Skip to content

NP Ασφαλιστική: Σταθερά κερδοφόρα με στόχο τη διεύρυνση

Δεκαπέντε χρόνια πορείας μετρά στον ασφαλιστικό κλάδο η NP Ασφαλιστική, πορείας επιτυχημένης και σταθερά κερδοφόρας, παρά και την οικονομική κρίση.

Η στρατηγική της επικεντρώνεται στο προσεκτικό underwriting, στην επιλεγμένη ανάληψη κινδύνων και σε ένα δίκτυο 700 συνεργατών δεσμευμένους σε περιοχές αποκλειστικής συνεργασίας. Το δίκτυό της δεν έχει μεγάλες μετακινήσεις, μάλιστα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκο Ζάχο η σύνθεσή του είναι σχεδόν ίδια από το 2004 μέχρι σήμερα:

Ο Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της NP Aσφαλιστική, Νίκος Ζάχος

“Έχουμε καλές σταθερές συμβάσεις, σταθερό δίκτυο με σχεδόν όλους τους ασφαλιστές να είναι οι ίδιοι από το 2004 μέχρι και σήμερα, σταθερές πολιτικές, και τιμολογιακά πάντα όλες οι κινήσεις γίνονται βάσει του τεχνικού ασφαλίστρου.  Δεν κυνηγάμε την “παραγωγή για την παραγωγή”, η φιλοσοφία μας είναι να έχουμε μία απόλυτα υγιή εταιρεία και να αναπτυσσόμαστε σταθερά”, τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο Underwriter.gr

Η παραγωγή και το δίκτυο μοιράζονται 50-50 σε Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα. Περίπου το 70% της παραγωγής προέρχεται από το αυτοκίνητο, το οποίο ήταν πάντα κερδοφόρο, ενώ συντονισμένη προσπάθεια γίνεται τώρα και στους λοιπούς κλάδους. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται να αποφέρει καρπούς αφού πέρυσι σημειώθηκε 20% αύξηση. Στόχος της διοίκησης είναι να φτάσει μια διασπορά 65%-35%.

Για το σκοπό αυτό δίνεται νέος προσανατολισμός στο δίκτυο, με σωστή προϊοντική εκπαίδευση και σεμινάρια επαναπιστοποίησης σε διάφορες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα – όχι μαζικές συναντήσεις 200-500 ατόμων, αλλά  συναντήσεις με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ώστε να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Επενδυτικά η εταιρεία προτιμά άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία του ενεργητικού (προθεσμιακές, ομόλογα του δημοσίου, μετοχές). Τα ακίνητα περιορίζονται στα “άκρως απαραίτητα” – πριν από ένα χρόνο η διοίκηση μετακόμισε από τον Πειραιά σε έτερο ιδιόκτητο ακίνητο επί της λεωφόρου Κηφισίας (κεντρική φωτό). Τα καθαρά κέρδη είναι όλα κεφαλαιοποιημένα για ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία ανέρχονται στα 56 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για την ίδρυση

Οι “ρίζες” της NP πάνε πολλά χρόνια πίσω, στο 1972, όταν η οικογένεια Μελακοπίδη ίδρυσε την ασφαλιστική εταιρεία “Ποσειδών Α.Ε.Α.Ε”. To 1995 ο Ποσειδώνας πουλήθηκε στην γαλλική “AGF COSMOS”, η οποία τέσσερα χρόνια μετά, το 1999, απορροφήθηκε από την Allianz και μετατράπηκε σε θυγατρική της Allianz Ελλάδος. Όμως, το 2003 η Allianz αντιμετωπίζοντας κάποιες μεγάλες ζημιές από πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη, αποφάσισε να πουλήσει τις θυγατρικές της σε όλο τον κόσμο.

Από σύμπτωση την ίδια χρονιά, ο Γεώργιος Ζάχος, από ιδρύσεως (1980) ένα από τα βασικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Πίστης, έχοντας περάσει από όλα τα πόστα στη συγκεκριμένη εταιρεία (Οικονομικός Διευθυντής, Γενικός Διευθυντής, Διευθύνων Σύμβουλος μαζί με τον Χρ. Γεωργακόπουλο και μέτοχος), αποφασίζει να κάνει μια κίνηση ζωής και να αποχωρήσει από αυτήν, πουλώντας το μερίδιό του.

Ο Ποσειδώνας ήταν προς πώληση και αποφασίζει να κάνει και ο ίδιος προσφορά – προς έκπληξη όλων αποκτά την εταιρεία, στην ουσία μόνο την επωνυμία, το προσωπικό και την άδεια λειτουργίας, αφού το καταστατικό πώλησης επέβαλε αποθεματικά, πελατολόγιο, ζημιές να μεταβιβαστούν στην Allianz Ελλάδος.

Το Δεκέμβριο του 2003, μαζί με μία ομάδα δέκα ασφαλιστών και με μοναδικά όπλα την εμπειρία και τη θέληση για επιτυχία, ο Γεώργιος Ζάχος  ξεκινά τη «Νέος Ποσειδών Α.Ε.Α.Ε.», τη σημερινή «NP Ασφαλιστική».

Επειδή ξέραμε πώς δούλευε η ασφαλιστική αγορά μέχρι τότε, ξέραμε τις ευπάθειες και τα προβλήματα και δεν θέλαμε να βάλουμε τις κακές λογικές του παρελθόντος σε ένα σύγχρονο μαγαζί και σε μία σύγχρονη εποχή. Για αυτό δουλέψαμε και αναπτύξαμε την ΝP λίγο διαφορετικά, με την έννοια ότι δεν κυνηγήσαμε την παραγωγή για την παραγωγή. Προτιμήσαμε να έχουμε μία απόλυτα υγιή εταιρεία και σταδιακή ανάπτυξη, όχι να πουλήσουμε π.χ. 20% φθηνότερα για να γράψουμε νούμερα. Ακόμη, όταν η αγορά  δούλευε με τρεις, τέσσερις, έξι μήνες ή ένα χρόνο διακανονισμό, εμείς δεν πηγαίναμε πάνω από 35  -40 μέρες. Για αυτό και σήμερα δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Είμαστε η μόνη εταιρεία στην αγορά η οποία έχει μηδενική επισφάλεια”, καταλήγει ο Νίκος Ζάχος.

Οικονομικά Αποτελέσματα 2018

Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα έφτασαν τα 33,2 εκατ. Ευρώ έναντι 31 εκατ. Ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7,1%. Στα 21,8 εκατ. Ευρώ έφτασε η παραγωγή κλάδου αυτοκινήτου, αυξημένη κατά 5,5% με στόλο 164.833 οχήματα. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 7,5 εκατ. Ευρώ, ενώ ο σημαντικός Δείκτης Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) διαμορφώθηκε στο 13,6%.

Η παραγωγή Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 διαμορφώθηκε στα 11,5 εκατ. Ευρώ αυξημένη κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον Κλάδο Αυτοκινήτων να ενισχύεται κατά 8,2%, τον Κλάδο Περιουσίας κατά 8,6%, τον Κλάδο Μεταφορών κατά 24%, τον Κλάδο Λοιπών Ζημιών κατά 12% και τον Κλάδο Γενικής και Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης κατά 55%.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *