S&P: Κινδυνεύουν οι περιουσίες των πολυεθνικών λόγω κλίματος

26 Σεπτεμβρίου 2022

Πάνω από το 90% των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο θα έχουν τουλάχιστον ένα περιουσιακό τους στοιχείο ιδιαίτερα εκτεθειμένο στις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέχρι τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με στοιχεία και αναλύσεις της S&P Global.

του Χρήστου Γαβαλά

Από τους καύσωνες έως τις πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ολοένα και περισσότερες αναταραχές σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τις εταιρείες και τους επενδυτές να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα και να μετρήσουν τους κινδύνους που απειλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Εάν ο πλανήτης συνεχίσει στον ίδιο δρόμο όπως είναι τώρα και δεν καταφέρει να μειώσει τις καταστροφικές για το κλίμα εκπομπές, το 98% των μεγαλύτερων εταιρειών – που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P Global 1200 – θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι τη δεκαετία του 2090, αναφέρει η μελέτη.

Ωστόσο, εάν επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου, το ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων με περιουσιακά στοιχεία που θα είχε εκτεθεί σε υψηλό κίνδυνο θα μπορούσε να μειωθεί στο 39%, στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Οι επενδυτές και οι εταιρείες αναζητούν πολύ εξειδικευμένες αναλύσεις ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βασικό ρόλο σε αυτό, θα διαδραματίσει η ικανότητα να ποσοτικοποιηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο στοιχείων ενεργητικού, ούτως ώστε να επιτραπεί ένας ουσιαστικός σχεδιασμός», δήλωσε ο Τζέιμς ΜακΜάχον, διευθύνων σύμβουλος της The Climate Service, μέρος της S&P Global.

Χρησιμοποιώντας κλιματικά μοντέλα που προσομοιώνουν τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία της ατμόσφαιρας, των εδαφών και των ωκεανών, η S&P συμπέρανε ότι ήταν σε θέση να αξιολογήσει τον κίνδυνο για περισσότερες από 20.000 εταιρείες και περισσότερες από 870.000 τοποθεσίες περιουσιακών στοιχείων, βαθμολογώντας την καθεμία σε κλίμακα από μηδέν έως 100.

Μέχρι τη δεκαετία του 2050, κάθε εταιρεία θα έχει τουλάχιστον ένα περιουσιακό στοιχείο με βαθμολογία άνω του 75, με βάση το οποίο θεωρείται ότι θα διατρέχει σημαντικά υψηλό κίνδυνο από υπερβολική ζέστη, ακραίο κρύο, πυρκαγιές, ξηρασία, παράκτιες πλημμύρες και τροπικους κυκλώνες.

Μετά τη βαθμολόγηση ενός περιουσιακού στοιχείου για έκθεση σε φυσικό κίνδυνο, η S&P μπορεί στη συνέχεια να υπολογίσει τον οικονομικό αντίκτυπο, επιτρέποντας στις εταιρείες να προσαρμόσουν την έκθεσή τους.

«Με απλά λόγια, αυτό το σύνολο δεδομένων επιτρέπει σε εταιρείες και επενδυτές να κατανοήσουν τους κλιματικούς κινδύνους τους και -κάτι που είναι ζωτικής σημασίας- πόσο θα μπορούσαν αυτοί να κοστίσουν», είπε ο ΜακΜάχον.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Generali: Life On - Ευέλικτη προστασία

Life On - Ένα πλήρες Πρόγραμμα Υγείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πελάτη Τι είναι το  Η Generali σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο...

Close