Skip to content

“Why not” κ. Υπουργέ;

Την παράσταση στη χθεσινή εκδήλωση με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης έκλεψε η ομιλία του Προέδρου της Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, η μόνη άλλωστε τοποθέτηση που είχε «ζουμί» για τους παρευρισκόμενους. Όχι επειδή ανακοίνωσε κάτι καινούργιο αλλά επειδή όσα είπε, με τον τρόπο που τα είπε, εκπροσώπησαν και εξέφρασαν επάξια την αγορά και τον κόσμο που δραστηριοποιείται εντός της.

Παρόντες στο Μέγαρο Μουσικής σχεδόν όλοι οι CEΟ, οι οποίοι παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα από τις πρώτες σειρές μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που φέτος επέλεξε να βραβεύσει η Ένωση για την κοινωνική του προσφορά.

Ήταν ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Μεγάρου, περισσότερο από ποτέ άλλοτε – λόγω της επικαιρότητας του ασφαλιστικού, πολλοί περίμεναν με αγωνία να ακούσουν τι θα πει η Κυβέρνηση. Οι προθέσεις της όμως είχαν φανεί εξαρχής, από τη στιγμή που στη εκδήλωση δεν παρέστη ο αρμόδιος Υπουργός αλλά απέστειλε εκπρόσωπό του ο οποίος ομολόγησε ότι δεν είναι ο αρμόδιος (!) αμέσως μόλις ανέβηκε στο βήμα.

Και ανάλωσε το δεκάλεπτο που του αναλογούσε μην λέγοντας κάτι ουσιαστικό αλλά και ούτε μια “ολόκληρη” καλή κουβέντα για την αγορά, παρά μόνο για την ανάγκη να λειτουργεί με διαφάνεια ώστε να μην επαναληφθούν «φαινόμενα του παρελθόντος».

Όχι την ευχή της για τη σύμπραξη ιδιωτικού & δημόσιου τομέα στο ασφαλιστικό δεν έδωσε η Κυβέρνηση αλλά αντιθέτως εξήγγειλε κάποιες αδιευκρίνιστες και μάλλον επιγραμματικές μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες ελέγχου, όπως ασφαλιστικά δικαστήρια και σώμα ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων, μια επιτροπή διαβούλευσης μεταξύ εταιρειών, εργαζομένων και υπουργείου καθώς και την πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει το Επικουρικά ταμεία Ζωής και Αυτοκινήτου.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προεκλογικού ύφους, “προσεκτική” ομιλία, μίλησε κυρίως για την ανάγκη επενδύσεων και ενός ισχυρού ιδιωτικού τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει βεβαίως και την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, υποσχόμενος, λίγο πριν κατέβει απο το βήμα, ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί ζωηρά το διάλογο και είναι ανοιχτή στα παραδείγματα των άλλων κρατών της Ευρώπης, ως προς την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ωστόσο, μίλησε διαφορετικά. Περιέγραψε τη σχέση Πολιτείας και Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Επί του παρόντος στην Ελλάδα είμαστε αντιμέτωποι με άδεια ταμεία, αμείλικτο δημογραφικό χάσμα και ισχνά αποτελέσματα. Ήμασταν άλλωστε μια κοινωνία που περίμενε τα πάντα, πλουσιοπάροχα, απο το κράτος. Οι δείκτες αναπλήρωσης στην Ελλάδα πριν την κρίση, ήταν οι υψηλότεροι στην Ευρώπη, είπε.

Την ίδια στιγμή οι άλλες χώρες, επιτυχημένα, με απτές αποδείξεις αποτελεσματικότητας εφαρμόζουν ένα μοντέλο συνεργασίας δημόσιου με ιδιωτικού τομέα, το μοντέλο των τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, είναι το «δίχτυ ασφαλείας» που μπορεί να παρέχει το δημόσιο, που στην Ελλάδα θα φτάνει περίπου τα 300 ευρώ. Ο δεύτερος είναι τα επαγγελματικά ταμεία, που χρηματοδοτούνται από εργοδότη και εργαζόμενο, ακόμη και αν ο πρώτος είναι το κράτος. Και ο τρίτος είναι οι ιδιωτικές συντάξεις.

Όλο αυτό εποπτεύεται απο το κράτος.

Στην Ελλάδα, «το να επιμένει η χώρα ότι θα λύσει το ασφαλιστικό μόνο μέσω του πρώτου πυλώνα, ενώ 23 από τις 29 χώρες της ΕΕ ήδη έχουν προχωρήσει σε συστήματα με δεύτερο και τρίτο πυλώνα, με κάνει και διερωτώμαι» δήλωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό.

«Διερωτώμαι πραγματικά αν αυτή η εμμονή σε 100% αναδιανεμητικό σύστημα εκφράζει ιδεολογικό προσανατολισμό ή αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά για τη χώρα μας. Ευθεία αμφισβήτηση της αγοράς μας»

Ο ρόλος της οποίας είναι όπως εμείς οι ίδιοι δηλώνουμε «συμπληρωματικός», συνέχισε, απαραίτητα συμπληρωματικός στην κοινωνική ασφάλιση. Η αγορά ιδιωτικής ασφάλισης επωμίζεται ρίσκα, βάρη και κινδύνους, εκεί ακριβώς που τα δημόσια τα κρατικά κεφάλαια, δεν επαρκούν ή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν, είπε.

Στην Ελλάδα η ασφαλιστική αγορά, παρότι συγκριτικά με την Ευρώπη είναι μικρή, είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής. Διαχειριζόμαστε 12 δις ευρώ σε κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη της χώρας.

«Οι τρεις πυλώνες εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, και διερωτώμεθα γιατί στην Ελλάδα, όχι» κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου που παρότι μίλησε πρώτος, απάντηση δεν πήρε από κανέναν.

Δέχθηκε ωστόσο ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό ολοκληρώνοντας, αναγνώριση μάλλον ενός εμπεριστατωμένου και χωρίς περιστροφές, λόγου.

Κεντρική φωτό: ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Σπύρος Μαυρόγαλος, η Γ.Γ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντωνάκη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο βήμα, στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής, κατά τη διάρκεια της 109ης Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *