Skip to content

Insurance Europe: «Κενά προστασίας ασφάλισης τρισ. δολαρίων σε συντάξεις, cyber, υγεία και φυσικές καταστροφές»

Στοιχεία που αν μη τι άλλο προκαλούν προβληματισμό και κινητοποιούν σε εγρήγορση τον ασφαλιστικό κλάδο παραθέτει στην νέα της έκθεση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA), μέλος της οποίας είναι η Insurance Europe.

του Χρήστου Γαβαλά

Στην έκθεση αυτή που δημοσιεύτηκε, έχουν εντοπιστεί και ποσοτικοποιηθεί τα πιο σημαντικά αλλά και αυξανόμενα ετήσια κενά προστασίας (το ποσό δηλαδή που θα μπορούσε να έχει ασφαλιστεί από αυτό που τελικά ασφαλίζεται) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτά τα κενά διαμορφώνονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τις συντάξεις, σε 0,9 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, σε 0,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για την Υγεία και σε 0,1 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρει η ενημέρωση της Insurance Europe, η έκθεση προσδιορίζει τους παράγοντες που προκαλούν αυτά τα κενά προστασίας τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένου του γιατί ορισμένοι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ασφαλιστούν πλήρως.

Παρέχει επίσης μια επισκόπηση του ευρέος φάσματος πιθανών μοχλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ενδιαφερόμενους για την αντιμετώπιση των κενών αυτών.

Η πρόεδρος της GFIA, Σούζαν Νίλι, παρατήρησε πιο συγκεκριμένα: «Οι ασφαλιστικές σε όλο τον κόσμο διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο βοηθώντας στην προστασία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και στην ανάκαμψή τους όταν αυτοί οι κίνδυνοι έρθουν στην επιφάνεια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει αυτή η έκθεση, μια σειρά παραγόντων έχουν οδηγήσει σε τεράστια και αυξανόμενα κενά προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο που θα μπορούσαν να έχουν βαθιές επιπτώσεις στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων».

«Οι ασφαλιστικές μπορούν και λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των κενών. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση της τεχνολογίας για την αξιολόγηση των κινδύνων και των απαιτήσεων και για να γίνει η ασφάλιση πιο προσιτή για άτομα και επιχειρήσεις. Ωστόσο, το κλείσιμο των κενών θα απαιτήσει επίσης δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στις οποίες θα μπορούν να μετριάζονται οι κίνδυνοι. Αυτές οι ενέργειες θα βοηθήσουν να διατηρήσουν τους κινδύνους ασφαλίσιμους και την ασφαλιστική προστασία προσιτή».

Η έκθεση χρησιμοποιεί μια σειρά case studies για να καταδείξει τις ενέργειες ιδιωτικής ή/και δημόσιας πολιτικής που έχουν ληφθεί για τη μείωση των κενών προστασίας. Περιλαμβάνει επίσης τις συστάσεις της GFIA προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τους καλύτερους μοχλούς που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου και την αύξηση της προστασίας.

«Η έκθεση καθιστά σαφή τα βήματα που απαιτούνται για να μειωθούν τα κενά προστασίας και να βοηθηθούν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις ασφαλιστικές υπηρεσίες που χρειάζονται για να πετύχουν και να ευδοκιμήσουν», πρόσθεσε η Νίλι.

Σύμφωνα ειδικότερα με την έκθεση, τέσσερις μεγάλες τάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής τους σημασίας και των επιπτώσεών τους στις ανθρώπινες ζωές:

● Η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει κόστος που θα ισοδυναμεί μεταξύ 4% και 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

● Η τεχνολογική επιτάχυνση και η χρήση data, η οποία έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, με τον όγκο των δεδομένων που αποθηκεύονται παγκοσμίως να αναμένεται να φτάσει τα 180 zettabytes έως το 2025.

● Η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων οδηγεί σε γήρανση του πληθυσμού (για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το 21% του πληθυσμού αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών έως το 2030, από 17% το 2020). Ταυτόχρονα, η παραγωγικότητα του ΑΕΠ θα μετατοπιστεί προς τις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2040, από 25% το 2020.

● Εξελίξεις στη μακροοικονομία και την πολιτική, που θα αποτελέσουν παράγοντες αποδιοργάνωσης και θα αυξήσουν το επίπεδο αβεβαιότητας και αστάθειας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πληθωρισμός και άλλες εξελίξεις έπληξαν τις οικονομίες παγκοσμίως (π.χ. ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ήταν σχεδόν 10% τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με 2,5 % το προηγούμενο έτος).

Αυτές οι σημαντικές τάσεις αλλάζουν επίσης το σημερινό τοπίο και επίπεδο επικινδυνότητας ενισχύοντας υπάρχοντες κινδύνους και δημιουργώντας νέους, αυξάνοντας την ευπάθεια τόσο των ατόμων όσο και των οργανισμών. Μεταξύ των τομέων κινδύνου που αναδύονται είναι ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Όπως σημειώνει η έκθεση, ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των κενών προστασίας όταν οι υποκείμενοι κίνδυνοι μπορούν να ασφαλιστούν, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι από μόνοι τους δεν μπορούν να μειώσουν τα κενά. Από εκεί και πέρα, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, καθώς οι κυβερνήσεις και άλλοι δημόσιοι φορείς μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού περιβάλλοντος, στη δημιουργία δημοσιονομικών κινήτρων ή στη διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, μεταξύ άλλων δράσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *