Skip to content

Ergo-ATE: To μεγάλο στοίχημα είναι η συνένωση στην πράξη

ergo_coΣτα τέλη του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ουσιαστική ενσωμάτωση της ΑΤΕ στον Όμιλο της Ergo. Μέχρι τότε η ΑΤΕ ασφαλιστική θα διατηρήσει την επωνυμία της όπως και όλη την προϊοντική και λειτουργική δομή της. Στην ουσία οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν παράλληλα, ως εταιρείες μέλη του ίδιου Ομίλου.

Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εrgo κ. Θεόδωρος Κοκκάλας στο προχθεσινό γεύμα που παρέθεσε η εταιρεία στους εκπροσώπους του Τύπου, με αφορμή την συγχώνευση.

%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%84%cf%85%cf%80%ce%b1-ate-ergo-greekΗ διαδικασία της ουσιαστικής συνένωσης των δύο εταιρειών αποτελεί πάνω από το 50% της επιτυχίας μιας εξαγοράς, δήλωσε ο κ. Κοκκάλας. Είναι κάτι που έχει πολλά προβλήματα και δεν είναι απλή υπόθεση. Δυστυχώς δεν φτάνει να δώσεις τα λεφτά και να κλείσεις το deal. «Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη άσκηση, την οποία παίρνουμε πολύ σοβαρά. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», ξεκαθάρισε.

Η νομική μορφή του τελικού σχήματος (αν οι εταιρείες θα είναι μία ή περισσότερες) επίσης θα διαμορφωθεί στην πορεία. «Θα μπούμε στην εταιρεία, θα δούμε πώς έχουν τα πράγματα και εν καιρώ θα αποφασίσουμε για όλα» δήλωσε ο κ. Κοκκάλας, έχοντας δίπλα του καθ’ όλη την διάρκεια του γεύματος τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΑΤΕ κ. Ιορδάνη Χατζηιωσήφ, όπως επίσης και τον κ. Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου, Γενικό Διευθυντή της Ergo.

Η ψηφιοποίηση, η πολυκαναλική διανομή, ενδεχομένως η διείσδυση ή περαιτέρω διείσδυση σε προϊόντα ζωής και υγείας είναι σίγουρα σκέψεις για την μελλοντική πορεία – ωστόσο είσοδος στις direct πωλήσεις δεν υφίσταται ως σκέψη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Στόχος είναι σίγουρα η διατήρηση, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη στην νέα εποχή του παραγωγικού δικτύου της ΑΤΕ, «ένα από τα μεγαλύτερα ατού της εξαγοράς» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Τα αποκλειστικά δίκτυα αποτελούν πολύ επιτυχημένο μοντέλο πώλησης σε όλο τον κόσμο, είπε ο Θ. Κοκκάλας, ακόμη και σε πολύ προηγμένες αγορές – στη Γερμανία  οι αποκλειστικοί διαμεσολαβητές είναι το πιο επιτυχημένο κανάλι διανομής. Στόχος φυσικά είναι να διατηρηθούν ως έχουν και τα υφιστάμενα κανάλια Τράπεζας και Συνεργατών.

Στους κλάδους ζωής και υγείας η στρατηγική παραμένει ως έχει για την ΑΤΕ, παρότι το δεύτερο είναι κομμάτι που η Ergo σκέφτεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως συγχώνευσης– στην υγεία άλλωστε η Munich Re ηγείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οτιδήποτε συνεχίζεται ή ό,τι νέο επιχειρείται, θα πρέπει σίγουρα να είναι παραγωγικό. Τα αποτελέσματα του Ομίλου θα πρέπει μακροπρόθεσμα να είναι κερδοφόρα άσχετα αν μία ή δύο χρονιές δεν πάνε καλά. Επιδίωξη δεν είναι τόσο το μεγάλο κέρδος, αλλά το σταθερό κέρδος σε μακροχρόνια βάση.

 Η ανάπτυξη δεν έχει κανένα νόημα αν δεν έχει μακροχρόνια βάση. Στην ασφαλιστική αγορά το δύσκολο δεν είναι να αναπτυχθείς, αλλά να παραμείνεις κερδοφόρος σε βάθος χρόνου, τηρώντας τους νόμους και διατηρώντας τα αντίστοιχα αποθέματα. Λίγο πολύ είναι αυτό που θέλουν όλοι οι σοβαροί επενδυτές, είπε ο Θεόδωρος Κοκκάλας, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο και από αυτή την άποψη, η Ergo μπορεί να χαρακτηριστεί εταιρεία – υπόδειγμα:

Τα τελευταία 15 χρόνια θεωρούμε ότι αποτελέσαμε, επιτρέψτε μου την αναφορά, εταιρεία η οποία θα κέρδιζε ενδεχομένως τον τίτλο εταιρεία – υπόδειγμα –  τουλάχιστον σε σχέση με συγκεκριμένα πράγματα. Κατορθώσαμε μετά από συνεχείς αγώνες να έρθουμε από την 24η στην 3η θέση πάντα κερδοφόροι, πάντα οικονομικά ιδιαίτερα ισχυροί. Από τους ισχυρότερους σε ελληνικό επίπεδο από πλευράς δύναμης του ισολογισμού και το υπογραμμίζω αυτό, αντιμετωπίζοντας τις διάφορες κρίσεις και μεταμορφώσεις της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Το εύκολο είναι να αναπτυχθείς ένα δύο χρόνια και μετά να πληρώνεις άλλα δέκα, συμπλήρωσε. Τρανό παράδειγμα ο κλάδος αυτοκινήτου: Η μείωση της κυκλοφορίας λόγω ύφεσης και κατ’ επέκταση η μείωση των ατυχημάτων, κατέστησε τα τελευταία τρία χρόνια τον κλάδο κερδοφόρο, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Όμως με την ομαλοποίηση της κρίσης η κυκλοφορία στους δρόμους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα και δυστυχώς το ίδιο θα συμβεί και με τα τροχαία.

Εκεί η αγορά θα αντιμετωπίσει διάφορες αναταράξεις τόνισε, διότι αν το περιθώριο κέρδους έχει φαγωθεί και η εκάστοτε εταιρεία δεν έχει φροντίσει να προβλέψει για τα αποθέματά της, τότε θα δει τις ζημίες της να εκτοξεύονται.

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ “ρίχνει” στην ψηφιοποίηση η Munich Re

 Επενδύσεις της τάξεως του ενός δις ευρώ ανακοίνωσε για το άμεσο μέλλον η Munich Re με τουλάχιστον τις μισές από αυτές να αφορούν την ψηφιοποίηση.

Είναι βέβαιο ότι ένα κομμάτι των επενδύσεων αυτών  θα γίνει στην Ελλάδα, η οποία ενδεχομένως να παίξει κεντρικό ρόλο – λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

 Η ψηφιοποίηση αφορά όλους τους τομείς της ασφαλιστικής επιχείρησης, το back office, την επικοινωνία, την παροχή υπηρεσιών και την τεχνογνωσία. Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και βλέψεις επένδυσης. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στην ανάλυση του κινδύνου και στην ανάλυση του πελάτη, με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων προϊόντων.

Το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το βασικό μας στόχο, δηλαδή υψηλή παροχή υπηρεσιών σε ανταγωνιστική τιμή, είπε ο κ. Κοκκάλας. Αυτό θα είναι το προφίλ της εταιρείας στο μέλλον – αντιφατικός στόχος, συμπλήρωσε, αλλά τι δεν είναι αντιφατικό στην οικονομία; Άλλωστε στην εξισορρόπηση της αντίφασης, κρύβεται πάντα η δυσκολία.

Χρ. Μωράκη

(Κεντρική φωτό από αριστερά: Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, Γενικός Διευθυντής ΑΤΕ Ασφαλιστική, Ιωάννης Λινός, Μη Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της ERGO και της ΑΤΕ Ασφαλιστική, Θεόδωρος Κοκκάλας, CEO της ERGO και της ΑΤΕ Ασφαλιστική, Δημήτριος Χατζηπαναγιώτου, Γενικός Διευθυντής ERGO και Αντιπρόεδρος ΔΣ ΑΤΕ Ασφαλιστική, Ευστάθιος Τσαούσης, Διευθυντής Τομέα Εμπορικών Λειτουργιών ERGO και ΑΤΕ Ασφαλιστική)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *