Skip to content

Bloomberg: Να… καεί ο πελάτης ή o άνθρακας; Η «μάχη» της ΑΧΑ για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Μπορεί μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου να αποφασίσει να αποκόψει πλήρως τους δεσμούς της με μερικούς από τους σημαντικότερους πελάτες πετρελαίου και φυσικού αερίου διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα; 

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι η ΑΧΑ αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει τους τελευταίους μήνες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, αυτό που τελικά προκύπτει είναι ότι η εταιρεία θα κληθεί -τουλάχιστον βραχυχρόνια- να επιλέξει μεταξύ της εξυπηρέτησης πελατών με τους οποίους είχε δεσμούς επί χρόνια και της πλήρους στροφής στην επένδυση στην πράσινη ενέργεια. 

Η AXA έχει αποκτήσει φήμη ηγέτιδας δύναμης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ήταν η πρώτη που αποεπένδυσε από τον άνθρακα και περιόρισε τα είδη ασφάλισης που θα πρόσφερε σε επιχειρήσεις που εξορύσσουν και καίνε τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, υπάρχει δημοσιευμένη ακόμα και επίσημη εταιρική πολιτική σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται να «ενισχύει» τακτικά τις φιλοδοξίες της και να λαμβάνει περαιτέρω βήματα για να «διαμορφώσει την κλιματική μετάβαση», συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα των περιουσιακών της στοιχείων.

Αλλά τα μερίσματα για την ηγετική θέση μιας εταιρείας σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι εφήμερα στο πλαίσιο ενός ισολογισμού, επισημαίνεται. 

Και αυτό γιατί «η υιοθέτηση μιας σκληρής γραμμής κατά των αερίων του θερμοκηπίου έχει πολύ πιο ξεκάθαρο αρχικό κόστος για μια ασφαλιστική εταιρεία που κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων ασφαλιστών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως».

Η πίεση για εταιρικά κέρδη σε σχέση με ζημιές έκανε εμφατικά την εμφάνισή της σε μια παρουσίαση PowerPoint που πραγματοποιήθηκε από το συμβούλιο βιωσιμότητας της AXA τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από περίπου 45 άτομα που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή από τις ομάδες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κινδύνου της εταιρείας και από στελέχη που ειδικεύονται στη βιωσιμότητα και σε αυτό που η AXA ονομάζει «ασφάλιση χωρίς αποκλεισμούς». 

Η κύρια σύστασή τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, είναι ότι η AXA θα πρέπει να προχωρήσει στον περιορισμό της σχέσης της με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ως φυσικό επόμενο βήμα για μια εταιρεία που ήδη λειτουργεί κάτω από μια ξεκάθαρη δέσμευση μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, σε αυτή η παρουσίαση έγινε ξεκάθαρο και το κόστος αυτής της απόφασης: το προσωπικό που είχε επιφορτιστεί με αυτές τις δραστηριότητες θα παραιτείτο, παίρνοντας μαζί του την σχετική τεχνογνωσία, ενώ οι πελάτες θα ελαττωθούν και συνολική προβλεπόμενη απώλεια για τις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας θα μπορούσε να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτή όμως η απώλεια δεν θα μοιάζει με αυτήν που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι αλλά είναι καθοριστικής σημασίας: με τη διακοπή σύναψης συνεργασιών με ορισμένα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η AXA θα ερχόταν αντιμέτωπη με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο από μια φυγή πελατών στον κλάδο της ενέργειας. Η  ασφαλιστική εταιρεία θα έχανε από το portfolio της σημαντικές επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του πράσινου μέλλοντος που χτίζονται ακριβώς από τους σημερινούς επιχειρηματικούς γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Για παράδειγμα η TotalEnergies SE, ένας πυλώνας γαλλικής επιχείρησης που, εκτός από το ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη, είναι ένας από τους κορυφαίους «παίκτες» στην επιδίωξη για καθαρή ενέργεια στην περιοχή. 

Το να αρνηθεί η ΑΧΑ την ασφάλιση στην Total σε ένα πετρελαϊκό project μπορεί να σημαίνει καταγραφή ζημιάς και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, διευκρινίζεται ότι για μια ασφαλιστική, ο τερματισμός ασφάλισης οποιασδήποτε δραστηριότητας εταιρείας με άνθρακα είναι πολύ πιο εύκολη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Και αυτό γιατί περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα καταβλήθηκαν σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2018, σε σύγκριση με μόλις 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τον άνθρακα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πίτερ Μπόσχαρντ, παγκόσμιου συντονιστή του Insure Our Future, μιας περιβαλλοντικής συμμαχίας. 

Ίσως ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών με περιορισμούς στην κάλυψη άνθρακα, σύμφωνα με αναλυτές της Société Générale SA, είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτούς με αντίστοιχα όρια αναφορικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *