Skip to content

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την ΔΕΙΑ;

Είναι περίπου 4 χρόνια τώρα που η εποπτεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς έχει περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ).

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στην ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα στην ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, απο που ξεκινά και που τελειώνει ο ρόλος της σε σχέση με την Πολιτεία. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι ποιο σημείο έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη νομοθετική εξουσία για την διαμόρφωση νόμων, αναγκαίων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς; Ομοίως η Πολιτεία, σε ποιες περιπτώσεις οφείλει να ζητά την σύμφωνη γνώμη της ΔΕΙΑ για θέματα που αγγίζουν την ασφαλιστική βιομηχανία έμμεσα ή άμεσα;

Δυστυχώς η ΔΕΙΑ, με τη στάση της δεν θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς ότι ενισχύει αυτή τη σύγχυση. Με εξαίρεση πάντως των περιπτώσεων που απαιτείται προσαρμογή σε ευρωπαϊκές οδηγίες όπως το Solvency II, όπου η νομοθετική εξουσία ούτως ή άλλως, πράττει σε απόλυτη συννενόηση με τον Επόπτη, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει.

Κατά τα άλλα όμως, υπάρχουν, τα τελευταία δύο χρόνια, φλέγοντα θέματα στα οποία η Εποπτεία φαίνεται ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως για παράδειγμα στην προείσπραξη των ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου, στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου του οποίου, η ΔΕΙΑ, σε συνεργασία και με άλλους φορείς (ΕΑΕΕ, Επικουρικό), είναι ξεκάθαρο ότι έπαιξε κυρίαρχο ρόλο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, στο αίτημα της Διαμεσολάβησης για διαμόρφωση του νομικού πλαισίου που αφορά τα δικαιώματα προμηθειών σε περίπτωση λύσης της σύμβασης του Διαμεσολαβητή, θέμα που η αλήθεια είναι ότι προκαλεί τριβές και εσωστρέφεια στην αγορά, η ΔΕΙΑ δήλωσε επανειλημμένα και σε κάθε σχετική διαβούλευση, ότι το αίτημα αυτό δεν είναι της αρμοδιότητάς της.

Επειδή ζητούμενο για όλους είναι η υγιής ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, προϋπόθεση για την οποία είναι ο ειλικρινής διάλογος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει κάθε φορέας της να γνωρίζει με ποιόν και με ποιά διαδικασία γίνονται οι διαβουλεύσεις (Πολιτεία ή ΤτΕ).

Η ισχύς άλλωστε και των δύο πλευρών, είναι τόσο δεδομένη και ξεκάθαρη που θα έπρεπε να επιδιώκουν να διαβουλεύονται με όλους τους φορείς, για όλα τα ζητήματα.

Γιατί από τη θέση τους, μόνο να ωφεληθούν έχουν ακούγοντας τις απόψεις της αγοράς για την ανάπτυξή της και την σωστή της λειτουργία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *