Skip to content

S.O.S. για λουκέτα στις ιδιωτικές κλινικές

«Τρικυμίες»  για κλάδο Υγείας λόγω των απαιτήσεων των θεσμών για το clawback

Της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Κώδωνα κινδύνου για λουκέτο όλων των ιδιωτικών κλινικών εάν οι θεσμοί επιμείνουν στην άμεση είσπραξη του συνόλου του μη καταβεβλημένου «clawback» (επιστροφή χρημάτων λόγω επιβεβλημένης «απομείωσης» των απαιτήσεών τους από τον ΕΟΠΥΥ) κρούει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών. Το θέμα εκτός από σημαντικό είναι και φλεγόντως επίκαιρο, καθώς στη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οι θεσμοί-δανειστές μόλις την περασμένη Πέμπτη, έδωσαν προθεσμία στον οργανισμό να απαντήσει μέχρι αύριο, Τρίτη, για το χρονοδιάγραμμα άμεσης είσπραξης του clawback.

«Εάν η τρόικα απαιτήσει άμεση παρακράτηση του clawback, για το οποίο έχουμε συμφωνήσει την τμηματική, μηνιαία, σε δόσεις παρακράτηση, με λογιστικό συμψηφισμό, τότε όλες οι κλινικές θα διακόψουν τη λειτουργία τους», τονίζει σχετικά ο πρόεδρος  της Ένωσης Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.

Σύμφωνα με την ΠΕΙΚ, την περασμένη Πέμπτη οι θεσμοί έδωσαν τελεσίγραφο στον ΕΟΠΥΥ να απαντήσει μέχρι αύριο, Τρίτη, για το χρονοδιάγραμμα άμεσης είπραξης των εν λόγω ποσών, περί τα 650 εκατ.ευρώ.

Πρακτικά η άμεση είσπραξη του clawback σημαίνει τη μη πληρωμή των ιδιωτικών κλινικών τους επόμενους οκτώ μήνες, με συνέπεια το άμεσο κλείσιμο όλων των κλινικών σε όλη την χώρα.

Ήδη μέχρι σήμερα το ίδιο μέτρο, έστω και με την ισχύουσα τμηματική καταβολή, σύμφωνα με την Ένωση των κλινικαρχών, είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο κλείσιμο 35 κλινικών και άλλων 5 ενταγμένων πρόσφατα στο άρθρο 99, από τις 190 που λειτουργούσαν το 2010.

Η ανεργία θα αποδειχθεί «βόμβα» στα θεμέλια του ΕΦΚΑ  

Θνησιγενές από τα… γενοφάσκια του προδιαγράφεται, στο μεταξύ, το νέο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, ο περίφημος ΕΦΚΑ, με βάση τα στοιχεία για την ανεργία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την περίοδο 2009-2015. Και αυτό διότι  οι τρεις στις τέσσερις θέσεις εργασίας χάθηκαν την περίοδο αυτή από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκολαιά της ελληνικής οικονομίας και ως γνωστόν από φέτος επιβαρύνονται με πρόσθετη φορολόγηση, αλλά και με πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές-όσες έχουν κέρδη άνω των 20.000 ευρώ. Την ίδια ώρα στην εν λόγω περίοδο καταγράφεται σημαντική αύξηση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους, γεγονός που προδιαγράφει   μεγαλύτερα κενά και συνακόλουθες ανάγκες κάλυψης  του ενεργού εργασιακά πληθυσμού στους τομείς της Υγείας αλλά και της Σύνταξης.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

– Από τις 945.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο 2009-2015 οι 716.000 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 10 άτομα και άλλες 113.000 θέσεις από επιχειρήσεις με προσωπικό από 11 έως 19 άτομα.

– Η μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να αποτελεί την πολυσυζητημένη « ραχοκοκαλιά» της ελληνικής αγοράς εργασίας, με το 70% των απασχολούμενων σε εταιρείες με προσπωικό μικρότερο των 20 ατόμων.

– Οι μεγαλύτερες αναλογικά απώλειες καταγράφηκαν στον δευτερογενή τομέα, που στα τέλη του 2009 απασχολούσε 962.700 εργαζόμενους και στα τέλη του 2015 μόλις 539.400 εργαζόμενους. Στην οικοδομή χάθηκαν οι έξι στις δέκα θέσεις εργασίας, στη βιομηχανία η μία στις τρεις και στον τριτογενή τομέα η μείωση στην απασχόληση διαμορφώθηκε στο 15%.

-Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στο τέλος του 2009 δεν ξεπερνούσε το 6,12%, με  278.900 εργαζόμενους επί συνόλου 4,556 εκατομμυρίων και στο τέλος του 2015 είχε αυξηθεί σε 343.200 εργαζόμενους επί συνόλου 3,61 εκατομμυρίων, δηλαδή αυξήθηκε σε 9,51%.

– Ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 712.300 άτομα στο διάστημα 2009-2015 και το 50% των ανέργων έχει μείνει εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από δύο χρόνια. Οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι δηλαδή δεν έχουν εργαστεί για περισσότερους από 12 μήνες) ανέρχονταν στο τέλος του 2015 σε 875.300 άτομα.

-Εξίσου ανησυχητικά  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και συνακόλουθα για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ είναι και τα βασικά πορίσματα της νεότερης – δεύτερης κατά σειρά – έρευνας που εκπόνησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βόλο: πρόσθετη συρρίκνωση  τζίρου για τις 8 στις 10 επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε συνέχεια της μείωσης που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ποσοστό 71% έναντι 62% στην προηγούμενη έρευνα εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους το επόμενο τρίμηνο και οι εννέα στους δέκα  εκφράζουν απαισιοδοξία για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης το επόμενο τρίμηνο.

Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία και με δεδομένο ότι από 1η Ιανουαρίου του 2017 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερη φορολόγηση (αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 29% από 26% και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%), ενώ οι νέες εισφορές για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 20.000 ευρώ είναι πλέον υπερδιπλάσιες, το συμπέρασμα είναι εύλογα ένα και άκρως δυσοίωνο:

Εν τη γενέσει του ο ΕΦΚΑ αποτελεί ήδη μια «ωρολογιακή βόμβα», με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», πληρώνοντας περισσότερα σε εφορία και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά χωρίς καμία διασφάλιση ανταποδοτικότητας και βιωσιμότητας του νέου ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *