Skip to content

Insurance Europe: Τρόποι για να αντιμετωπίσει η αγορά τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές

Μια “πράσινη” Ευρώπη, ζητά να δημιουργηθεί Insurance Europe  και προτείνει “πράσινες επενδύσεις”,  ΣΔΙΤ και αλλαγή του Solvency II  

Του Νίκου Σακελλαρίου

Επενδύσεις ύψους 260 δις ευρώ θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει η Ευρώπη για να προσεγγίσει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Insurance Europe. Για να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές που θα προκληθούν από την κλιματική αλλαγή, ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να προγραμματίσει τις δράσεις του και κυρίως να αυξήσει το ποσοστό της ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών που σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τελευταία έκθεση, το 2018 περίπου τα 2/3 των ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη ήταν ανασφάλιστες.

Τι μπορεί να προσφέρει η ασφαλιστική βιομηχανία

Η ασφαλιστική βιομηχανία, μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στη βιωσιμότητα του πλανήτη, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεδομένου του ρόλου της τόσο ως επενδυτής όσο και ως πάροχος βοήθειας. Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν σήμερα περίπου 10,2 τρις Ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση.

Ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Ευρώπη, η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση για μετάβαση σε μία φάση ανάπτυξης ουδέτερη από τις παρενέργειες του άνθρακα, δημιουργώντας ενεργειακή επάρκεια και περισσότερο βιώσιμες οικονομίες. Μέσα από δικές τους πρωτοβουλίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει και αναπτύξει μεθόδους ανάπτυξης βιωσιμότητας που σχετίζονται με περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές.

Η Insurance Europe επισημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σημαντικοί επενδυτές σε “πράσινα” ομόλογα και χρηματοδότες έργων με ενεργειακή ευαισθησία που συμβαδίζουν με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα οι ασφαλιστικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, οι οποίοι πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών και οι παρενέργειες τους οδήγησαν σε φυσικές καταστροφές που ξεπέρασαν τα 150 δις ευρώ στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια.

Νέες μορφές χρηματοδότησης επενδύσεων με τα “πράσινα” ομόλογα

Οι εξελίξεις οδηγούν τις ασφαλιστικές στην ανάληψη ευρύτερων πρωτοβουλιών. Από το risk awareness (αναγνώριση του κινδύνου) μέχρι το risk management και την πληρωμή αποζημιώσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη καλούνται να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που θα αφορούν την δημιουργία μεγαλύτερων επενδύσεων με έμφαση την περιβαλλοντική προστασία. Για παράδειγμα, τα “πράσινα” ομόλογα είναι πλέον ένα διαδεδομένο επενδυτικό προϊόν για τους Ευρωπαίους ασφαλιστές. Το Μάιο 2019, για παράδειγμα, μία δημοπρασία “πράσινων” ομολόγων συγκέντρωση κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 21 δις. ευρώ από τα 6 δις. ευρώ που ζητούσαν. Γενικότερα, το 2019 τα “πράσινα” ομόλογα συγκέντρωσαν 6 φορές περισσότερα κεφάλαια απ’ αυτά που ζητούσαν οι ενεργειακοί όμιλοι.

Δημιουργία σχημάτων ΣΔΙΤ των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών με τα Κράτη

Κοινή είναι η πεποίθηση των Ευρωπαίων ασφαλιστών ότι απαιτούνται άμεσα ΣΔΙΤ για την καταπολέμηση των ενεργειακών προβλημάτων, της αλλαγής κλίματος και της αποφυγής καταστροφών. Σχήματα που θα βοηθούν τη δημιουργία υποδομών φιλικών προς το περιβάλλον και τα οποία θα οργανώνουν τα κράτη και θα συγχρηματοδοτούνται και από τις ασφαλιστικές εταιρείες με αντίτιμο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και μικρότερων φυσικών καταστροφών.

Αλλαγή των Solvency II το 2020 με επιλογές φιλικότερων προς το περιβάλλον επενδύσεων

Η αλλαγή των παραμέτρων των Solvency II το 2020 θα γίνει με προσαρμογή των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των ασφαλιστικών εταιρειών κατά τέτοιο τρόπο που θα καταδεικνύει και θα ευνοεί τις φιλικές επενδύσεις προς το περιβάλλον.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *