίου λειτουργίας της, το οποίο πλέον θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με της υπόλοιπης (Ενωμένης) Ευρώπης.

Περίπου 7.400 θέσεις εργασίας έχουν μετακινηθεί από τη Βρετανία ή δημιουργήθηκαν σε νέους κόμβους εντός της ΕΕ. Τραπεζίτες που μίλησαν στο πλαίσιο ρεπορτάζ του Reuters ανέφεραν παράλληλα ότι ορισμένες μετακινήσεις προσωπικού έχουν καθυστερήσει λόγω των περιορισμών στα ταξίδια ελέω κορωνοϊού.

Το σύνολο των 440 μετεγκαταστάσεων είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο και πολύ πάνω από τα 269 στην έρευνα του New Financial 2019. Το New Financial εκτιμάει μάλιστα ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πάνω από 500 ενώ χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «αυτή η ανακατανομή της δραστηριότητας σε ολόκληρη την ΕΕ έχει γυρίσει τον χρόνο περίπου 20 χρόνια πίσω», ανέφερε η μελέτη.

Από την άλλη, αναμένεται ότι 300 έως 500 μικρότερες χρηματοοικονομικές εταιρείες της ΕΕ ενδέχεται να ανοίξουν μόνιμο γραφείο στη Βρετανία, πολύ λιγότερες όμως από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για περίπου 1.000.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Reuters, το City του Λονδίνου θα παραμείνει το κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον, αλλά η επιρροή του θα μειωθεί, κάτι που θα διακινδυνεύσει τη μείωση του ετήσιου εμπορικού πλεονάσματος της Βρετανίας σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με την ΕΕ, που τώρα προσδιορίζεται στα 26 εκατομμύρια λίρες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *