Skip to content
996

H επικαιρότητα αναδεικνύει ανάγκες: η περίπτωση με τα ασθενοφόρα

Iδιωτικό ασθενοφόρο
Iδιωτικό ασθενοφόρο

H επικαιρότητα συχνά οδηγεί στο να αναδεικνύονται ανάγκες που κανονικά περνούν απαρατήρητες, παρότι μπορεί να σημαντικές έως και σε επίπεδο ζωής και θανάτου.
Με αφορμή την απεργία του ΕΚΑΒ και τα όσα ακούγονται αυτές τις μέρες για την ετοιμότητα η όχι των ασθενοφόρων να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Η απεργία, συνέχεια παλαιοτέρων, έφερε στο προσκήνιο ακόμη μια φορά την τεράστια, εγκληματική θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς έλλειψη σε υποδομές δηλαδή ασθενοφόρα, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως φαίνεται από τις ειδήσεις που κυκλοφορούν οι ελλείψεις είναι τόσο μεγάλες που ακόμη και αν στο μέλλον παρθούν κάποια μέτρα από την Πολιτεία, αυτά δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αρκετά για να καλύψουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας, τουλάχιστον σε θέματα άμεσης παρουσίας και μεταφοράς ασθενών σε μια κρίσιμη στιγμή.

Μήπως λοιπόν εδώ βρίσκεται ένας τομέας που έχει χώρο για την ιδιωτική πρωτοβουλία και άρα ένας τομέας όπου η ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορούσε να δώσει τη δικιά της απάντηση;

Εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής μόνο η Interamerican παρέχει αυτόνομο κλάδο άμεσης ιατρικής φροντίδας. Υπάρχουν ωστόσο άλλες ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν συνεργασίες με ασφαλιστικές για τη συγκεκριμένη παροχή.

Μια τέτοια συνεργασία ανέπτυξε πρόσφατα η Interasco με την Mondial Assistance.

Βεβαίως, όποιος κατέχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας και γνωρίζει σε ποιο νοσοκομείο θέλει να διακομιστεί την ώρα της ανάγκης, μπορεί να καλέσει το ασθενοφόρο του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου.

Όλα τα συμβόλαια υγείας που διατίθενται στην αγορά θα τον αποζημιώσουν για το συγκεκριμένο έξοδο.

Ποια όμως είναι πραγματικά η ανάγκη του πολίτη εκείνη την (κούφια) ώρα του απρόοπτου και κρίσιμου περιστατικού;

Προφανώς και δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να κάτσει να σκεφτεί προτιμήσεις για νοσηλευτήριο. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί και να μην αισθάνεται σίγουρος για την έγκυρη ανταπόκριση του ιδιωτικού φορέα – ίσως δεν έχει συνηθίσει να απευθύνεται σε ιδιωτικό φορέα, στιγμές σαν και αυτές άλλωστε το μυαλό όλων πάει στο ΕΚΑΒ και το 166.
Ενώ υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες με παροχή ασθενοφόρων αυτές με πρόχειρη έρευνα είδαμε ότι δεν είναι καθόλου γνωστές ευρύτερα.
Και η ιδιωτική ασφάλιση έχει νόημα μόνο αν είναι σίγουρο ότι προσφέρει καλύτερες συνθήκες για την φροντίδα της υγείας. Και αυτό δεν έχει συμβεί, αυτή η εντύπωση δεν έχει δημιουργηθεί στον τομέα της διακομιδής ασθενών, ίσως και λόγω αμέλειας ή άγνοιας.

Εκτίμησή μας είναι ότι εδώ υπάρχει μια πρόκληση για την ασφαλιστική βιομηχανία, να δώσει την απάντηση στη συγκεκριμένη ανάγκη, αυτόνομα ή σε συνεργασία με εξωτερικούς παρόχους που όμως μπορούν να πείσουν τόσο για την ταχύτητά τους όσο και το εξειδικευμένο και σωστά εξοπλισμένο προσωπικό τους.
Είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε την ανάγκη να ξέρουμε, ότι εκείνη τη κρίσιμη στιγμή έχουμε εναλλακτική ως προς την έκκληση για ασθενοφόρο.
Ιδιαίτερα μιας και ο φόβος είναι πλέον διάχυτος ότι το κράτος πρόνοιας, παρά τις επιθυμίες όλων μας, δεν θα μπορέσει στο μέλλον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *